Przepis na gruszki w czekoladzie krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
goździki, cynamon cały
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Gruszki umyj i obierz ze skórki.

Do garnka wlej wino, dodaj cukier, goździki i cynamon.

Umieść gruszki w garnku i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut.

Gruszki wystudź.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niej masło, wymieszaj.

Gruszki wyjmij z syropu, umieść w głębokim talerzu i polej czekoladą.

Gruszki w czekoladzie podane na białym talerzyku.
Gruszki w czekoladzie
Koszt przygotowania dania
23.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
483 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
45

Gruszki w czekoladzie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gruszkach w czekoladzie

Gruszki w czekoladzie to świetny pomysł na lekki deser owocowy. Gruszki gotowane wspaniale prezentują się na talerzu i podać można je na wiele różnych okazji. Przepis na gruszki w czekoladzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gruszek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: gruszki, wino białe słodki, cukier, goździki, cynamon laska, czekolada gorzka, masło.

Jak zrobić gruszki w czekoladzie? Gruszki umyj i obierz ze skórki. Do garnka wlej wino, dodaj cukier, goździki i cynamon. Umieść gruszki w garnku i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-25 minut. Gruszki wystudź. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niej masło, wymieszaj. Gruszki wyjmij z syropu, umieść w głębokim talerzu i polej czekoladą.

Gruszki to bardzo popularne w Polsce owoce, które mają bardzo pozytywny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo wpływa na prawidłową, pracę tarczycy. Prawidłowa praca tarczycy odpowiada za funkcjonowanie całego organizmu. Gruszki zawierają także dużą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik pozwala na zwiększenie masy pokarmowej, a to zapewnia nam uczucie sytości na dłużej. Błonnik reguluje pracę jelit i zapobiega zaparciom. Ma także wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Czekolada gorzka jest produkowana z kakao. Czekolady gorzkie to te zawierające powyżej 60% zawartości masy kakaowej. Tak wysoka zawartość kakao sprawia, że do czekolady dodane jest mniej cukru. Czekolada gorzka jest bogatym źródłem magnezu, potasu oraz żelaza. Czekolady gorzkie są bardzo wyraziste w smaku, idealnie nadają się do słodkich deserów dla przełamania smaku.

Podsumowując sprawdzony przepis na gruszki w gorzkiej czekoladzie to pomysł na wspaniały deser. Gruszki są pyszne i mogą być podane na deser także dla osób będących na diecie redukcyjnej. Gruszki są dobre do spożycia prawie od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez około 2 dni.

Wartości odżywcze gruszek w czekoladzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(255g)
Energia (kalorie)
189.49 kcal
483.19 kcal
Białko
0.89 g
2.26 g

Węglowodany w gruszkach w czekoladzie

Na 100g
Na porcję
(255g)
Węglowodany
24.70 g
63.00 g
Węglowodany przyswajalne
22.42 g
57.17 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.28 g
5.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(255g)
Tłuszcz
6.59 g
16.80 g
Tłuszcze nasycone
4.38 g
11.16 g
Tłuszcze nienasycone
2.21 g
5.65 g
Tłuszcze jednonasycone
1.95 g
4.98 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.26 g
0.67 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.02 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol
7.39 mg
18.83 mg

Witaminy w przepisie na gruszki w czekoladzie

Na 100g
Na porcję
(255g)
Witamina A
22.32 µg (mcg)
56.92 µg (mcg)
Witamina B6
0.02 mg
0.04 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina C
2.03 mg
5.18 mg
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.07 mg
0.19 mg
Retinol
21.13 µg (mcg)
53.89 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.01 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.07 mg
Niacyna
0.23 mg
0.58 mg
Foliany
3.40 µg (mcg)
8.67 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
14.15 µg (mcg)
36.08 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gruszki w czekoladzie

Na 100g
Na porcję
(255g)
Sód
4.76 mg
12.13 mg
Potas
142.73 mg
363.97 mg
Wapń
13.95 mg
35.58 mg
Fosfor
35.87 mg
91.48 mg
Magnez
24.22 mg
61.76 mg
Żelazo
0.81 mg
2.07 mg
Cynk
0.34 mg
0.88 mg
Miedź
0.18 mg
0.47 mg
Mangan
0.20 mg
0.50 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gruszek w czekoladzie 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gruszkach w czekoladzie

Lista alergenów dla gruszek w czekoladzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • wino białe słodkie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania gruszek w czekoladzie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
600 g
3 duże sztuki
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 600 g
Wino białe słodkie
400 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
11.43
Za 400 ml
Cukier
100 g
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Czekolada gorzka
130 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.50
Za 130 g
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
42.30
Jak oceniasz przepis na gruszki w czekoladzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób