Gruszki na zimę

Opublikowano: 12.07.2021 r., 15:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gruszki w słoiku na zimę
Gruszki na zimę
Gruszki na zimę to wspaniały pomysł na przetwory, które urzekają niebanalnym smakiem i wspaniałym aromatem. Smakują wspaniale skąpane w słodkiej zalewie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
109 kcal
Kcal w porcji
76 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Gruszka (500 g)
  • Miód - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
goździki całe, cynamon cały
Sprzęt kuchenny
kuchenka, słoiki, rondelek

Przepis na gruszki na zimę krok po kroku

W małym rondelku zagotuj 2 szklanki wody i dodaj do niej miód i cukier waniliowy.

Gotuj przez chwilę intensywnie mieszając.

Dodaj do zalewy goździki i gotuj przez 5 minut.

Gruszki obierz, przekrój na pół i wydrąż.

Gruszki umieść w słoiku i zalej zalewą.

Dodaj cząstki laski cynamonu do każdego słoika.

Słoiki dobrze zakręć i postaw na zakrętce.

Jak oceniasz przepis na gruszki na zimę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gruszek na zimę

Gruszki na zimę to świetny pomysł na przetwory, które idealnie sprawdzą się podczas chłodów. Całość jest niezwykle smaczna i działa bardzo rozgrzewająco, a to ze względu na spory dodatek przypraw korzennych. Gruszki w takim wydaniu wspaniale wyglądają i pachną. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast czy deserów. Można je również używać do przygotowywania aromatycznych zimowych kompotów, które zyskują wspaniałego smaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gruszki na zimę, które będą smaczne, miękkie i niezbyt skomplikowane, to te przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wykonasz przy jego pomocy wspaniałe przetwory, które świetnie sprawdzą się zimą, gdy brakuje dobrych i smacznych owoców. To idealny pomysł na zachowanie najlepszych owoców na dłużej. Warto wybrać gruszki, które są twarde i jędrne, dzięki temu dłużej przetrwają w słoiku i nie zmiękną za bardzo.

Przepis na gruszki na zimę jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. W kilka chwil można przy jego pomocy stworzyć idealny słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się w wielu różnych potrawach. Można dodawać gruszki tak przygotowane do naleśników, deserów lodowych, czy ciast. Świetnie sprawdzą się także na słodkich gofrach, zwłaszcza z dodatkiem śmietankowego serka. To coś co zachwycie każdego smakosza.

Tak przygotowane gruszki najlepiej przechowywać w słoikach. Dzięki temu przetwory, spokojnie przetrwają długi czas w domowej spiżarni. Jeżeli chce się je wykorzystać od razu nie ma potrzeby pasteryzacji.

Zimowe gruszki świetnie sprawdzą się do ciasta, zwłaszcza takiego z kremem. Wspaniale skomponują się z tortami, gdyż idealnie podkreślają słodycz kremu. Ich niezwykły smak sprawia, że ciasto nie potrzebuje innych słodkich dodatków. Świetnie pasują one do wszystkich dań na słodko, dlatego niezwykle szybko znikają ze słoików.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić gruszki w syropie, które są niezwykle smaczne i aromatyczne. Ten przetwór z twardych gruszek będzie strzałem w dziesiątkę dla każdego fana słodkości. Z tego przepisu powstaje idealna zalewa do gruszek w syropie, w której pierwsze skrzypce grają goździki.

Alergeny w gruszkach na zimę

Lista alergenów dla gruszek na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gruszki na zimę

Wartości odżywcze gruszek na zimę

na 100g gotowej potrawy

W takiej formie gruszki są niezwykle kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego to nie jest dobry wybór na co dzień.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(76g)
Energia (kcal)
144.74
110.00
Białko (g)
0.33
0.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(76g)
Węglowodany (g)
38.90
29.57
Węglowodany przyswajalne (g)
36.81
27.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.09
1.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(76g)
Tłuszcz (g)
0.12
0.09
Tłuszcze nasycone (g)
0.01
0.01
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.04
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(76g)
Sód (mg)
1.96
1.49
Szacunkowy indeks glikemiczny gruszek na zimę 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gruszek na zimę

Koszt składników
19.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Gruszka
500 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
3.33
Za 500 g
Miód
250 g
1 szklanka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 250 g
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Koszt składników
19.20