Gruszki na zimę
- Gruszka (500 g)
- Miód - 1 szklanka (250 g)
- Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
Przepis na gruszki na zimę krok po kroku
W małym rondelku zagotuj 2 szklanki wody i dodaj do niej miód i cukier waniliowy.
Gotuj przez chwilę intensywnie mieszając.
Dodaj do zalewy goździki i gotuj przez 5 minut.
Gruszki obierz, przekrój na pół i wydrąż.
Gruszki umieść w słoiku i zalej zalewą.
Dodaj cząstki laski cynamonu do każdego słoika.
Słoiki dobrze zakręć i postaw na zakrętce.
Więcej informacji na temat gruszek na zimę
Gruszki na zimę to świetny pomysł na przetwory, które idealnie sprawdzą się podczas chłodów. Całość jest niezwykle smaczna i działa bardzo rozgrzewająco, a to ze względu na spory dodatek przypraw korzennych. Gruszki w takim wydaniu wspaniale wyglądają i pachną. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast czy deserów. Można je również używać do przygotowywania aromatycznych zimowych kompotów, które zyskują wspaniałego smaku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gruszki na zimę, które będą smaczne, miękkie i niezbyt skomplikowane, to te przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Wykonasz przy jego pomocy wspaniałe przetwory, które świetnie sprawdzą się zimą, gdy brakuje dobrych i smacznych owoców. To idealny pomysł na zachowanie najlepszych owoców na dłużej. Warto wybrać gruszki, które są twarde i jędrne, dzięki temu dłużej przetrwają w słoiku i nie zmiękną za bardzo.
Przepis na gruszki na zimę jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. W kilka chwil można przy jego pomocy stworzyć idealny słodki dodatek, który świetnie sprawdzi się w wielu różnych potrawach. Można dodawać gruszki tak przygotowane do naleśników, deserów lodowych, czy ciast. Świetnie sprawdzą się także na słodkich gofrach, zwłaszcza z dodatkiem śmietankowego serka. To coś co zachwycie każdego smakosza.
Tak przygotowane gruszki najlepiej przechowywać w słoikach. Dzięki temu przetwory, spokojnie przetrwają długi czas w domowej spiżarni. Jeżeli chce się je wykorzystać od razu nie ma potrzeby pasteryzacji.
Zimowe gruszki świetnie sprawdzą się do ciasta, zwłaszcza takiego z kremem. Wspaniale skomponują się z tortami, gdyż idealnie podkreślają słodycz kremu. Ich niezwykły smak sprawia, że ciasto nie potrzebuje innych słodkich dodatków. Świetnie pasują one do wszystkich dań na słodko, dlatego niezwykle szybko znikają ze słoików.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić gruszki w syropie, które są niezwykle smaczne i aromatyczne. Ten przetwór z twardych gruszek będzie strzałem w dziesiątkę dla każdego fana słodkości. Z tego przepisu powstaje idealna zalewa do gruszek w syropie, w której pierwsze skrzypce grają goździki.
Alergeny w gruszkach na zimę
Lista alergenów dla gruszek na zimę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gruszki na zimę
Wartości odżywcze gruszek na zimę
W takiej formie gruszki są niezwykle kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego to nie jest dobry wybór na co dzień.
Energia i białka
(76g)
Węglowodany
(76g)
Tłuszcze
(76g)
Składniki mineralne
(76g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.