Przepis na grule krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Ziemniaki umyj dokładnie.

Przekrój je na połówki.

Dopraw solą, pieprzem i skrop olejem rzepakowym.

Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.

Boczek pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty.

Ziemniaki podawaj z dodatkiem boczku na dużym talerzu.

Grule podane na talerzu.
Grule
Koszt przygotowania dania
21.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
692 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
77

Grule - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o grulach

Grule to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Potrawę można także podać samodzielnie dla miłośników ziemniaków. Pyszne pieczone ziemniaki z boczkiem są bardzo aromatyczne. Przepis na grule jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, boczek, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić grule? Ziemniaki umyj dokładnie. Przekrój je na połówki. Dopraw solą, pieprzem i skrop olejem rzepakowym. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Boczek pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Ziemniaki podawaj z dodatkiem boczku na dużym talerzu.

Ziemniaki są źródłem wielu cennych składników pokarmowych. Zawierają dużo witaminy C i potasu. Potas obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ziemniaki są niskokalorycznym warzywem, które warto wprowadzić do swojej diety. Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa. Pozwoli to ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów nasyconych.

Podsumowując najlepsze góralskie danie jest bardzo aromatyczne, smaczne i świetnie sprawdzi się podane ze szklanką mleka. Możesz zapiec także ziemniaki gotowane i podać je ze skwarkami. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Ziemniaki można rozgnieść delikatnie i dodać do nich kwaśną śmietanę.

Wartości odżywcze gruli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
157.35 kcal
692.33 kcal
Białko
5.95 g
26.19 g

Węglowodany w grulach

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
13.26 g
58.34 g
Węglowodany przyswajalne
11.59 g
51.01 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.67 g
7.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
9.00 g
39.60 g
Tłuszcze nasycone
2.10 g
9.26 g
Tłuszcze nienasycone
6.90 g
30.35 g
Tłuszcze jednonasycone
4.90 g
21.55 g
Tłuszcze wielonasycone
2.00 g
8.80 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Cholesterol
12.91 mg
56.82 mg

Witaminy w przepisie na grule

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A
1.43 µg (mcg)
6.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
1.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
14.13 mg
62.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina E
0.06 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.43 µg (mcg)
6.31 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.08 mg
9.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.09 µg (mcg)
57.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.83 µg (mcg)
3.63 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na grule

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
224.26 mg
986.75 mg
Potas
367.65 mg
1617.67 mg
Wapń
13.26 mg
58.35 mg
Fosfor
92.83 mg
408.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.78 mg
91.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.69 mg
3.03 mg
Cynk
0.62 mg
2.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gruli 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w grulach

Lista alergenów dla gruli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grule

Cena przygotowania gruli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Boczek wędzony bez kości
300 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
13.50
Za 300 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na grule
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.1% osób