Przepis na grule krok po kroku
- Ziemniaki późne 1500 g 10 dużych sztuk
- Boczek wędzony bez kości 300 g
- Cebula 400 g 2 duże sztuki
- Olej rzepakowy 100 ml niepełne pół szklanki
Ziemniaki umyj dokładnie.
Przekrój je na połówki.
Dopraw solą, pieprzem i skrop olejem rzepakowym.
Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.
Boczek pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty.
Ziemniaki podawaj z dodatkiem boczku na dużym talerzu.

(liczba kalorii)
Grule - cechy przepisu
Więcej o grulach
Grule to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Potrawę można także podać samodzielnie dla miłośników ziemniaków. Pyszne pieczone ziemniaki z boczkiem są bardzo aromatyczne. Przepis na grule jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, boczek, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz.
Jak zrobić grule? Ziemniaki umyj dokładnie. Przekrój je na połówki. Dopraw solą, pieprzem i skrop olejem rzepakowym. Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Boczek pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty. Ziemniaki podawaj z dodatkiem boczku na dużym talerzu.
Ziemniaki są źródłem wielu cennych składników pokarmowych. Zawierają dużo witaminy C i potasu. Potas obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Ziemniaki są niskokalorycznym warzywem, które warto wprowadzić do swojej diety. Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości z chowu bez antybiotyków. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa. Pozwoli to ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów nasyconych.
Podsumowując najlepsze góralskie danie jest bardzo aromatyczne, smaczne i świetnie sprawdzi się podane ze szklanką mleka. Możesz zapiec także ziemniaki gotowane i podać je ze skwarkami. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni. Ziemniaki można rozgnieść delikatnie i dodać do nich kwaśną śmietanę.
Wartości odżywcze gruli
Energia i białka
(440g)
Węglowodany w grulach
(440g)
Tłuszcze
(440g)
Witaminy w przepisie na grule
(440g)
Składniki mineralne w przepisie na grule
(440g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w grulach
Lista alergenów dla gruli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grule