Grule

Opublikowano: 20.06.2022 r.
Ziemniaki, boczek, cebula – trio idealne na grule! Te składniki w połączeniu z odrobiną oleju rzepakowego tworzą prawdziwie sycący i pyszny posiłek. Grule to klasyczny, prosty przepis, który nie wymaga wiele pracy, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby na talerzu zagościło coś naprawdę smacznego.
Składniki dla 5 porcji:
- Ziemniaki późne - 1500 g (10 dużych sztuk)
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Cebula - 400 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyj dokładnie.
- Przekrój je na połówki.
- Dopraw solą, pieprzem i skrop olejem rzepakowym.
- Umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Boczek pokrój w kostkę.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- Na patelni podsmaż boczek, dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty.
- Ziemniaki podawaj z dodatkiem boczku na dużym talerzu.
Komentarz dietetyka
Grule to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę naszch jelit. Grule to potrawa zawierająca sporą ilość kalorii. Nie powinny jej w dużych ilościach spożywać osoby będące na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny