Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Kalafior (500 g)
- Ser gouda (100 g)
Przepis na grillowanego steka z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem krok po kroku
Przygotuj marynatę. 3 łyżki sosu sojowego, olej oraz po łyżce wszystkich przypraw (oprócz pieprzu - jego wystarczy szczypta) wymieszaj dokładnie.
Kalafior umyj. Usuń liście. Pokrój kalafior w plastry. Powinny mieć grubość około 3 centymetrów.
Wszystkie steki posmaruj pędzelkiem z marynatą.
Wyłóż steki na ruszt grilla. Grilluj około 5 minut z obu stron.Jak przekręcisz stek na drugą stronę nałóż na niego starty na tarce ser. Ser powinien się stopić a kalafior powinien być odpowiednio miękki i zarumieniony.
Podawaj gotowe steki z zarumienionym na ruszcie pieczywem i z ketchupem.
Więcej informacji na temat grillowanego steka z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
Sezon grillowy w pełni. Coraz więcej osób ogranicza mięso lub po prostu ma ochotę na urozmaicenie menu i spróbowanie czegoś innego. Potrzebujesz inspiracji na wegetariańskie danie z grilla? Grillowany stek z kalafiora w pysznej marynacie i do tego dodatek sera żółtego to najlepsza opcja.
Grillowany stek z kalafiora podawaj z ketchupem i świeżym, przypieczonym pieczywem. Twoi znajomi z pewnością będą chwalić ten smaczny kalafior. Pyszny przepis, który zagości na stałe na Twoim grillu.
Alergeny w grillowanym steku z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
Lista alergenów dla grillowanego steka z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze grillowanego steka z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
Fajna potrawa na przykład na grilla. Zjadając taki posiłek dostarczasz zdecydowanie mniej kilokalorii niż jedząc potrawy mięsne. Dodatek sera nie jest szkodliwy. Dobra alternatywa do mięsnych posiłków.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.