Grillowany ser haloumi
- Ser halloumi - 3 plastry (150 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka (5 ml)
Przepis na grillowany ser haloumi krok po kroku
Plastry sera haloumi obtocz w oliwie i przyprawach.
Przyprawiony ser ułóż na rozgrzanym grillu.
Grilluj po 4-5 minut z każdej strony do zarumienienia.
Więcej informacji na temat grillowanego sera haloumi
Grillowany ser halloumi to oryginalne danie na grilla. Ser ten pochodzi z Cypru, a obecnie jest jednym z głównym elementów również kuchni greckiej. W tradycyjnej kuchni Cypryjskiej jest traktowany jak dobro narodowe, a ścisłe przestrzeganie oryginalnej receptury nie podlega jakiejkolwiek dyskusji. Szacuje się, że jeden mieszkaniec cypru zjada nawet 10 kg tego sera rocznie! Wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego.
Ser halloumi nie tylko bardzo dobrze smakuje i komponuje się z wieloma potrawami, ale charakteryzuje się również zawartością wielu witamin i składników mineralnych. Ma bardzo elastyczną konsystencję i delikatnie topnieje pod wpływem temperatury dlatego jest świetnym pomysłem na danie z patelni, z piekarnika lub z grilla. Jak zrobić idealny grillowany ser halloumi? Jest to prostsze niż się wydaje, plastry sera wystarczy rozłożyć na rozgrzanym rożnie… i gotowe! oczywiście ser można także doprawić przed pieczeniem wedle uznania. Najlepiej sprawdzą się świeże lub suszone zioła, takie jak bazylia, oregano - przepis możesz dowolnie modyfikować w zależności od tego jakie smaki lubisz najbardziej. Jeśli jeszcze nie wiesz jak grillować ser halloumi, nie obawiaj się że sobie nie poradzisz. Wystarczy pamiętać, aby co chwila doglądać sera, aby nie przypiekł się zbyt mocno i zbyt szybko. Grillować ser należy z dwóch stron do pojawienia się charakterystycznych poziomych oznak grillowania.
Z czym jeść grillowany ser halloumi? Najlepiej smakuje ze świeżymi, lub również grillowanymi warzywami. Sprawdza się jako dodatek do tortilli, tacos, czy burito - idealne do wersji wegetariańskich zamiast mięsa. Możesz go również wykorzystać do sałatek, jako alternatywa dla sera feta, czy mozzarelli.
Ser jest bardzo sycący, dlatego po zjedzeniu dań, których jest składnikiem na długo będziesz czuł/a się najedzony/a. Ma delikatny i stosunkowo łagodny smak, dlatego jeśli lubisz wyraziste, orientalne dania zastanów się nad odpowiednim dodatkiem przypraw.
Alergeny w grillowanym serze haloumi
Lista alergenów dla grillowanego sera haloumi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- ser halloumi
Wartości odżywcze grillowanego sera haloumi
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.