Grillowany kurczak

Opublikowano: 02.04.2021 r., 16:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na drewnianej desce leżą dwie piersi kurczaka z grilla. Obok nich ułożone są 3 pomidory, liście sałaty oraz w miseczce znajduje się czerwony sos (prawdopodobnie ketchup).
Grillowany kurczak
Grillowany kurczaka to idealny pomysł na szybkie danie obiadowe. Mięso doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno, dlatego możesz włączyć go jako dodatek mięsny np. na kanapki.
Przygotowanie 15 min
Grillowanie 15 min
346 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, praska do czosnku, folia spożywcza

Przepis na grillowanego kurczaka krok po kroku

Kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze filety.

W miseczce wymieszaj oliwę z solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Do miski z marynatą włóż filety kurczaka i dokładnie wymieszaj, całość przykryj folią i odstaw na 2 godziny do lodówki.

Schłodzonego kurczaka grilluj na rozgrzanej patelni grillowej.

Jak oceniasz przepis na grillowanego kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat grillowanego kurczaka

Planujesz grilla ze znajomymi? Potrzebujesz pomysłu na szybki obiad rodzinny? Grillowany kurczak to idealny wybór w obu tych sytuacjach. Świetnie sprawdzi się jako danie na diecie bezglutenowej oraz redukcyjnej. W dalszej części dowiesz się jak doprawić lub jak zamarynować mięso, jak przyrządzić oraz jak grillować pierś z kurczaka. Przepis jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować grillowane mięso kurczaka. Marynata składa się z oliwy z oliwek, soli, pieprzu oraz czosnku, jednak możesz dodać również swoje ulubione przyprawy. Pomysł na zamarynowanie mięsa jest kwestią indywidualną. Mniejsze filety z piersi kurczaka najlepiej zostawić w marynacie na noc, mięso będzie wtedy lepiej doprawione. W przepisie preferowane jest usmażenie piersi z kurczaka na patelni, jednak możesz ją zaserwować z grilla elektrycznego lub tradycyjnego.

Aby danie było fit wybierz mięso z piersi kurczaka bez skóry, ponieważ bezpośrednio pod nią znajdują się duże ilości tkanki tłuszczowej. Pierś z kurczaka jest doskonałym źrodłem łatwostrawnego oraz pełnowartościowego białka. Świetnie sprawdza się w diecie sportowców, osób na redukcji masy ciała czy dzieci w trakcie wzrostu. Mięso to dostarczy nam również potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu oraz niektórych witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, pirydoksyny oraz kobalaminy). Dodatkowo pierś z kurczaka zawiera niewiele kalorii, dlatego jest dobrym wyborem w diecie osób odchudzających się.

Podsumowując ta soczysta grillowana pierś z kurczaka fit to idealny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Pasują do niej różne dodatki, możesz podać ją z kaszą, ryżem, makaronem lub ziemniakami. Aby wzbogacić ją w składniki odżywcze przygotuj surówkę z warzyw sezonowych. Grillowana pierś z kurczaka świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, ponieważ mięso z piersi kurczaka nie zawiera dużej ilości kalorii, a bogate jest w łatwoprzyswajalne i pełnowartościowe białko, które gwarantuje dłuższe uczucie sytości po posiłku.

Alergeny w grillowanym kurczaku

Lista alergenów dla grillowanego kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na grillowanego kurczaka

Wartości odżywcze grillowanego kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
173.30
346.60
Białko (g)
20.93
41.86
Fenyloalanina (mg)
0.85
1.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.41
18.83
Tłuszcze nasycone (g)
2.56
5.11
Tłuszcze nienasycone (g)
6.86
13.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.73
11.47
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
2.25
Cholesterol (mg)
67.91
135.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
8.37
16.74
Witamina B6 (mg)
0.75
1.51
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.39
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.53
3.05
Retinol (µg (mcg))
8.37
16.74
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Ryboflawina (mg)
0.17
0.33
Niacyna (mg)
8.93
17.86
Foliany (µg (mcg))
8.37
16.74
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
42.00
84.00
Potas (mg)
310.77
621.53
Wapń (mg)
4.72
9.44
Fosfor (mg)
198.14
396.28
Magnez (mg)
26.05
52.09
Żelazo (mg)
0.38
0.77
Cynk (mg)
0.63
1.27
Miedź (mg)
0.04
0.07
Mangan (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny grillowanego kurczaka brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania grillowanego kurczaka

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
36.00