Przepis na gratin ziemniaczane krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, miska, malakser

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem oraz czosnkiem przekrojonym na pół.

Ziemniaki obierz i pokrój przy pomocy malaksera na cienkie plasterki.

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków tak, aby zachodziły na siebie na około 1 cm. Warstwę odrobinę posól.

Następnie powtarzaj czynność, aż wykorzystasz wszystkie plastry ziemniaków.

Ułożone plastry ziemniaków zalej śmietana oraz całość delikatnie posyp solą, oraz pieprzem.

Naczynie żaroodporne przykryj.

Gratin ziemniaczane piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 60 minut.

Po tym czasie naczynie żaroodporne odkryj, zapiekankę posyp serem i piecz bez przykrycia przez 15 minut.

Gotową zapiekankę z ziemniaków podawaj na ciepło.

Gratin ziemniaczane podane w białym naczyniu do zapiekania.
Gratin ziemniaczane
Koszt przygotowania dania
24.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
428 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
79

Gratin ziemniaczane - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gratin ziemniaczanym

Gratin ziemniaczane to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka ze śmietaną świetnie sprawdzi się również jako ciepłe danie podane podczas spotkania ze znajomymi. Sprawdzony przepis na gratin ziemniaczany jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, śmietana kremówka, czosnek, masło, parmezan, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić pyszne gratin ziemniaczane? Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem oraz czosnkiem przekrojonym na pół. Ziemniaki obierz i pokrój przy pomocy malaksera na cienkie plasterki. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków tak, aby zachodziły na siebie na około 1 cm. Warstwę odrobinę posól. Następnie powtarzaj czynność, aż wykorzystasz wszystkie plasterki ziemniaków. Ułożone plastry ziemniaków zalej śmietana oraz całość delikatnie posyp solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne przykryj. Gratin ziemniaczane piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut. Po tym czasie naczynie żaroodporne odkryj, zapiekankę posyp serem i piecz bez przykrycia przez 15 minut. Gotową zapiekankę z ziemniaków podawaj na ciepło.

Ziemniaki zawarte w przepisie to bardzo dobre źródło węglowodanów złożonych w postaci skrobi. Zawierają one sporą ilość potasu. Pozwala on obniżać ciśnienie krwi oraz regulować pracę serca. Potas jest także niezbędny do funkcjonowania gospodarki wodno elektrolitowej. Ziemniaki zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego. Błonnik ma bardzo korzystny wpływ na pracę naszych jelit.

Podsumowując wiesz już jak przygotować pyszne gratin ziemniaczane. Danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczne gratin świetnie sprawdzi się jako obiad podany dla rodziny. Zapiekankę można wzbogacić również w inne składniki lub podać ją jako dodatek do mięs. Gratin można przygotować również jako ciepłe danie serwowane podczas spotkań ze znajomymi.

Wartości odżywcze gratin ziemniaczanego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
152.92 kcal
428.17 kcal
Białko
5.09 g
14.25 g
Fenyloalanina
0.23 mg
0.65 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany w gratin ziemniaczanym

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
13.50 g
37.79 g
Węglowodany przyswajalne
11.99 g
33.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.51 g
4.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
8.81 g
24.68 g
Tłuszcze nasycone
7.68 g
21.51 g
Tłuszcze nienasycone
1.13 g
3.17 g
Tłuszcze jednonasycone
1.01 g
2.82 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.13 g
0.35 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
9.14 mg
25.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gratin ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
28.25 µg (mcg)
79.11 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.23 mg
0.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.31 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
14.18 mg
39.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
27.53 µg (mcg)
77.09 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.78 mg
2.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
11.39 µg (mcg)
31.90 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
8.88 µg (mcg)
24.87 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gratin ziemniaczane

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
109.87 mg
307.62 mg
Potas
313.56 mg
877.97 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
114.92 mg
321.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
103.57 mg
289.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
20.48 mg
57.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.66 mg
1.84 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.47 mg
1.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan
0.11 mg
0.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gratin ziemniaczanego 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gratin ziemniaczanym

Lista alergenów dla gratin ziemniaczanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
    • Ser parmezan

Cena przygotowania gratin ziemniaczanego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
5 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
250 g
1 szklanka
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.75
Za 250 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Ser parmezan
125 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
16.25
Za 125 g
Koszt składników
37.50
Jak oceniasz przepis na gratin ziemniaczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób