Granita

Opublikowano: 04.08.2023 r., 12:17 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pomarańczowa granita w kieliszkach
Granita
Granita pomarańczowa to pyszny i orzeźwiający deser. Granita świetnie sprawdzi się jako zimna przekąska w upalne dni. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas mrożenia 300 min
209 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Sok pomarańczowy - 4 szklanki (1000 ml)
  • Cukier (150 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, pucharki, pojemnik plastikowy do mrożenia, widelec, zamrażarka

Przepis na granitę krok po kroku

Do garnka wlej szklankę wody, dodaj cukier i gotuj kilka minut.

Następnie syrop zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.

Do pojemnika do mrożenia wlej sok, dodaj do niego syrop i dokładnie wymieszaj.

Pojemnik wstaw do zamrażarki na około 5 godzin, co 30 minut delikatnie przemieszaj widelcem powstającą masę, aby powstały drobne kryształki.

Gotową granitę przełóż do pucharków i podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na granitę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,7% osób

Więcej informacji na temat granity

Granita owocowa to pyszny deser sycylijski. Tradycyjna włoska granita przygotowywana jest z wody, soku z cytryny oraz cukru i podawana jest z dodatkiem słodkiej bułeczki. Domowa granita najczęściej przygotowywana jest z soku owocowego lub kawy. Deser najlepiej przygotować latem, gdy jest bardzo ciepło. Granita świetnie sprawdzi się jako przekąską dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na granitę nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą jedynie sok pomarańczowy oraz cukier.

A jak zrobić granitę? Do garnka wlej szklankę wody, dodaj cukier i gotuj kilka minut. Następnie syrop zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Do pojemnika do mrożenia wlej sok, dodaj do niego syrop i dokładnie wymieszaj. Pojemnik wstaw do zamrażarki na około 5 godzin, co 30 minut delikatnie przemieszaj widelcem powstającą masę, aby powstały drobne kryształki. Gotową granitę przełóż do pucharków i podawaj na zimno.

Biały cukier składa się z węglowodanów prostych, które są łatwe do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne - długotrwałe spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, może wpłynąć na rozwój otyłości.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszną granitę pomarańczową w domu. Smaczna granita doskonale sprawdzi się jako orzeźwiająca przekąska dla dzieci i dorosłych. Najlepsza granita jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto serwować ją w pucharkach. Przepis na deser jest banalnie prosty, jednak wymaga sporo czasu oraz systematyczności - jeśli nie przemieszasz granity w odpowiednim czasie, może powstać wielka bryła lodu. Produkty niezbędne do wykonania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w granicie

Lista alergenów dla granity przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na granitę

Wartości odżywcze granity

na 100g gotowej potrawy

Granita to pyszny i orzeźwiający deser, który możesz przygotować z owoców lub soków. Granita przygotowana jest z dużą ilością cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
91.09
209.50
Białko (g)
0.59
1.36
Fenyloalanina (mg)
0.01
0.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
22.56
51.88
Węglowodany przyswajalne (g)
22.30
51.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.26
0.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
0.17
0.40
Tłuszcze nasycone (g)
0.12
0.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.05
0.12
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
7.83
18.00
Witamina B6 (mg)
0.03
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
26.17
60.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.17
0.40
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Niacyna (mg)
0.17
0.40
Foliany (µg (mcg))
20.87
48.00
Beta karoten (µg (mcg))
25.22
58.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
3.61
8.30
Potas (mg)
160.26
368.60
Wapń (mg)
8.83
20.30
Fosfor (mg)
14.78
34.00
Magnez (mg)
8.70
20.00
Żelazo (mg)
0.09
0.21
Cynk (mg)
0.04
0.08
Miedź (mg)
0.02
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny granity 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania granity

Koszt składników
6.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Sok pomarańczowy
1000 ml
4 szklanki
4.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 1000 ml
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Koszt składników
6.50