Granita
- Sok pomarańczowy - 4 szklanki (1000 ml)
- Cukier (150 g)
Przepis na granitę krok po kroku
Do garnka wlej szklankę wody, dodaj cukier i gotuj kilka minut.
Następnie syrop zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia.
Do pojemnika do mrożenia wlej sok, dodaj do niego syrop i dokładnie wymieszaj.
Pojemnik wstaw do zamrażarki na około 5 godzin, co 30 minut delikatnie przemieszaj widelcem powstającą masę, aby powstały drobne kryształki.
Gotową granitę przełóż do pucharków i podawaj na zimno.
Więcej informacji na temat granity
Granita owocowa to pyszny deser sycylijski. Tradycyjna włoska granita przygotowywana jest z wody, soku z cytryny oraz cukru i podawana jest z dodatkiem słodkiej bułeczki. Domowa granita najczęściej przygotowywana jest z soku owocowego lub kawy. Deser najlepiej przygotować latem, gdy jest bardzo ciepło. Granita świetnie sprawdzi się jako przekąską dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na granitę nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą jedynie sok pomarańczowy oraz cukier.
A jak zrobić granitę? Do garnka wlej szklankę wody, dodaj cukier i gotuj kilka minut. Następnie syrop zdejmij z ognia i pozostaw do wystudzenia. Do pojemnika do mrożenia wlej sok, dodaj do niego syrop i dokładnie wymieszaj. Pojemnik wstaw do zamrażarki na około 5 godzin, co 30 minut delikatnie przemieszaj widelcem powstającą masę, aby powstały drobne kryształki. Gotową granitę przełóż do pucharków i podawaj na zimno.
Biały cukier składa się z węglowodanów prostych, które są łatwe do trawienia - dlatego spożywanie cukru może znacząco wpływać na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Długotrwałe spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do rozwoju cukrzycy lub próchnicy zębów. Dodatkowo duża ilość cukru w diecie może przyczynić się do zbyt dużej podaży kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie energetyczne - długotrwałe spożywanie większej ilości kalorii niż wynosi nasze dzienne zapotrzebowanie, może wpłynąć na rozwój otyłości.
Podsumowując: wiesz już, jak się robi pyszną granitę pomarańczową w domu. Smaczna granita doskonale sprawdzi się jako orzeźwiająca przekąska dla dzieci i dorosłych. Najlepsza granita jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto serwować ją w pucharkach. Przepis na deser jest banalnie prosty, jednak wymaga sporo czasu oraz systematyczności - jeśli nie przemieszasz granity w odpowiednim czasie, może powstać wielka bryła lodu. Produkty niezbędne do wykonania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w granicie
Lista alergenów dla granity przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na granitę
Wartości odżywcze granity
Granita to pyszny i orzeźwiający deser, który możesz przygotować z owoców lub soków. Granita przygotowana jest z dużą ilością cukru.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.