Gotowane pulpety z indyka
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Bulion drobiowy - 1 szklanka (250 g)
- Marchewka - 1 sztuka (120 g)
- Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
Przepis na gotowane pulpety z indyka krok po kroku
W dużej misce połącz mielone mięso z indyka, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę i oregano.
Całość dokładnie wymieszaj.
Z masy mięsnej formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
W dużym garnku doprowadź bulion do wrzenia.
Dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy.
Delikatnie wrzucaj pulpety do wrzącego bulionu.
Zmniejsz ogień do średniego i gotuj pulpety przez około 15-20 minut, aż będą ugotowane
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat gotowanych pulpetów z indyka
Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, gotowane pulpety z indyka pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do jednych z ulubionych przepisów najmłodszych dzieci. Koniecznie poznaj mój, przepis na gotowane pulpety z indyka.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, jajko, cebula, czosnek, bułka pszenna i warzywa, Zatem, jak zrobić gotowane pulpety z indyka ?
W dużej misce połącz mielone mięso z indyka, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę i oregano. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy mięsnej formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku doprowadź bulion do wrzenia. Dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy. Delikatnie wrzucaj pulpety do wrzącego bulionu. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj pulpety przez około 15-20 minut, aż będą ugotowane
Nasze dietetyczne, fit pulpety z mięsa mielonego są dobre do spożycia. Będą one najlepsze na obiad.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze.
Kurczak podobnie jak indyk należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.
Skoro już wiesz, jak ugotować pulpety koniecznie wykorzystaj mój przepis.
Alergeny w gotowanych pulpetach z indyka
Lista alergenów dla gotowanych pulpetów z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Seler korzeniowy
Wartości odżywcze gotowanych pulpetów z indyka
W podobny sposób możesz przygotować pulpety z dowolnego rodzaju mięsa.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.