Gotowane pulpety z indyka

Opublikowano: 18.10.2024 r., 16:54 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
gotowane pulpety z indyka
Gotowane pulpety z indyka
Delikatne pulpety z indyka sprawdzą się świetnie na obiad dla całej rodziny. Wybierz mój przepis i przekonaj się jakie delikatne są w smaku.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
53 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Bulion drobiowy - 1 szklanka (250 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (120 g)
  • Seler korzeniowy - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na gotowane pulpety z indyka krok po kroku

W dużej misce połącz mielone mięso z indyka, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę i oregano.

Całość dokładnie wymieszaj.

Z masy mięsnej formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

W dużym garnku doprowadź bulion do wrzenia.

Dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy.

Delikatnie wrzucaj pulpety do wrzącego bulionu.

Zmniejsz ogień do średniego i gotuj pulpety przez około 15-20 minut, aż będą ugotowane

Jak oceniasz przepis na gotowane pulpety z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat gotowanych pulpetów z indyka

Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, gotowane pulpety z indyka pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do jednych z ulubionych przepisów najmłodszych dzieci. Koniecznie poznaj mój, przepis na gotowane pulpety z indyka.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, jajko, cebula, czosnek, bułka pszenna i warzywa, Zatem, jak zrobić gotowane pulpety z indyka ?

W dużej misce połącz mielone mięso z indyka, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę i oregano. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy mięsnej formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego. W dużym garnku doprowadź bulion do wrzenia. Dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy. Delikatnie wrzucaj pulpety do wrzącego bulionu. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj pulpety przez około 15-20 minut, aż będą ugotowane

Nasze dietetyczne, fit pulpety z mięsa mielonego są dobre do spożycia. Będą one najlepsze na obiad.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze.

Kurczak podobnie jak indyk należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.

Skoro już wiesz, jak ugotować pulpety koniecznie wykorzystaj mój przepis.

Alergeny w gotowanych pulpetach z indyka

Lista alergenów dla gotowanych pulpetów z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze gotowanych pulpetów z indyka

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować pulpety z dowolnego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
132.77
53.11
Białko (g)
13.11
5.25

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
8.65
3.46
Węglowodany przyswajalne (g)
7.71
3.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
0.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
5.13
2.05
Tłuszcze nasycone (g)
2.03
0.81
Tłuszcze nienasycone (g)
3.09
1.24
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.65
0.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.45
0.58
Cholesterol (mg)
54.22
21.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A (µg (mcg))
97.98
39.19
Witamina B6 (mg)
0.32
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
0.24
Witamina C (mg)
2.07
0.83
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.07
Witamina E (mg)
0.23
0.09
Retinol (µg (mcg))
16.84
6.74
Tiamina (mg)
0.13
0.05
Ryboflawina (mg)
0.16
0.07
Niacyna (mg)
4.25
1.70
Foliany (µg (mcg))
17.65
7.06
Beta karoten (µg (mcg))
805.34
322.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
317.90
127.16
Potas (mg)
214.33
85.73
Wapń (mg)
39.47
15.79
Fosfor (mg)
141.31
56.52
Magnez (mg)
20.16
8.06
Żelazo (mg)
1.21
0.48
Cynk (mg)
1.51
0.60
Miedź (mg)
0.11
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny gotowanych pulpetów z indyka 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gotowanych pulpetów z indyka

Koszt składników
56.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Bulion drobiowy
250 g
1 szklanka
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 g
Marchewka
120 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Seler korzeniowy
100 g
1 sztuka
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
56.30