Gotowane pulpety z indyka
Opublikowano: 21.12.2024 r.
Delikatne pulpety z indyka sprawdzą się świetnie na obiad dla całej rodziny. Wybierz mój przepis i przekonaj się jakie delikatne są w smaku.
Składniki dla 12 porcji:
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Bułka tarta - 100 g
- Bulion drobiowy - 250 g (1 szklanka)
- Marchewka - 120 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 100 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużej misce połącz mielone mięso z indyka, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól, pieprz, paprykę i oregano.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Z masy mięsnej formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
- W dużym garnku doprowadź bulion do wrzenia.
- Dodaj pokrojoną marchewkę i seler naciowy.
- Delikatnie wrzucaj pulpety do wrzącego bulionu.
- Zmniejsz ogień do średniego i gotuj pulpety przez około 15-20 minut, aż będą ugotowane