Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Kasza manna (150 g)
- Pomidory w puszce (800 g)
- Ocet jabłkowy (70 ml)
- Śmietana 12% (300 g)
Przepis na gotowane pulpety w sosie pomidorowym krok po kroku
Mięso mielone umieść w misce, dopraw je solą i pieprzem ziołowym, dodaj kasze mannę i wodę, dokładnie wyrób masę mięsną.
W garnku zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ocet.
Formuj pulpety i umieszczaj w garnku z gotującą wodą. Gotuj całość 20-25 minut.
Obierz cebulę z łupiny, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni, dodaj pomidory z puszki i bulion z pulpetów i gotuj 10-15 minut.
Na koniec dodaj śmietanę i zdejmij sos z gazu.
Podawaj pulpety polane sosem z dodatkiem ugotowanych ziemniaków lub kaszy.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety
Więcej informacji na temat gotowanych pulpetów w sosie pomidorowym
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to świetny pomysł na obiad dla dzieci i dorosłych. Pulpety z mięsa mielonego to tradycyjne danie bardzo często goszczące na naszych stołach. Przepis na gotowane pulpety w sosie pomidorowym jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je ugotować. Do zrobienia pulpetów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, kasza manna, cebula, pomidory w puszce, śmietana kwaśna 12%, ocet jabłkowy, sól, pieprz, pieprz ziołowy, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.
Jak zrobić gotowane pulpety w sosie pomidorowym? Mięso mielone umieść w misce, dopraw je solą i pieprzem ziołowym, dodaj kasze mannę i wodę, dokładnie wyrób masę mięsną. W garnku zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ocet. Formuj pulpety i umieszczaj w garnku z gotującą wodą. Gotuj całość 20-25 minut. Obierz cebulę z łupiny, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni, dodaj pomidory z puszki i bulion z pulpetów i gotuj 10-15 minut, dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj śmietanę i zdejmij sos z gazu. Podawaj pulpety polane sosem.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Mięso wieprzowe z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Żelazo jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowego transportu tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Dlatego tak ważna jest jego prawidłowa podaż w naszej diecie. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu staraj się wybierać kawałki z mniejszą jego zawartością jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potraw.
Podsumowując pulpety z mięsa mielonego to pyszne danie na obiad dla całej rodziny. Pulpety możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Możesz też zawekować je w słoiku. Pulpety świetnie smakują podane z świeżym pieczywem oraz gotowanymi ziemniakami.
Alergeny w gotowanych pulpetach w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla gotowanych pulpetów w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze gotowanych pulpetów w sosie pomidorowym
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to danie zawierające łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Pulpety są łatwostrawne, zawierają jednak kaszę mannę więc nie są odpowiednie dla osób z nietolerancją glutenu.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.