- Piersi kurczaka bez skóry 500 g 1 duża sztuka
- Mleko 3,2% 200 ml
- Bulion drobiowy 200 g
Przepis na gotowana pierś z kurczaka krok po kroku
Mięso z kurczaka dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.
Do garnka wlej mleko i bulion warzywny, dopraw solą i umieść w nim pierś z kurczaka i rozciśnięte 4 ząbki czosnku.
Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.

-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po chińsku
-
Butter chicken
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Filet z kurczaka
Informacje dietetyczne - gotowana pierś z kurczaka
Wartości odżywcze gotowanej piersi z kurczaka
Gotowana pierś z kurczaka to łatwo strawne danie. Pierś poddana takiej obróbce termicznej prawie nie zawiera tłuszczu. Jest nisko kaloryczna i soczysta. Pierś zawiera dużo pełnowartościowego białka.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gotowanej piersi z kurczaka
Lista alergenów dla gotowanej piersi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Więcej informacji na temat gotowanej piersi z kurczaka
Gotowana pierś z kurczaka to doskonała propozycja na łatwo strawne, dietetyczne danie obiadowe dla całej rodziny. Zdrowa pierś z kurczaka nie musi być nudną piersią z wody bez smaku. Przepis na gotowaną pierś z kurczaka jest bardzo łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania gotowanej piersi będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka bez skóry, bulion drobiowy, mleko, sól, pieprz, majeranek i czosnek.
Jak zrobić gotowaną pierś z kurczaka? Pierś z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. W garnku umieść mleko, bulion, rozgnieciony czosnek, dopraw solą, włóż pierś z kurczaka i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Pierś ugotowana w mleku i bulionie jest soczysta i aromatyczna.
Mięso z piersi kurczaka ma bardzo niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Witamina E Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E, zwana witaminą młodości, odpowiada za prawidłowy wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego.
Podsumowując gotowana pierś z kurczaka jest dietetyczna i smaczna, idealnie sprawdzi się jako obiad dla dzieci. Pyszna pierś może zostać wykorzystana do przygotowania pełnowartościowego obiadu, połącz ją z grubą kaszą i świeżymi warzywami lub przygotuj pyszną kanapkę z razowego chleba, sałaty i papryki. Dobra gotowana pierś dzięki niskiej zawartości tłuszczu świetnie sprawdzi się u osób na dietach redukcyjnych.
Szacunkowy koszt przygotowania gotowanej piersi z kurczaka
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023