Przepis na gotowana pierś z kurczaka krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 500 g 1 duża sztuka
  • Mleko 3,2% 200 ml
  • Bulion drobiowy 200 g
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mięso z kurczaka dopraw solą i pieprzem oraz majerankiem.

Do garnka wlej mleko i bulion warzywny, dopraw solą i umieść w nim pierś z kurczaka i rozciśnięte 4 ząbki czosnku.

Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut.

Gotowana pierś z kurczaka podana w czarnej miseczce.
Gotowana pierś z kurczaka
Koszt przygotowania dania
20.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
162 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Gotowana pierś z kurczaka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gotowanej piersi z kurczaka

Gotowana pierś z kurczaka to doskonała propozycja na łatwo strawne, dietetyczne danie obiadowe dla całej rodziny. Zdrowa pierś z kurczaka nie musi być nudną piersią z wody bez smaku. Przepis na gotowaną pierś z kurczaka jest bardzo łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania gotowanej piersi będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka bez skóry, bulion drobiowy, mleko, sól, pieprz, majeranek i czosnek.

Jak zrobić gotowaną pierś z kurczaka? Pierś z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. W garnku umieść mleko, bulion, rozgnieciony czosnek, dopraw solą, włóż pierś z kurczaka i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut. Pierś ugotowana w mleku i bulionie jest soczysta i aromatyczna.

Mięso z piersi kurczaka ma bardzo niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Witamina E Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E, zwana witaminą młodości, odpowiada za prawidłowy wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego.

Podsumowując gotowana pierś z kurczaka jest dietetyczna i smaczna, idealnie sprawdzi się jako obiad dla dzieci. Pyszna pierś może zostać wykorzystana do przygotowania pełnowartościowego obiadu, połącz ją z grubą kaszą i świeżymi warzywami lub przygotuj pyszną kanapkę z razowego chleba, sałaty i papryki. Dobra gotowana pierś dzięki niskiej zawartości tłuszczu świetnie sprawdzi się u osób na dietach redukcyjnych.

Wartości odżywcze gotowanej piersi z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
81.33 kcal
162.67 kcal
Białko
13.37 g
26.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
2.21 g
4.43 g
Tłuszcze nasycone
1.41 g
2.82 g
Tłuszcze nienasycone
0.80 g
1.60 g
Tłuszcze jednonasycone
0.54 g
1.08 g
Tłuszcze wielonasycone
0.26 g
0.52 g
Cholesterol
43.67 mg
87.33 mg

Witaminy w przepisie na gotowana pierś z kurczaka

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina E
0.33 mg
0.66 mg
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.29 mg
Niacyna
5.41 mg
10.81 mg

Składniki mineralne w przepisie na gotowana pierś z kurczaka

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
115.89 mg
231.78 mg
Potas
222.89 mg
445.78 mg
Wapń
31.00 mg
62.00 mg
Fosfor
141.67 mg
283.33 mg
Magnez
18.44 mg
36.89 mg
Cynk
0.48 mg
0.97 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gotowanej piersi z kurczaka 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gotowanej piersi z kurczaka

Lista alergenów dla gotowanej piersi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, czosnek.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania gotowanej piersi z kurczaka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
1 duża sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Mleko 3,2%
200 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Bulion drobiowy
200 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
33.50
Łączny koszt
20.79
Jak oceniasz przepis na gotowana pierś z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób