Gotowana golonka

Opublikowano: 03.09.2021 r., 12:28 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysta gotowana golonka na talerzu
Gotowana golonka
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni - jest bardzo delikatna, soczysta, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach. To idealna propozycja dla wszystkich miłośników mięs.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 720 min
939 kcal
Kcal w porcji
700 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Golonka wieprzowa - 1 sztuka (500 g)
  • Piwo ciemne - 3/4 szklanki (200 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, garnek

Przepis na gotowaną golonkę krok po kroku

Golonkę umyj, osusz i lekko posyp przyprawami. Obsmaż na patelni z każdej strony przez kilka minut i przełóż do garnka.

Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i dodaj do golonki.

Marchew umyj, obierz, pokrój w plastry i dodaj do garnka.

Dodaj piwo i wszystkie przyprawy.

Garnek wstaw do piekarnika ustawionego na 90-95 stopni na ok. 12 godzin.

Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz 40 minut.

Jak oceniasz przepis na gotowaną golonkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat gotowanej golonki

Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Tradycyjnie podawana z kapustą i grzybami (najczęściej borowikami, prawdziwkami), pieczonym boczkiem i z warzywami, a w wielu restauracjach także z żurawiną, tartym, świeżym chrzanem, śmietanowym nadzieniem z pieprzem. Bardzo popularna jest też golonka po węgiersku i bawarsku. W regionie beskidzkim golonkę wieprzową często wykorzystuje się go przyrządzania zup, zwłaszcza tradycyjnej, górskiej kwaśnicy czy kapuśniaku, która według wielu krytyków kulinarnych i restauratorów uznawana jest jako najlepsza w Polsce. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonkę gotowaną w piwie, która będzie charakteryzowała się delikatnym, ale smacznym i aromatycznym mięsem jesteś w odpowiednim miejscu. Nasz przepis na golonkę wieprzową gotowaną będzie dla Ciebie świetną inspiracją. Golonka najlepiej komponuje się i najczęściej podawana jest z pieczonymi ziemniakami z czosnkiem i ziołami lub frytkami oraz kiszoną kapustą lub marchewką. Niektórzy wykorzystują ją również jako wędlinę na kanapki. Świetnym pomysłem jest zarówno golonka gotowana w wodzie, jak również golonka gotowana w piwie, jasnym lub ciemnym. Ta druga wersja nadaje jej charakterystycznego smaku i aromatu. Jak ugotować golonkę w wodzie lub piwie? Możesz ją przygotować zarówno w wolnowarze, jak również piekarniku, czy poprostu zwykłym lub żeliwnym garnku. Odpowiedź na to ile czasu potrzeba na ugotowanie najlepszej golonki początkowo może Cię zniechęcić - w tradycyjnych przepisach golonkę wstawia się do piekarnika nawet na kilkanaście godzin. Najprościej wstawić ją na noc i podać kolejnego dnia - efekt końcowy z pewnością wynagrodzi ten długi czas wszystkim smakoszom mięs. Tak długi czas gotowania sprawia, że golonka jest bardzo delikatna, soczysta, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Koniecznie poznaj nasz przepis na gotowaną golonkę. Jeśli jesteś fanem/fanką polskiej kuchni poprostu musisz jej spróbować.

Alergeny w gotowanej golonce

Lista alergenów dla gotowanej golonki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo ciemne
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze gotowanej golonki

na 100g gotowej potrawy

Golonka jest tłustym i ciężkostrawnym mięsem, dlatego nie powinna być stałym elementem diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(700g)
Energia (kcal)
134.26
939.81
Białko (g)
14.69
102.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(700g)
Węglowodany (g)
2.39
16.71
Węglowodany przyswajalne (g)
1.91
13.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
3.32

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(700g)
Tłuszcz (g)
6.50
45.47
Tłuszcze nasycone (g)
6.48
45.37
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.10
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
74.72
523.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(700g)
Witamina C (mg)
1.43
10.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(700g)
Sód (mg)
89.22
624.57
Wapń (mg)
16.93
118.53
Żelazo (mg)
0.95
6.68
Szacunkowy indeks glikemiczny gotowanej golonki 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gotowanej golonki

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
500 g
1 sztuka
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
11.00
Za 500 g
Piwo ciemne
200 ml
3/4 szklanki
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Koszt składników
20.00