Golonki z indyka pieczone w rękawie
- Golonka z indyka (700 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na golonki z indyka pieczone w rękawie krok po kroku
Oliwę zmieszaj z przyprawami: szczyptą soli i pieprzu, łyżeczką papryki słodkiej oraz tymianku i 1/2 łyżeczki czosnku.
Marynatę wetrzyj dobrze w całe mięso.
Golonki odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę, a najlepiej całą noc.
Golonki włóż do rękawa i zapnij. Wstaw do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika.
Mięso piecz 60 minut w 180 st. C.
Pod koniec pieczenia możesz rozerwać woreczek, by mięso się przyrumieniło.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonek z indyka pieczonych w rękawie
Golonki z indyka pieczone w rękawie to świetna opcja na naprawdę smaczny dodatek do wielu dań. Będzie idealną bazą do stworzenia obiadu dla całej rodziny.
Przepis na golonki z indyka pieczone w rękawie to najlepsze rozwiązanie dla osób, które kochają mięsne dania. Golonki z tego przepisu są wyjątkowo pyszne. Zwykle sięga się raczej po golonki wieprzowe. To jednak mięso, które charakteryzuje się niezwykle wysokim wskaźnikiem nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Warto jednak sięgnąć po te drobiowe, które są znacznie zdrowsze. Indyk to mięso, które jest wartościowe. Włączenie indyka to dobry pomysł na urozmaicenie swojego jadłospisu. Golonki z indyka są dużo łatwiejsze w przygotowaniu i nie wymagają tak długiej obróbki termicznej. Golonka z indyka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Indyk jest bogaty w minerały takie jak potas, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Cynk odpowiada za mocne włosy, paznokcie i elastyczną skórę. Potas natomiast za prawidłową pracę systemu nerwowego. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonki z indyka pieczone w rękawie, by były smaczne, niezwykle aromatyczne i dobre nawet dla początkujących, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami.
Alergeny w golonkach z indyka pieczonych w rękawie
Lista alergenów dla golonek z indyka pieczonych w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na golonki z indyka pieczone w rękawie
Wartości odżywcze golonek z indyka pieczonych w rękawie
To opcja, która zawiera dużo białka i sporo cennych witamin, dobrze połączyć ją ze świeżymi warzywami.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.