Golonka z szybkowaru
- Golonka wieprzowa (1000 g)
- Marchewka (90 g)
- Cebula (100 g)
- Seler korzeniowy (80 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
Przepis na golonkę z szybkowaru krok po kroku
Golonki oczyść i przełóż do szybkowaru.
Warzywa obierz i dodaj do mięsa.
Całość zalej bulionem i dodaj przyprawy.
Golonki gotuj przez godzinę.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonki z szybkowaru
Golonka z szybkowaru to jeden z tych przepisów, który zachwyca swoją prostotą. Do jego przygotowania nie potrzeba wiele, a mięso i tak zachwyca wspaniałym smakiem. To doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim czekaniem. To danie otrzymuje się w kilka chwil. Idealnie komponuje się ono z ziemniakami, ale również kiszoną kapustą.
Przepis na golonkę z szybkowaru to prawdziwa gratka dla tych, którzy nie lubią czekać. Tradycyjna receptura na golonkę, choć niezwykle łatwa, to niestety jest również dość pracochłonna. To dlatego, że mięso trzeba najpierw poddać dodatkowej obróbce termicznej, by było odpowiednio miękkie i soczyste. Zwykle robi się to, gotując wywar z udziałem golonki i warzyw. Jednak w tym przypadku nie jest to konieczne, gdyż robi się ją w szybkowarze, który znacznie przyspiesza całą pracę. Dzięki niemu cały proces zamiast kilku godzin zajmuję godzinę, a mięso jest smaczne i delikatne. Dodatkowo, po ugotowaniu golonki powstaje naprawdę fantastyczny wywar, który można użyć do stworzenia wspaniałego sosu lub zupy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonkę z szybkowaru, która będzie smaczna, a przy okazji naprawdę prosta, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Golonka, choć dość tłusta, jest niezwykle smaczna, dlatego ma wielu zwolenników. To mięso niezwykle sycące ze względu na spory udział tłuszczu i białka. Choć można podawać ją z dodatkami, jest tak spora i treściwa, że spokojnie można ją zjadać również samą. Tworzy wspaniałą kompozycję z kiszoną kapustą.
Golonka gotowana w szybkowarze jest nie tylko szybka, ale również znacznie bardziej delikatna. Mięso ze względu na długą obróbkę termiczną pod ciśnieniem staje się bardzo miękkie i naprawdę soczyste. To pyszna alternatywa dla tej duszonej, czy pieczonej w piekarniku. To dobra opcja także dla początkujących kucharzy, gdyż ten prosty przepis, pozwala przygotować golonkę, która jest najlepsza, a przy tym niezwykle łatwa. Dzięki niemu już w jedną godzinę możesz cieszyć się tym smacznym mięsem, bez konieczności jego wcześniejszego gotowania.
Alergeny w golonce z szybkowaru
Lista alergenów dla golonki z szybkowaru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
- bulion warzywny
Wartości odżywcze golonki z szybkowaru
To opcja, która dostarcza dużej ilości tłuszczów nasyconych, dlatego nie powinna gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(568g)
Węglowodany
(568g)
Tłuszcze
(568g)
Witaminy
(568g)
Składniki mineralne
(568g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.