Golonka z piekarnika

Opublikowano: 13.09.2021 r., 14:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona golonka na desce
Golonka z piekarnika
Golonka z piekarnika to wspaniały przepis na przepyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięs. Golonka w takiej formie jest fantastyczna.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Pieczenie 90 min
759 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Golonka wieprzowa - 3 szt (2000 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
  • Musztarda - 4 łyżki (100 g)
  • Miód - 2 łyżki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, naczynie żaroodporne, duży garnek, duża miska

Przepis na golonkę z piekarnika krok po kroku

Golonki umyj i osusz. Włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 1 godzinę.

Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zalewy. Gotuj całość przez kolejną godzinę. Wywaru po skończonym gotowaniu nie wylewaj.

W misce zmieszaj miód, musztardę, pieprz, paprykę i mielony czosnek. Dolej 5 łyżek wywaru z gotowania golonki. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso i schłodź je w lodówce przez 30 minut.

Mięso wstaw do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wlej pół szklanki wywaru z gotowania golonki.

Całość piecz przez 90 minut.

Jak oceniasz przepis na golonkę z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat golonki z piekarnika

Golonka z piekarnika jest wspaniałym pomysłem na pyszny posiłek, szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Ma wspaniały głęboki smak i aromat. Mięso przygotowane w taki sposób jest bardzo miękkie i delikatne, dlatego sprawdzi się idealnie nawet na wyjątkowe okazje. Świetnie pasuje do ziemniaków z piekarnika lub kaszy. Warto całość połączyć z warzywami, by stworzyć zbilansowany posiłek.

Przepis na golonkę z piekarnika jest niezwykle łatwy, choć dość czasochłonny. To dlatego, że mięso trzeba najpierw poddać dodatkowej obróbce termicznej, by było odpowiednio miękkie i soczyste. Najlepiej zrobić to gotując wywar z udziałem golonki. Wywaru nie należy później wylewać, gdyż będzie idealny do dalszego zapiekania i marynowania. Jest niezwykle aromatyczny, słony i pełen smaku, dlatego sprawia, że mięso będzie takie samo po upieczeniu. Do wywaru najlepiej dodać również warzywa, które po skończonej obróbce można użyć jako część sosu.

Golonka pieczona, choć dość tłusta, jest niezwykle smaczna, dlatego ma wielu zwolenników. To mięso niezwykle sycące ze względu na spory udział tłuszczu i białka. Choć można podawać ją z dodatkami, jest tak spora i smaczna, że spokojnie można ją zjadać również samą. Tworzy wspaniałą kompozycję z kiszoną kapustą.

Z tego przepisu dowiesz się ile czasu musi się gotować, marynować i piec golonka, by była naprawdę fantastyczna. To dość wymagające mięso, jednak jej smak jest tak fantastyczny, że całkowicie to rekompensuje.

Choć w sklepach można kupić gotowe mieszanki przypraw do mięs, najlepiej sprawdza się domowa marynata. Sprawia ona, że mięso jest idealnie doprawione, a przy tym miękkie. To wspaniały pomysł na ograniczenie dodatku soli i konserwantów, gdyż w domowej marynacie można ich poziom kontrolować samodzielnie, dzięki temu całość jest zdrowsza. Najlepiej sprawdzą się aromatyczne przyprawy, takie jak czosnek czy papryka.

To idealna propozycja na obiad pełen smaku. To także dobry pomysł na przepyszną kolację dla całej rodziny. Golonka pieczona w piekarniku to dobra alternatywa dla schabu czy karkówki, które zwykle goszczą na talerzach, ale łatwo się nudzą. Ta golonka marynowana w musztardzie i miodzie jest niezwykle pyszna. Z tego przepisu jak zrobić dobrą golonkę w piekarniku, która skradnie serca domowników.

Alergeny w golonce z piekarnika

Lista alergenów dla golonki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze golonki z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

To danie zawierające sporo tłuszczów nasyconych, dlatego powinno gościć w menu niezbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
189.80
759.18
Białko (g)
21.68
86.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
2.92
11.66
Węglowodany przyswajalne (g)
2.51
10.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
1.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
9.74
38.98
Tłuszcze nasycone (g)
9.73
38.94
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.04
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
110.83
443.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina C (mg)
0.76
3.03

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
171.17
684.68
Wapń (mg)
21.02
84.08
Żelazo (mg)
1.44
5.75
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki z piekarnika 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki z piekarnika

Koszt składników
74.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
2000 g
3 szt
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 4
44.00
Za 2000 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
60 g
1 plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Musztarda
100 g
4 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koszt składników
74.50