Golonka z piekarnika
- Golonka wieprzowa - 3 szt (2000 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Seler korzeniowy - 1 plaster (60 g)
- Musztarda - 4 łyżki (100 g)
- Miód - 2 łyżki (50 g)
Przepis na golonkę z piekarnika krok po kroku
Golonki umyj i osusz. Włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 1 godzinę.
Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zalewy. Gotuj całość przez kolejną godzinę. Wywaru po skończonym gotowaniu nie wylewaj.
W misce zmieszaj miód, musztardę, pieprz, paprykę i mielony czosnek. Dolej 5 łyżek wywaru z gotowania golonki. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso i schłodź je w lodówce przez 30 minut.
Mięso wstaw do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wlej pół szklanki wywaru z gotowania golonki.
Całość piecz przez 90 minut.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z kociołka
-
Golonka peklowana
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonki z piekarnika
Golonka z piekarnika jest wspaniałym pomysłem na pyszny posiłek, szczególnie przypadnie do gustu miłośnikom mięs. Ma wspaniały głęboki smak i aromat. Mięso przygotowane w taki sposób jest bardzo miękkie i delikatne, dlatego sprawdzi się idealnie nawet na wyjątkowe okazje. Świetnie pasuje do ziemniaków z piekarnika lub kaszy. Warto całość połączyć z warzywami, by stworzyć zbilansowany posiłek.
Przepis na golonkę z piekarnika jest niezwykle łatwy, choć dość czasochłonny. To dlatego, że mięso trzeba najpierw poddać dodatkowej obróbce termicznej, by było odpowiednio miękkie i soczyste. Najlepiej zrobić to gotując wywar z udziałem golonki. Wywaru nie należy później wylewać, gdyż będzie idealny do dalszego zapiekania i marynowania. Jest niezwykle aromatyczny, słony i pełen smaku, dlatego sprawia, że mięso będzie takie samo po upieczeniu. Do wywaru najlepiej dodać również warzywa, które po skończonej obróbce można użyć jako część sosu.
Golonka pieczona, choć dość tłusta, jest niezwykle smaczna, dlatego ma wielu zwolenników. To mięso niezwykle sycące ze względu na spory udział tłuszczu i białka. Choć można podawać ją z dodatkami, jest tak spora i smaczna, że spokojnie można ją zjadać również samą. Tworzy wspaniałą kompozycję z kiszoną kapustą.
Z tego przepisu dowiesz się ile czasu musi się gotować, marynować i piec golonka, by była naprawdę fantastyczna. To dość wymagające mięso, jednak jej smak jest tak fantastyczny, że całkowicie to rekompensuje.
Choć w sklepach można kupić gotowe mieszanki przypraw do mięs, najlepiej sprawdza się domowa marynata. Sprawia ona, że mięso jest idealnie doprawione, a przy tym miękkie. To wspaniały pomysł na ograniczenie dodatku soli i konserwantów, gdyż w domowej marynacie można ich poziom kontrolować samodzielnie, dzięki temu całość jest zdrowsza. Najlepiej sprawdzą się aromatyczne przyprawy, takie jak czosnek czy papryka.
To idealna propozycja na obiad pełen smaku. To także dobry pomysł na przepyszną kolację dla całej rodziny. Golonka pieczona w piekarniku to dobra alternatywa dla schabu czy karkówki, które zwykle goszczą na talerzach, ale łatwo się nudzą. Ta golonka marynowana w musztardzie i miodzie jest niezwykle pyszna. Z tego przepisu jak zrobić dobrą golonkę w piekarniku, która skradnie serca domowników.
Alergeny w golonce z piekarnika
Lista alergenów dla golonki z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze golonki z piekarnika
To danie zawierające sporo tłuszczów nasyconych, dlatego powinno gościć w menu niezbyt często.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.