Golonka z indyka pieczona

Opublikowano: 20.06.2022 r., 9:18 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Golonka z indyka z ziemniakami
Golonka z indyka pieczona
Golonka z indyka pieczona to wspaniała propozycja na pyszny obiad. Golonka z indyka zawiera mniejszą ilość kalorii oraz tłuszczu niż tradycyjna wieprzowa golonka. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Pieczenie 100 min
272 kcal
Kcal w porcji
380 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Golonka z indyka (800 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
  • Seler naciowy (100 g)
  • Piwo jasne - 1 puszka (500 ml)
  • Mąka ziemniaczana - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na golonka z indyka pieczona krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.

Obierz marchew i pokrój w słupki.

Seler naciowy pokrój w mniejsze kawałki.

Golonkę dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż golonkę, aż się zarumieni.

Przełóż golonkę do naczynia żaroodpornego.

Zeszklij cebulę na patelni i dodaj do golonki.

Piwo wymieszaj z solą i mąką ziemniaczaną.

Zalej golonkę, dodaj marchew i seler naciowy.

W naczyniu umieść także liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.

Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Jak oceniasz przepis na golonka z indyka pieczona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,5% osób

Więcej informacji na temat golonki z indyka pieczonej

Golonka z indyka pieczona to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna golonka sprawdzi się jako danie podczas spotkania ze znajomymi lub obiad w weekend. To, ile czasu piec golonkę zależy od jej wielkości. Golonkę należy piec, aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie odchodziło od kości. Przepis na golonkę z indyka pieczoną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonka z indyka, cebula, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, seler naciowy, piwo jasne, mąka ziemniaczana, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, olej rzepakowy.

Jak zrobić golonkę z indyka pieczoną? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Obierz marchew i pokrój w słupki. Seler naciowy pokrój w mniejsze kawałki. Golonkę dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż golonkę, aż się zarumieni. Przełóż golonkę do naczynia żaroodpornego. Zeszklij cebulę na patelni i dodaj do golonki. Piwo wymieszaj z solą i mąką ziemniaczaną. Zalej golonkę, dodaj marchew i seler naciowy. W naczyniu umieść także liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.

Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana jest witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Dlatego, aby korzystać z jej dobrodziejstwa warzywa spożywajmy na surowo.

Podsumowując prosty przepis na potrawę przygotujesz bez większych problemów. Pyszna golonka jest idealna na obiad lub kolację podczas spotkania ze znajomymi. Wiesz już jak upiec golonkę, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Pyszna golonka sprawdzi się podana do pieczywa żytniego lub jako dodatek do kanapki z szarpanym mięsem. Golonka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w golonce z indyka pieczonej

Lista alergenów dla golonki z indyka pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

Wartości odżywcze golonki z indyka pieczonej

na 100g gotowej potrawy

Golonka z indyka pieczona to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pyszna golonka jest także dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Golonka będzie idealna na diecie redukcyjnej.

Szacunkowy indeks glikemiczny golonki z indyka pieczonej 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki z indyka pieczonej

Koszt składników
59.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka z indyka
800 g
14.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
200 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler naciowy
100 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Piwo jasne
500 ml
1 puszka
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Mąka ziemniaczana
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
59.00