Golonka z indyka pieczona
- Golonka z indyka (800 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Marchewka - 1 duża sztuka (200 g)
- Seler naciowy (100 g)
- Piwo jasne - 1 puszka (500 ml)
- Mąka ziemniaczana - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
Przepis na golonka z indyka pieczona krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra.
Obierz marchew i pokrój w słupki.
Seler naciowy pokrój w mniejsze kawałki.
Golonkę dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż golonkę, aż się zarumieni.
Przełóż golonkę do naczynia żaroodpornego.
Zeszklij cebulę na patelni i dodaj do golonki.
Piwo wymieszaj z solą i mąką ziemniaczaną.
Zalej golonkę, dodaj marchew i seler naciowy.
W naczyniu umieść także liść laurowy i ziele angielskie.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.
Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka peklowana
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonki z indyka pieczonej
Golonka z indyka pieczona to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna golonka sprawdzi się jako danie podczas spotkania ze znajomymi lub obiad w weekend. To, ile czasu piec golonkę zależy od jej wielkości. Golonkę należy piec, aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie odchodziło od kości. Przepis na golonkę z indyka pieczoną jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonka z indyka, cebula, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, seler naciowy, piwo jasne, mąka ziemniaczana, sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, olej rzepakowy.
Jak zrobić golonkę z indyka pieczoną? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w pióra. Obierz marchew i pokrój w słupki. Seler naciowy pokrój w mniejsze kawałki. Golonkę dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż golonkę, aż się zarumieni. Przełóż golonkę do naczynia żaroodpornego. Zeszklij cebulę na patelni i dodaj do golonki. Piwo wymieszaj z solą i mąką ziemniaczaną. Zalej golonkę, dodaj marchew i seler naciowy. W naczyniu umieść także liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 90 minut. Podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Seler jest jednym z najdłużej uprawianych warzyw na świecie. Jest ona bardzo nisko kaloryczny. Zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana jest witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Dlatego, aby korzystać z jej dobrodziejstwa warzywa spożywajmy na surowo.
Podsumowując prosty przepis na potrawę przygotujesz bez większych problemów. Pyszna golonka jest idealna na obiad lub kolację podczas spotkania ze znajomymi. Wiesz już jak upiec golonkę, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Pyszna golonka sprawdzi się podana do pieczywa żytniego lub jako dodatek do kanapki z szarpanym mięsem. Golonka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w golonce z indyka pieczonej
Lista alergenów dla golonki z indyka pieczonej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
Wartości odżywcze golonki z indyka pieczonej
Golonka z indyka pieczona to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Pyszna golonka jest także dobrym źródłem składników mineralnych oraz witamin. Golonka będzie idealna na diecie redukcyjnej.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.