Golonka z indyka duszona

Opublikowano: 24.02.2022 r., 23:48 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Duszona golonka z indyka
Golonka z indyka
Golonka to potrawa, na którą możemy skusić się od czasu do czasu, ale na pewno nie zbyt często. Poznaj mój przepis i przygotuj to delikatne mięso w krótkim czasie.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 60 min
17 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Golonka z indyka - 5 sztuk (1000 g)
  • Bulion warzywny (1500 ml)
  • Marchewka - 4 sztuki (300 g)
  • Por - 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
duży garnek

Przepis na golonkę z indyka duszona krok po kroku

Bulion przygotuj w dużym garnku.

Golonki dokładnie umyj i oczyść, a następnie włóż do bulionu.

Dodaj warzywa pokrojone na mniejsze kawałki.

Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, gotuj golonki do uzyskania miękkości.

Golonkę podawaj z musztardą i chrzanem lub kapustą kiszoną.

Jak oceniasz przepis na golonkę z indyka duszona
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat golonki z indyka duszona

Golonka to fragment mięsa zazwyczaj z kością, który po długim gotowaniu lub pieczeniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na duszoną golonkę z indyka, z którą poradzi sobie każdy, ponieważ przepis jest bardzo prosty i niewymagający.

Golonka w porównaniu z innymi rodzajami mięs charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza, fosforu, witaminy B1. Zawiera także witaminę B12, B6, które są charakterystyczne tylko dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Żelazo zawarte w mięsie określa się jako hemowe, czyli takie, które jest bardziej biodostępne dla naszego organizmu i cechuje się wyższą wchłanialnością niż żelazo niehamowne, występujące w produktach roślinnych.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować naszego głównego składnika, czyli golonki. Może to być golonka z indyka lub wieprzowa, wybierz według swoich preferencji smakowych.

Dodatkowo bulion warzywny i odrobina warzyw, ja postawiłam na marchew i por.

W pierwszej kolejności wlej do garnka około 2 litry wody i przygotuj bulion. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.

Do bulionu dodaj pokrojone warzywa i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj golonki. Im dłużej będziesz je gotować w wywarze, tym bardziej delikatnie i kruche będzie mięso. Nie zapominaj o dodatku takich przypraw jak ziele angielskie i liście laurowe do wywaru, przyprawy te dodadzą dodatkowego aromatu.

Golonka będzie dobra do spożycia za około 2-3 godziny. Cały czas gotuj je na niewielkim ogniu.

Golonka z indyka duszona będzie idealnie się komponować z ziemniaczanym puree i kiszoną kapustą.

Skoro już wiesz jak zrobić duszoną golonkę z indyka, przygotuj ją na obiad dla swoich bliskich.

Pyszna golonka to idealny pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Mięso możesz podawać też z cebulą lub w sosie. Postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj soczyste, kruche mięso.

Alergeny w golonce z indyka duszona

Lista alergenów dla golonki z indyka duszona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na golonkę z indyka duszona nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze golonki z indyka duszona

na 100g gotowej potrawy

Obojętnie jaki rodzaj golonki wybierzesz, każdy możesz przygotować w podobny sposób.

Szacunkowy indeks glikemiczny golonki z indyka duszona 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki z indyka duszona

Koszt składników
79.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka z indyka
1000 g
5 sztuk
14.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
20.00
Za 1000 g
Bulion warzywny
1500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Marchewka
300 g
4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Por
100 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Koszt składników
79.50