Golonka z indyka duszona
- Golonka z indyka - 5 sztuk (1000 g)
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Marchewka - 4 sztuki (300 g)
- Por - 1 sztuka (100 g)
Przepis na golonkę z indyka duszona krok po kroku
Bulion przygotuj w dużym garnku.
Golonki dokładnie umyj i oczyść, a następnie włóż do bulionu.
Dodaj warzywa pokrojone na mniejsze kawałki.
Wrzuć ziele angielskie i liście laurowe, gotuj golonki do uzyskania miękkości.
Golonkę podawaj z musztardą i chrzanem lub kapustą kiszoną.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonki z indyka duszona
Golonka to fragment mięsa zazwyczaj z kością, który po długim gotowaniu lub pieczeniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty.
Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na duszoną golonkę z indyka, z którą poradzi sobie każdy, ponieważ przepis jest bardzo prosty i niewymagający.
Golonka w porównaniu z innymi rodzajami mięs charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza, fosforu, witaminy B1. Zawiera także witaminę B12, B6, które są charakterystyczne tylko dla produktów pochodzenia zwierzęcego.
Żelazo zawarte w mięsie określa się jako hemowe, czyli takie, które jest bardziej biodostępne dla naszego organizmu i cechuje się wyższą wchłanialnością niż żelazo niehamowne, występujące w produktach roślinnych.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować naszego głównego składnika, czyli golonki. Może to być golonka z indyka lub wieprzowa, wybierz według swoich preferencji smakowych.
Dodatkowo bulion warzywny i odrobina warzyw, ja postawiłam na marchew i por.
W pierwszej kolejności wlej do garnka około 2 litry wody i przygotuj bulion. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.
Do bulionu dodaj pokrojone warzywa i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj golonki. Im dłużej będziesz je gotować w wywarze, tym bardziej delikatnie i kruche będzie mięso. Nie zapominaj o dodatku takich przypraw jak ziele angielskie i liście laurowe do wywaru, przyprawy te dodadzą dodatkowego aromatu.
Golonka będzie dobra do spożycia za około 2-3 godziny. Cały czas gotuj je na niewielkim ogniu.
Golonka z indyka duszona będzie idealnie się komponować z ziemniaczanym puree i kiszoną kapustą.
Skoro już wiesz jak zrobić duszoną golonkę z indyka, przygotuj ją na obiad dla swoich bliskich.
Pyszna golonka to idealny pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Mięso możesz podawać też z cebulą lub w sosie. Postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj soczyste, kruche mięso.
Alergeny w golonce z indyka duszona
Lista alergenów dla golonki z indyka duszona przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
W przepisie na golonkę z indyka duszona nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze golonki z indyka duszona
Obojętnie jaki rodzaj golonki wybierzesz, każdy możesz przygotować w podobny sposób.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.