Golonka z indyka
- Golonka z indyka (1000 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Jabłko - 2 średnie sztuki (300 g)
- Bulion drobiowy - 2 szklanki (500 g)
- Mąka ziemniaczana - 4 płaskie łyżki stołowe (40 g)
Przepis na golonka z indyka krok po kroku
Golonki dopraw solą, pieprzem i odstaw na 10 minut.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.
Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Obsmaż golonki z indyka.
Bulion drobiowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
Golonki umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj cebulę i jabłka oraz bulion drobiowy i miód.
Dodaj do naczynia liść laurowy i ziele angielskie.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 120 minut.
Golonki podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem sosu.
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka peklowana
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonki z indyka
Golonka z indyka to wspaniały pomysł na obiad dla całej rodziny. Golonka z indyka jest bardzo dobrą alternatywą dla tradycyjnej dość tłustej golonki wieprzowej. Golonki z indyka są dużo łatwiejsze w przygotowaniu i nie wymagają tak długiej obróbki termicznej. Przepis na golonkę z indyka jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia golonek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonki z indyka, cebula, jabłko, miód, mąka ziemniaczana, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy, bulion drobiowy.
Jak zrobić golonkę z indyka? Golonki dopraw solą, pieprzem i odstaw na 10 minut. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Jabłka oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Obsmaż golonki z indyka. Bulion drobiowy wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Golonki umieść w naczyniu żaroodpornym, dodaj cebulę i jabłka oraz bulion drobiowy i miód. Dodaj do naczynia liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 120 minut. Golonki podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem sosu. Świetnym dodatkiem do golonki jest puree ziemniaczane.
Golonka z indyka jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Indyk jest bogaty w minerały takie jak potas, cynk i żelazo oraz witaminy z grupy B. Cynk odpowiada za mocne włosy, paznokcie i elastyczną skórę. Potas natomiast za prawidłową pracę systemu nerwowego. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za metabolizm komórkowy naszego organizmu. Żelazo jest składnikiem niezbędnym do transportu krwi do komórek naszego ciała przez erytrocyty.
Podsumowując pyszna golonka świetnie sprawdzi się na obiad. Pieczona w piekarniku golonka jest soczysta i nie zawiera dużej ilości kalorii. Golonka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Sprawdzony przepis można dowolnie modyfikować, dodając ulubione dodatki. Golonkę można podać także z dodatkiem kopytek lub gotowanej kaszy. Doskonałym warzywnym dodatkiem do mięsa są buraczki lub surówka z marchewki.
Alergeny w golonce z indyka
Lista alergenów dla golonki z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
W przepisie na golonka z indyka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze golonki z indyka
Golonka z indyka to bardzo dobre źródło naturalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Golonka jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość składników mineralnych oraz witamin. Golonka z indyka dobrze sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.