Golonka w słoiku
- Golonka wieprzowa (2000 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Przepis na golonkę w słoiku krok po kroku
Golonkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, zdejmij z miej skórę, oraz usuń kość. Mięso pokrój na kawałki o wielkości około 3 cm.
Golonkę przełóż do miski, dodaj do niej 36 gram soli do peklowania i odstaw do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie w moździerzu rozgnieć 2 gramy ziela angielskiego.
Do małej miseczki odważ 5 gram pieprzu mielonego oraz 2 gramy kolendry. Do miseczki dodaj również utarte ziele angielskie.
Do miski z golonką dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wyrabiaj mięso, aż będzie kleiste.
Mięso ułóż ściśle do wyparzonych słoików, pozostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika.
Do każdego słoika wlej po 2 łyżki stołowe przegotowanej, zimnej wody i zakręć słoiczki.
Słoiki pasteryzuj trzykrotnie. Pierwszą pasteryzację przeprowadź przez godzinę od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki odstaw na dobę.
Po dobie słoiki pasteryzuj przez 40 minut od momentu zagotowania się wody i odstaw je na kolejną dobę. Po tym czasie słoiki pasteryzuj przez 30 minut, słoiki pozostaw do wystudzenia i przechowuj je w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Golonka w słoikach jest dobra do spożycia po tygodniu, gdy przejdzie dokładnie przyprawami.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonki w słoiku
Golonka w słoiku to doskonała propozycja na wędlinę do kanapek, którą można przygotować w domu. Wędlinę z golonki warto podać z dodatkiem pieczywa razowego oraz ze świeżymi warzywami. Jako dodatek do golonki można podać również przetwory, np. ogórki konserwowe. Przepis na golonkę w słoiku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania wędliny z golonki potrzebne będą następujące produkty: golonka wieprzowa, czosnek, pieprz, ziele angielskie, kolendra mielona oraz sól do peklowania.
A jak zrobić golonkę w słoiku? Golonkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą, zdejmij z miej skórę, oraz usuń kość. Mięso pokrój na kawałki o wielkości około 3 cm. Golonkę przełóż do miski, dodaj do niej 36 gram soli do peklowania i odstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie w moździerzu rozgnieć 2 gramy ziela angielskiego. Do małej miseczki odważ 5 gram pieprzu mielonego oraz 2 gramy kolendry. Do miseczki dodaj również utarte ziele angielskie. Do miski z golonką dodaj przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wyrabiaj mięso, aż będzie kleiste. Mięso ułóż ściśle do wyparzonych słoików, pozostawiając około 3 cm wolnej przestrzeni od góry słoika. Do każdego słoika wlej po 2 łyżki stołowe przegotowanej, zimnej wody i zakręć słoiczki. Słoiki pasteryzuj trzykrotnie. Pierwszą pasteryzację przeprowadź przez godzinę od momentu zagotowania się wody. Następnie słoiki odstaw na dobę. Po dobie słoiki pasteryzuj przez 40 minut od momentu zagotowania się wody i odstaw je na kolejną dobę. Po tym czasie słoiki pasteryzuj przez 30 minut, słoiki pozostaw do wystudzenia i przechowuj je w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Golonka w słoikach jest dobra do spożycia po tygodniu, gdy przejdzie dokładnie przyprawami.
Podsumowując wiesz już, jak się robi golonkę w słoikach. Domowa, zawekowana wędlina do słoika może być przechowywana przez około pół roku. Najlepsza wędlina jest dobra do spożycia dopiero po 7 dniach od momentu ostatniej pasteryzacji. Produkty niezbędne do przygotowania golonki w słoikach dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w golonce w słoiku
Lista alergenów dla golonki w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na golonkę w słoiku
Wartości odżywcze golonki w słoiku
Golonka w słoiku to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Golonkę w słoiku warto podać z dodatkiem świeżych, sezonowych warzyw.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.