Golonka w słoikach
- Golonka wieprzowa (2000 g)
- Sól peklująca (100 g)
Przepis na golonkę w słoikach krok po kroku
Golonkę pozbaw kości, a następnie natrzyj ją przyprawami i solą. Marynuj przez 2-4 godziny.
Golonki ułóż w słoiku. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Słoiki mocno zakręć.
Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, ustaw słoiki z mięsem, zalej wodą, by przykrywała słoiki w 3/4.
Gotuj przez 4 godziny od momentu zagotowania.
Słoiki całkowicie wystudź.
-
Karkówka w słoiku
-
Kiełbasa słoikowa
-
Mięso w słoiku z galaretką
-
Pasztet w słoiku
-
Boczek w słoiku
-
Zylc
-
Kiełbasa w słoiku
-
Mięso mielone w słoikach
-
Mięso mielone w słoiku
-
Tuszonka w słoikach
-
Szynka w słoiku
-
Mięso w słoikach pieczone
-
Smarowidło z mięsa w słoikach
-
Gulasz do słoika
-
Golonka w słoiku
-
Klopsy w occie
-
Smalec z mięsem w słoiku
-
Mięso w kawałkach w słoiku
-
Mięso w słoikach
Więcej informacji na temat golonki w słoikach
Golonka w słoikach to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają nietypowe dodatki do kanapek. Nie wiesz, jak ją przygotować? Zajrzyj do tego przepisu.
Przepis na golonkę w słoikach to świetna opcja dla osób, które szukają alternatywy dla klasycznej szynki. Choć jest dostępna w sklepie, to nie ma powodu, by ograniczać się tylko do próbowania jej w gotowym wydaniu, gdyż cały proces jest banalnie prosty. Do jej wykonania wystarczy odrobina cierpliwości, gdyż wywar gotuje się dość długo, tak by wszystko to, co najlepsze mogło do niego przejść. Nie trzeba wcale wybierać takiego wyrobu tylko ze sklepu. To sklepowe ma zwykle bardzo dużo konserwantów i dodatków do żywności. Obfituje również w nadmiar soli, która nie wpływa korzystnie na układ krwionośny. To fantastyczny wybór dla wszystkich osób, które kochają mięso przetworzone, jednak chcą je włączyć do menu w nieco lepszej dla zdrowia formie. Dzięki temu, że przygotowuje się je samodzielnie w domu, można dostosować ilość przypraw i dodatków, by całość nam odpowiadała.
Zastanawiasz się jak zrobić golonkę w słoikach, by była pyszna i dobra nawet dla początkujących? Ten sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować ją w łatwych krokach. Dzięki golonce w słoikach tradycyjna wędlina odejdzie w kąt. Okazuje się bowiem, że ta domowa, nie ze sklepu może być równie smaczna, a w dodatku zdrowsza. To najlepsze rozwiązanie dla wszystkich miłośników galarety. To danie, które przyciąga wzrok i nierozerwalnie kojarzy się z polskimi kulinariami. Powstaje z niego naprawdę pyszna potrawa, która ze względu na idealny dobór mięs jest bardzo aromatyczna. Dzięki dość sporej zawartości kolagenu ma dobry wpływ na zdrowie stawów. Na pewno skorzystają z niej również osoby, które mają problemy z jelitami, gdyż kolagen pozwala również na uregulowanie ich pracy i zmniejszanie dyskomfortu, jaki występuje na przykład przy zespole jelita drażliwego. Kolagen pozwala zachować również młodszy wygląd na dłużej, dlatego na pewno to danie powinno gościć w menu osób, które chcą zadbać o swoją urodę od wewnątrz. To wersja galaretki, w której nieco więcej jest mięsa, dlatego spokojnie można traktować ją właśnie jako smarowidło do kanapek.
Alergeny w golonce w słoikach
Lista alergenów dla golonki w słoikach przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na golonkę w słoikach
Wartości odżywcze golonki w słoikach
To opcja, która zawiera sporo tłuszczów, dlatego nie powinna być częstym gościem w menu.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.