Golonka w piwie i miodzie
- Golonka wieprzowa (900 g)
- Piwo jasne (500 ml)
- Miód (40 g)
- Marchewka (45 g)
- Seler korzeniowy (60 g)
- Cebula (100 g)
Przepis na golonkę w piwie i miodzie krok po kroku
Golonki oczyść z włosków.
Golonkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, włóż do woreczka strunowego - dodaj plastry cebuli, przyprawy: kilka ziaren ziela angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy, miód i piwo.
Zamknij szczelnie woreczek i włóż do lodówki na całą noc.
Zamarynowane golonki odsącz z zalewy, przełóż do garnka, zalej gorącą wodą, dodaj startą marchew i selera, lekko posól i dodaj przyprawy z marynaty, bez cebuli.
Gotuj, aż golonki zmiękną.
Przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą piwno-miodową razem z cebulą i włóż do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Piecz do miękkości, co jakiś czas odwracając i polewając marynatą, aż golonki uzyskają rumiany kolor.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w piwie
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonki w piwie i miodzie
Golonka w piwie i miodzie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie tego smacznego mięsa. Jeśli jesteś miłośnikiem mięs, sięgnij do tego przepisu.
Przepis na golonkę w piwie i miodzie to doskonały sposób na obiad. Upieczesz ją w piekarniku, więc możesz od razu dołożyć do niej ziemniaki i warzywa. Dzięki temu stworzysz prosty obiad, bez konieczności brudzenia wielu garnków i marnowania czasu. W przygotowaniu tego mięsa niezwykle istotna jest zalewa z piwa i miodu. To właśnie ona sprawia, że mięso smakuje tak dobrze. Istnieje wiele przepisów na marynaty do golonki, jednak ten ma wielu fanów. To dlatego, że to mięso idealnie zgrywa się ze słodkim smakiem miodu i piwa. Jeśli kochasz mięsa w słodkiej glazurze, ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Choć w sklepach można kupić gotowe mieszanki przypraw do mięs, najlepiej sprawdza się domowa marynata. Sprawia ona, że mięso jest idealnie doprawione, a przy tym miękkie. To wspaniały pomysł na ograniczenie dodatku soli i konserwantów, gdyż w domowej marynacie można ich poziom kontrolować samodzielnie, dzięki temu całość jest zdrowsza.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonkę w piwie i miodzie, by była smaczna i niezbyt skomplikowana, to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla Ciebie. Zwłaszcza jeśli sięgasz po golonkę po raz pierwszy. To mięso, które potrzebuje nieco uwagi, dlatego warto najpierw przeczytać cały przepis, a dopiero później zabrać się za przygotowanie mięsa. Z tej receptury dowiesz się jak przyrządzić golonkę od podstaw, w naprawdę prostej i smacznej marynacie. Mięso przygotowane w taki sposób jest bardzo miękkie i delikatne, dlatego sprawdzi się idealnie nawet na wyjątkowe okazje. Świetnie pasuje do ziemniaków z piekarnika lub kaszy. Warto całość połączyć z warzywami, by stworzyć zbilansowany posiłek. Golonka pieczona, choć dość tłusta, jest niezwykle smaczna, dlatego ma wielu zwolenników. To mięso niezwykle sycące ze względu na spory udział tłuszczu i białka. Choć można podawać ją z dodatkami, jest tak spora i smaczna, że spokojnie można ją zjadać również samą. Tworzy wspaniałą kompozycję np. z kiszoną kapustą.
Alergeny w golonce w piwie i miodzie
Lista alergenów dla golonki w piwie i miodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
W przepisie na golonkę w piwie i miodzie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz kolorowy ziarna
Wartości odżywcze golonki w piwie i miodzie
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(411g)
Węglowodany
(411g)
Tłuszcze
(411g)
Witaminy
(411g)
Składniki mineralne
(411g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.