Golonka w piwie i miodzie

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczysta golonka w piwie
Golonka w piwie i miodzie
Golonka w piwie i miodzie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie tego smacznego mięsa. Jeśli jesteś miłośnikiem mięs, sięgnij do tego przepisu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 120 min
564 kcal
Kcal w porcji
411 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Golonka wieprzowa (900 g)
  • Piwo jasne (500 ml)
  • Miód (40 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy ziarna
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek

Przepis na golonkę w piwie i miodzie krok po kroku

Golonki oczyść z włosków.

Golonkę umyj i osusz ręcznikiem papierowym, włóż do woreczka strunowego - dodaj plastry cebuli, przyprawy: kilka ziaren ziela angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy, miód i piwo.

Zamknij szczelnie woreczek i włóż do lodówki na całą noc.

Zamarynowane golonki odsącz z zalewy, przełóż do garnka, zalej gorącą wodą, dodaj startą marchew i selera, lekko posól i dodaj przyprawy z marynaty, bez cebuli.

Gotuj, aż golonki zmiękną.

Przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej marynatą piwno-miodową razem z cebulą i włóż do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Piecz do miękkości, co jakiś czas odwracając i polewając marynatą, aż golonki uzyskają rumiany kolor.

Jak oceniasz przepis na golonkę w piwie i miodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 61,9% osób

Więcej informacji na temat golonki w piwie i miodzie

Golonka w piwie i miodzie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie tego smacznego mięsa. Jeśli jesteś miłośnikiem mięs, sięgnij do tego przepisu.

Przepis na golonkę w piwie i miodzie to doskonały sposób na obiad. Upieczesz ją w piekarniku, więc możesz od razu dołożyć do niej ziemniaki i warzywa. Dzięki temu stworzysz prosty obiad, bez konieczności brudzenia wielu garnków i marnowania czasu. W przygotowaniu tego mięsa niezwykle istotna jest zalewa z piwa i miodu. To właśnie ona sprawia, że mięso smakuje tak dobrze. Istnieje wiele przepisów na marynaty do golonki, jednak ten ma wielu fanów. To dlatego, że to mięso idealnie zgrywa się ze słodkim smakiem miodu i piwa. Jeśli kochasz mięsa w słodkiej glazurze, ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Choć w sklepach można kupić gotowe mieszanki przypraw do mięs, najlepiej sprawdza się domowa marynata. Sprawia ona, że mięso jest idealnie doprawione, a przy tym miękkie. To wspaniały pomysł na ograniczenie dodatku soli i konserwantów, gdyż w domowej marynacie można ich poziom kontrolować samodzielnie, dzięki temu całość jest zdrowsza.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonkę w piwie i miodzie, by była smaczna i niezbyt skomplikowana, to ten prosty przepis to najlepsza opcja dla Ciebie. Zwłaszcza jeśli sięgasz po golonkę po raz pierwszy. To mięso, które potrzebuje nieco uwagi, dlatego warto najpierw przeczytać cały przepis, a dopiero później zabrać się za przygotowanie mięsa. Z tej receptury dowiesz się jak przyrządzić golonkę od podstaw, w naprawdę prostej i smacznej marynacie. Mięso przygotowane w taki sposób jest bardzo miękkie i delikatne, dlatego sprawdzi się idealnie nawet na wyjątkowe okazje. Świetnie pasuje do ziemniaków z piekarnika lub kaszy. Warto całość połączyć z warzywami, by stworzyć zbilansowany posiłek. Golonka pieczona, choć dość tłusta, jest niezwykle smaczna, dlatego ma wielu zwolenników. To mięso niezwykle sycące ze względu na spory udział tłuszczu i białka. Choć można podawać ją z dodatkami, jest tak spora i smaczna, że spokojnie można ją zjadać również samą. Tworzy wspaniałą kompozycję np. z kiszoną kapustą.

Alergeny w golonce w piwie i miodzie

Lista alergenów dla golonki w piwie i miodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

W przepisie na golonkę w piwie i miodzie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz kolorowy ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze golonki w piwie i miodzie

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(411g)
Energia (kcal)
137.28
564.22
Białko (g)
14.27
58.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(411g)
Węglowodany (g)
3.67
15.07
Węglowodany przyswajalne (g)
3.42
14.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
1.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(411g)
Tłuszcz (g)
6.32
25.96
Tłuszcze nasycone (g)
6.30
25.90
Tłuszcze nienasycone (g)
0.01
0.05
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
72.77
299.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(411g)
Witamina C (mg)
0.92
3.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(411g)
Sód (mg)
85.88
352.95
Wapń (mg)
15.08
61.97
Żelazo (mg)
0.94
3.85
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki w piwie i miodzie 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki w piwie i miodzie

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
900 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.80
Za 900 g
Piwo jasne
500 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
54.00