Golonka w piwie
- Golonka wieprzowa (1000 g)
- Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
- Seler korzeniowy - pół małej sztuki (200 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Piwo jasne - 1 puszka (500 ml)
Przepis na golonka w piwie krok po kroku
Golonkę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.
Obierz marchew i seler.
Pokrój w kostkę.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj warzywa i podsmaż chwilę, dodaj na patelnię paprykę ostrą i słodką.
Golonkę umieść w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa umieść warzywa.
Dodaj liść laurowy i ziele angielski, wlej piwo.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 150 minut.
Golonkę podawaj z warzywami i domowymi kopytkami ziemniaczanymi.
-
Golonka z indyka
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Golonka po bawarsku
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Galat z golonki
-
Golonka w kapuście kiszonej
-
Golonka w pepitkę
-
Golonka z indyka pieczona
-
Marynata do golonki
-
Golonki z indyka pieczone
-
Gotowana golonka
-
Golonka pieczona w rękawie
-
Golonka pieczona w piwie
-
Golonka z piekarnika
-
Golonka z kociołka
-
Golonka peklowana
-
Golonka
Więcej informacji na temat golonki w piwie
Golonka w piwie to bardzo dobry pomysł na syty obiad. Golonka pieczona w piekarniku jest potrawą bardzo kaloryczną i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Golonkę można upiec w piwie jasnym lub ciemnym. Golonka pieczona w ciemnym piwie będzie miała bardziej wyrazisty smak. Przepis na golonkę w piwie jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonka wieprzowa, cebula, piwo ciemne, marchew, seler, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek, sól, pieprz.
Jak zrobić golonkę w piwie? Golonkę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Obierz marchew i seler. Pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj warzywa i podsmaż chwilę, dodaj na patelnię paprykę ostrą i słodką. Golonkę umieść w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa umieść warzywa. Dodaj liść laurowy i ziele angielski, wlej piwo. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 150 minut. Golonkę podawaj z warzywami i domowymi kopytkami ziemniaczanymi.
Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Golonka jest mięsem zawierającym dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Golonka jest mięsem bardzo kalorycznym, gdyż zawiera dużą ilość tłuszczu.
Podsumowując pyszna golonka w piwie sprawdzi się na obiad dla fanów golonki. Najlepsza golonka w piwie jest soczysta i miękka. Wiesz już jak przyrządzić golonkę w piwie, możesz wykorzystać przepis na wieczór z przyjaciółmi. Golonka doskonale komponuje się z piwem. Golonka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Golonka pieczona w piekarniku może być także ugotowana na wolnym ogniu w garnku.
Alergeny w golonce w piwie
Lista alergenów dla golonki w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
Wartości odżywcze golonki w piwie
Golonka w piwie dość kaloryczne danie, które zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Golonka zawiera także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.