Golonka w piwie

Opublikowano: 24.03.2022 r., 17:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Golonka z ziemniakami na talerzu
Golonka w piwie
Golonka w piwie to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Golonka pieczona z dodatkiem piwa jest miękka i po prostu rozpływa się w ustach. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 150 min
711 kcal
Kcal w porcji
550 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Golonka wieprzowa (1000 g)
  • Marchewka - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Seler korzeniowy - pół małej sztuki (200 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Piwo jasne - 1 puszka (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na golonka w piwie krok po kroku

Golonkę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem.

Obierz marchew i seler.

Pokrój w kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj warzywa i podsmaż chwilę, dodaj na patelnię paprykę ostrą i słodką.

Golonkę umieść w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa umieść warzywa.

Dodaj liść laurowy i ziele angielski, wlej piwo.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 150 minut.

Golonkę podawaj z warzywami i domowymi kopytkami ziemniaczanymi.

Jak oceniasz przepis na golonka w piwie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat golonki w piwie

Golonka w piwie to bardzo dobry pomysł na syty obiad. Golonka pieczona w piekarniku jest potrawą bardzo kaloryczną i zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Golonkę można upiec w piwie jasnym lub ciemnym. Golonka pieczona w ciemnym piwie będzie miała bardziej wyrazisty smak. Przepis na golonkę w piwie jest dość prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: golonka wieprzowa, cebula, piwo ciemne, marchew, seler, papryka słodka, papryka ostra, olej rzepakowy, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, czosnek, sól, pieprz.

Jak zrobić golonkę w piwie? Golonkę dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Obierz marchew i seler. Pokrój w kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj warzywa i podsmaż chwilę, dodaj na patelnię paprykę ostrą i słodką. Golonkę umieść w naczyniu żaroodpornym dookoła mięsa umieść warzywa. Dodaj liść laurowy i ziele angielski, wlej piwo. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 150 minut. Golonkę podawaj z warzywami i domowymi kopytkami ziemniaczanymi.

Piwo to najstarszy napój alkoholowy spożywany na świecie. Piwo produkuje się poprzez fermentację słodu jęczmiennego i chmielu oraz drożdży piwnych. Piwo produkuje się ze słodu ciemnego i jasnego, czemu zawdzięcza ono swój kolor. Piwa górnej fermentacji (ale), która zachodzi w wyższych temperaturach oraz piwa niskiej fermentacji (lager), która zachodzi w niższych temperaturach. Golonka jest mięsem zawierającym dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Golonka jest mięsem bardzo kalorycznym, gdyż zawiera dużą ilość tłuszczu.

Podsumowując pyszna golonka w piwie sprawdzi się na obiad dla fanów golonki. Najlepsza golonka w piwie jest soczysta i miękka. Wiesz już jak przyrządzić golonkę w piwie, możesz wykorzystać przepis na wieczór z przyjaciółmi. Golonka doskonale komponuje się z piwem. Golonka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez około 2 dni. Golonka pieczona w piekarniku może być także ugotowana na wolnym ogniu w garnku.

Alergeny w golonce w piwie

Lista alergenów dla golonki w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

Wartości odżywcze golonki w piwie

na 100g gotowej potrawy

Golonka w piwie dość kaloryczne danie, które zawiera dużą ilość tłuszczu nasyconego. Golonka zawiera także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Potrawa jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(550g)
Energia (kcal)
129.45
711.96
Białko (g)
11.36
62.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(550g)
Węglowodany (g)
3.55
19.51
Węglowodany przyswajalne (g)
2.82
15.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
4.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(550g)
Tłuszcz (g)
7.09
39.00
Tłuszcze nasycone (g)
5.08
27.92
Tłuszcze nienasycone (g)
2.01
11.08
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
56.60
311.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(550g)
Witamina C (mg)
2.38
13.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(550g)
Sód (mg)
79.96
439.77
Wapń (mg)
19.32
106.26
Żelazo (mg)
0.81
4.44
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki w piwie 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki w piwie

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1000 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 1000 g
Marchewka
300 g
2 średnie sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Seler korzeniowy
200 g
pół małej sztuki
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Piwo jasne
500 ml
1 puszka
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
46.00