Golonka w butelce

Opublikowano: 16.02.2022 r., 9:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Golonka w butelce podana na desce do krojenia.
Golonka w butelce
Golonka w butelce to świetna propozycja dla wszystkich, którzy kochają domowe wędliny. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje naprawdę wybornie.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Marynowanie 180 min
334 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Golonka wieprzowa (1500 g)
  • Czosnek (60 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, butelka plastikowa

Przepis na golonkę w butelce krok po kroku

Golonkę wrzuć do garnka i dodaj do niej obrany czosnek, cebulę i marchewki. Całość zalej wodą.

Do garnka wrzuć ziele angielskiej, liść laurowy, pieprz i sól. Gotuj 3 godziny na małym ogniu.

Warzywa i golonkę wyciągnij z wywaru. Mięso oddziel od kości, pokrój na małe kawałki o ostudź.

Górę plastikowej butelki obetnij nożyczkami. Do butelki przełóż mięso i zalej bulionem.

Butelkę wstaw do lodówki na całą noc.

Jak oceniasz przepis na golonkę w butelce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat golonki w butelce

Golonka w butelce to świetna propozycja dla wszystkich, którzy kochają domowe wędliny. Jej przygotowanie zajmuje kilka chwil, a smakuje naprawdę wybornie. Wspaniale sprawdza się głównie na kanapkach. Do jej przygotowania potrzeba tylko plastikowej butelki. Tak podane mięso po prostu zachwyca.

Przepis na golonkę w butelce jest bardzo prosty, dlatego sprawdzi się świetnie nawet dla początkujących osób. Głównym składnikiem jest oczywiście golonka, która ze względu na to, że jest dość tłusta, wspaniale sprawdza się właśnie w formie wędliny. Choć kojarzy się tylko z daniem obiadowym, ze względu na wspaniały smak równie dobrze sprawdza się na zimno. Tradycyjna receptura na golonkę, choć niezwykle łatwa, to niestety jest również dość pracochłonna. To dlatego, że mięso trzeba najpierw poddać dodatkowej obróbce termicznej, by było odpowiednio miękkie i soczyste. Robi się to gotując wywar z udziałem golonki i warzyw, dzięki temu jednak mięso nabiera wyjątkowej delikatności i lepszego smaku. Najlepiej do wywaru dodać odrobinę przypraw. To wybór, który nieco przypomina domowy salceson, bo to nim właśnie jest inspirowany. W tym wypadku jednak nie dodaje się do niego żadnych podrobów, więc będzie idealnym rozwiązaniem dla osób, które za nimi nie przepadają. Ten prosty przepis pozwala stworzyć golonkę, która jest smaczna i wspaniale nadaje się do chleba.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonkę w butelce, która będzie naprawdę smaczna, a przy okazji również zdrowsza niż alternatywy dostępne w sklepie, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Choć salceson można bez problemu kupić w każdym większym sklepie, to jednak zwykle jego jakość nie zachwyca. W dodatku zwykle ląduje w nim mięso nieco gorszej jakości. Dlatego warto sięgnąć po przepis na ten domowy, pyszny wyrób, który nie tylko zawiera wspaniałe mięso, to jeszcze dodatkowo ma obniżoną zawartość soli. Dzięki temu to również dobry wybór dla osób z chorobami układu krążenia.

Ta golonka w butelce to doskonały pomysł na domową wędlinę, którą można zrobić w kilka chwil. To pyszna opcja, która sprawdzi się świetnie na kanapki. Domowa wędlina to nie tylko wybór smaczniejszy, ale również zdrowszy. To dobra alternatywa dla sklepowych wyrobów.

Alergeny w golonce w butelce

Lista alergenów dla golonki w butelce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na golonkę w butelce

Wartości odżywcze golonki w butelce

na 100g gotowej potrawy

To danie, które nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
191.22
334.63
Białko (g)
22.32
39.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
2.16
3.78
Węglowodany przyswajalne (g)
1.85
3.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
9.89
17.31
Tłuszcze nasycone (g)
9.88
17.28
Tłuszcze nienasycone (g)
0.02
0.03
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
114.00
199.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina C (mg)
1.80
3.14

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
127.79
223.63
Wapń (mg)
24.65
43.13
Żelazo (mg)
1.45
2.53
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki w butelce 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki w butelce

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
1500 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
33.00
Za 1500 g
Czosnek
60 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 60 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
44.50