Golonka po bawarsku

Opublikowano: 27.04.2022 r., 20:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna bawarska golonka z musztardą
Golonka po bawarsku
Golonka to mięso, które wielu z nas kojarzy się z czymś złym, bo jest bardzo tłuste, ale jeśliby ją odpowiednio przygotować to mamy pyszne i sycące danie.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 60 min
304 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Golonka wieprzowa - 4 sztuki (800 g)
  • Marchewka - 3 sztuki (300 g)
  • Bulion warzywny - 2 łyżki (20 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Piwo ciemne (1 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, ziele angielskie, liście laurowe
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na golonkę po bawarsku krok po kroku

W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj ziele angielskie, liście laurowe.

Dodaj pokrojone w słupki marchewki i cebulę, a następnie dodaj golonki.

Dodaj bulion warzywny i gotuj do miękkości mięsa. Będzie to trwało około 1,5 h.

W tym czasie przygotuj marynatę.

Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z ciemnym piwem, dodaj przyprawy.

Ugotowane golonki dokładnie wysmaruj marynatą i zostaw je na minimum godzinę w lodówce.

Po tym czasie przełóż golonki do naczynia żaroodpornego i upiecz mięso w piekarniku przez około 40 minut.

Jak oceniasz przepis na golonkę po bawarsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat golonki po bawarsku

Golonka to fragment mięsa zazwyczaj z kością, który po długim gotowaniu lub pieczeniu jest niezwykle aromatyczny i soczysty.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na golonkę po bawarsku, z którą poradzi sobie każdy, ponieważ przepis jest bardzo prosty i niewymagający.

Golonka w porównaniu z innymi rodzajami mięs charakteryzuje się wysoką zawartością żelaza, fosforu, witaminy B1. Zawiera także witaminę B12, B6, które są charakterystyczne tylko dla produktów pochodzenia zwierzęcego.

Żelazo zawarte w mięsie określa się jako hemowe, czyli takie, które jest bardziej biodostępne dla naszego organizmu i cechuje się wyższą wchłanialnością niż żelazo niehamowane, występujące w produktach roślinnych.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować naszego głównego składnika, czyli golonki. Może to być golonka z indyka lub wieprzowa, wybierz według swoich preferencji smakowych.

Dodatkowo bulion warzywny i odrobina warzyw, ja postawiłam na marchew i por oraz składniki do marynaty takie jak piwo ciemne.

Zatem, jak przygotować golonkę po bawarsku?

W pierwszej kolejności wlej do garnka około 2 litry wody i przygotuj bulion. Możesz skorzystać z gotowego bulionu, pamiętaj, tylko aby zwracać szczególną uwagę na jego skład. Szczególnie polecam bulion warzywny w szklanym słoiczku, dostępny w każdym większym sklepie. Nie polecam gotowych kostek rosołowych, charakteryzują się one wysokim przetworzeniem i dużą ilością soli w składzie.

Do bulionu dodaj pokrojone warzywa i gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj golonki. Im dłużej będziesz je gotować w wywarze, tym bardziej delikatnie i kruche będzie mięso. Nie zapominaj o dodatku takich przypraw jak ziele angielskie i liście laurowe do wywaru, przyprawy te dodadzą dodatkowego aromatu.

Golonka będzie dobra do spożycia za około 2-3 godziny. Cały czas gotuj je na niewielkim ogniu. Następnie natrzyj mięso marynatą i zapiecz w piekarniku.

Golonka po bawarsku będzie idealnie się komponować z ziemniaczanym puree i kiszoną kapustą.

Skoro już wiesz jak zrobić golonko po bawarsku w piwie, przygotuj ją na obiad dla swoich bliskich.

Gotowana, a później pieczona w piwie golonka z warzywami to idealny pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Mięso możesz podawać też z cebulą lub w sosie. Postaw na swoje ulubione dodatki i przygotuj soczyste, kruche mięso.

Alergeny w golonce po bawarsku

Lista alergenów dla golonki po bawarsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo ciemne

W przepisie na golonkę po bawarsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze golonki po bawarsku

na 100g gotowej potrawy

Golonki podawaj z gruboziarnistą kaszą lub ziemniaczanym puree. Nie zapominaj o świeżych warzywach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
152.33
304.66
Białko (g)
17.05
34.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.38
6.76
Węglowodany przyswajalne (g)
2.54
5.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.84
1.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
7.55
15.09
Tłuszcze nasycone (g)
7.51
15.03
Tłuszcze nienasycone (g)
0.03
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
86.43
172.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
2.30
4.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
115.67
231.35
Wapń (mg)
23.13
46.26
Żelazo (mg)
1.14
2.28
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki po bawarsku 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki po bawarsku

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
800 g
4 sztuki
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
17.60
Za 800 g
Marchewka
300 g
3 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Bulion warzywny
20 ml
2 łyżki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
0.43
Za 20 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Piwo ciemne
1 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
49.00