Golonka pieczona w rękawie

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczona golonka z ziemniakami.
Golonka pieczona w rękawie
Golonka pieczona w rękawie jest jednym z tych dań, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Ze względu na zmienioną obróbkę termiczną jest delikatna i soczysta.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 90 min
605 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Golonka wieprzowa (800 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Cebula (100 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Musztarda (100 g)
  • Miód (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na golonkę pieczoną w rękawie krok po kroku

Golonki umyj i osusz. Włóż do dużego garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj odrobinę soli, pieprzu, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj przez 1 godzinę.

Warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zalewy. Gotuj całość przez kolejną godzinę. Wywaru po skończonym gotowaniu nie wylewaj.

W misce zmieszaj miód, musztardę, oliwę, pieprz, paprykę i mielony czosnek. Dolej 5 łyżek wywaru z gotowania golonki. Tak przygotowaną marynatą natrzyj mięso i schłodź je w lodówce przez 30 minut.

Mięso wstaw do rękawa i włóż do naczynia żaroodpornego. Wrzuć je do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Wlej pół szklanki wywaru z gotowania golonki.

Całość piecz przez 90 minut.

Jak oceniasz przepis na golonkę pieczoną w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat golonki pieczonej w rękawie

Golonka pieczona w rękawie jest jednym z tych dań, obok których ciężko jest przejść obojętnie. Ze względu na zmienioną obróbkę termiczną jest delikatna i soczysta. Golonka wieprzowa pojawia się w menu zdecydowanie często, ze względu na wyborny smak. Jednak jej obróbka przysparza dość sporo problemu, jednak z tym przepisem cały proces jest naprawdę prosty. Golonka pieczona, choć dość tłusta, jest niezwykle smaczna, dlatego ma wielu zwolenników. To mięso niezwykle sycące ze względu na spory udział tłuszczu i białka.

Przepis na golonkę pieczoną w rękawie to rozwiązanie idealne dla wszystkich początkujących kucharzy, gdyż jest niezwykle prosty.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić golonkę pieczoną w rękawie, by była pyszna, a przy tym dobra dla zdrowia, to ten łatwy przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Dzięki temu, że robi się ją w piekarniku, jest delikatna i nieco lżejsza niż tradycyjne wersje. W tym przepisie najlepiej sprawdza się golonka wieprzowa. Jest smaczna, a także nieco tłusta. To doskonały pomysł na ciekawe danie na obiad. Cała obróbka jest dość długotrwała. Jednak należy ją dobrze zamarynować. Dzięki temu jest smaczna i naprawdę aromatyczna. Choć może się wydawać, że jest to proces zbędny, to bez niego mięso nie skruszeje i nie stanie się tak pyszne, a także soczyste. Golonkę można marynować zarówno w oliwie z dodatkiem soku z cytryny, jak i przypraw, ale również w nieco bardziej tradycyjny sposób — z dodatkiem dużej ilości piwa. To idealny sposób szczególnie dla miłośników tego trunku. Ten prosty przepis podpowiada jak przygotować golonkę, by była po prostu najlepsza. To doskonały pomysł na wspaniałe danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, czy dla przyjaciół. Choć pieczenie jest dość długie, to wciąż całość jest zdecydowanie warta tak długiej obróbki termicznej. Ma wielu fanów, którzy nie mogą oprzeć się jej wspaniałemu smakowi. Razem z dodatkiem kapusty kiszonej jest po prostu fantastyczna. Idealnie komponuje się z dodatkiem ziemniaków z wody. Ma wspaniały głęboki smak i aromat. Mięso przygotowane w taki sposób jest bardzo miękkie i delikatne, dlatego sprawdzi się idealnie nawet na wyjątkowe okazje.

Alergeny w golonce pieczonej w rękawie

Lista alergenów dla golonki pieczonej w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze golonki pieczonej w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
201.71
605.12
Białko (g)
16.87
50.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
5.55
16.66
Węglowodany przyswajalne (g)
4.78
14.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
2.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
12.37
37.11
Tłuszcze nasycone (g)
8.37
25.12
Tłuszcze nienasycone (g)
4.00
11.99
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
84.44
253.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina C (mg)
1.44
4.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
188.99
566.98
Wapń (mg)
22.94
68.83
Żelazo (mg)
1.25
3.75
Szacunkowy indeks glikemiczny golonki pieczonej w rękawie 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania golonki pieczonej w rękawie

Koszt składników
72.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Golonka wieprzowa
800 g
11.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
17.60
Za 800 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Miód
50 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Koszt składników
72.50