Goleń wołowa
- Pręga wołowa (1000 g)
- Oliwa z oliwek (200 ml)
Przepis na goleń wołową krok po kroku
Do miski wlej olej. Wrzuć 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, 1 łyżeczkę rozmarynu, 1 łyżeczkę papryki, 1/2 łyżeczki czosnku mielonego, 1/3 łyżeczki gałki i pieprzu, 1/2 łyżeczki soli. Całość dokładnie wymieszaj.
Włóż mięso do marynaty i obtocz je porządnie w płynie.
Mięso pokrój delikatnie na plastry. Pamiętaj, że nóż musi być ostry, aby nie szarpać mięsa. Dodatkowo krojenie musi być zawsze wykonywane w poprzek włókien.
Mięso rozłóż w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 st. C.
Całość piecz przez 2 godziny, aż do pełnej miękkości mięsa.
Więcej informacji na temat goleni wołowej
Goleń wołowa, znana również jako pręga wołowa, to kawałek wołowiny, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. To mięso smaczne i proste w przygotowaniu.
Przepis na goleń wołową to pomysł na doskonały obiad. To najlepsza opcja dla miłośników mięsnych dań. Pręgę wołową możemy wykorzystać do wielu dań. Świetnie się sprawdzi jako baza do różnego rodzaju zup, bulionów i sosów. Ze zmielonej pręgi wołowej możemy przygotować pulpety, kotlety lub rolady z ulubionymi dodatkami. Z kolei duszoną pręgę wołową możemy podawać w towarzystwie ziemniaczków i ulubionej surówki. Czy pręga dobrze wpływa na zdrowie? Warto pamiętać, że czerwone mięso nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych. Tkanka łączna zbudowana jest z włókien kolagenowych i elastynowych, zatem ten kawałek mięsa odpowiedni jest dla osób cierpiących na problemy ze stawami. Pręga bogata jest w białko, minerały i witaminy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić goleń wołową, by była pyszna i delikatna, to ten sprawdzony przepis będzie świetnym wyborem. Doskonale sprawdza się na obiad, także ten wystawny, gdyż jest bardzo smaczna. Całość najlepiej smakuje pieczona w piekarniku. To dobra opcja również dla początkujących kucharzy. Pręga wołowa to mięso pochodzące z goleni przedniej lub tylnej. To mięso może się wydawać nieco trudniejsze w obróbce ze względu na duży przerost błonami i powięziami, jednak nie powinno nikogo zniechęcać do przygotowywania z niej potraw. Tak naprawdę wystarczy dobry przepis i sprawna ręka, by przygotować ten kawałek w naprawdę wyśmienity sposób. Efekty będą warte podjętego wysiłku. Jeśli zastanawiasz się jak kroić wołowinę, to po pierwsze nóż użyty do tej czynności musi być ostry, aby nie kaleczyć i nie szarpać mięsa. Dodatkowo krojenie musi być zawsze wykonywane w poprzek włókien, dzięki czemu wołowina poddana późniejszej obróbce termicznej będzie miękka i soczysta. Jeśli mięso wołowe pokroimy wzdłuż włókien, to będzie ono trudne do pogryzienia. Ta zasada jest niezwykle istotna przy przygotowywaniu tego mięsa.
Alergeny w goleni wołowej
Lista alergenów dla goleni wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na goleń wołową
Wartości odżywcze goleni wołowej
To opcja, która ze względu na dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych, nie powinna gościć w menu zbyt często.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.