Gołąbki z ziemniakami
- Ziemniaki późne (800 g)
- Boczek wędzony bez kości (200 g)
- Kapusta biała - 1 szt (1500 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Pieczarki - 2 łyżki (30 g)
Przepis na gołąbki z ziemniakami krok po kroku
Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wbij jajko, dodaj mąkę, pieprz, sól, czosnek i drobno posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj całość.
Rozgrzej łyżkę oliwy na patelni i podsmaż drobno pokrojoną cebulę i boczek, tak by się zarumieniły. Dodaj je do masy ziemniaczanej i dobrze wymieszaj.
Kapustę włóż do dużego garnka z wrzątkiem i gotuj przez 10 minut. Liście obierz. Wierzchnie liście wyłóż na dnie naczynia żaroodpornego, skropionego łyżką oliwy. Z reszty liści powycinaj stwardniałe części.
Na środek liści kapusty nakładaj łyżką farsz ziemniaczany. Krawędzie liści zawijaj do środka, a resztę zroluj. Gotowe gołąbki układaj jeden obok drugiego w naczyniu żaroodpornym. Zalej gołąbki bulionem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki pieczone
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z ziemniakami
Gołąbki z ziemniakami to idealny przepis na pyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych potraw. To danie, choć mniej popularne niż klasyczna wersja z mięsem i ryżem, jest równie smaczna i pożywna. Króluje zwłaszcza w niektórych rejonach Polski, gdzie zwykle podawane są ze śmietaną i boczkiem.
Przepis na gołąbki z ziemniakami jest naprawdę łatwy i nie potrzeba do jego wykonania specjalnych umiejętności. Efekt końcowy jest niebywale smaczny i pięknie się prezentuje.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z ziemniakami, które będą pyszne, sycące i naprawdę łatwe, to ten przepis idealnie się sprawdzi. Gołąbki wychodzą chrupiące i naprawdę przepyszne. Ziemniaki połączone z pyszną, skarmelizowaną cebulką i podsmażonym boczkiem świetnie się razem komponują i idealnie dopełniają smak pieczonej kapusty.
Połączenie ziemniaków z boczkiem to sprawdzony sposób na przepyszne danie, które zachwyca swoim dymnym aromatem i wspaniałym smakiem.
W tej wersji gołąbki robi się z tartymi surowymi ziemniakami, gdyż jest to najszybsza możliwa opcja. Można je także zrobić z ziemniakami gotowanymi, jednak to wymaga nieco większej ilości czasu. Wystarczy ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę, tak by były naprawdę drobne i połączyć z cebulką i boczkiem. Wykonane w taki sposób smakują równie pysznie.
Najlepiej gołąbki z ziemniakami smakują pieczone, gdy kapusta otulająca farsz miło się zarumieni i staje się naprawdę słodka i chrupiąca. Ta wersja smakuje tak dobrze, że ciężko przejść obok niej obojętnie. Dlatego warto przygotować od razu większą porcję tak, by spokojnie starczyło dla wszystkich.
Te gołąbki najlepiej smakują maczane w śmietanie, najlepiej kwaśnej. Idealnie komponuje się do tego również szczypiorek. To danie na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ziemniaków. W tej opcji prezentują się znakomicie, choć niecodziennie. Gołąbki z piekarnika skradną serca każdego, kto ich spróbuje, to dzięki idealnemu połączeniu smaków i ciekawej faktury.
Alergeny w gołąbkach z ziemniakami
Lista alergenów dla gołąbków z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gołąbków z ziemniakami
Energia i białka
(516g)
Węglowodany
(516g)
Tłuszcze
(516g)
Witaminy
(516g)
Składniki mineralne
(516g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.