Gołąbki z ryżem i mięsem
- Kapusta biała - 1 mała główka (400 g)
- Ryż biały (300 g)
- Mięso mielone wieprzowe (600 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Przecier pomidorowy z solą (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Przepis na gołąbki z ryżem i mięsem krok po kroku
Ryż umieść w garnku, wlej 1000 ml wody, wsyp łyżkę soli.
Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu.
Ryż wystudź i przełóż do miski.
Do ryżu dodaj mięso.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Dodaj ryż do reszty składników.
Dopraw farsz solą, pieprzem, tymiankiem oraz posiekaną natką pietruszki.
Dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i wymieszaj dokładnie.
Kapustę umieść w mikrofali i podgrzewaj przez około 10 minut.
Odetnij liście od głąba.
Faszeruj liście ryżem i zwijaj szczelnie w rulony.
Umieść gołąbki w garnku.
Wymieszaj śmietanę z 500 ml wody i przecierem pomidorowym, dopraw solą.
Zalej gołąbki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.
Gołąbki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z ryżem i mięsem
Gołąbki z ryżem i mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Klasyczne gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. W zależności od regionu podaje się z innymi dodatkami. Gołąbki przygotowuje się, zawijając farsz mięsny lub warzywny w liście kapusty. Przepis na gołąbki z ryżem i mięsem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, ryż biały, mięso mielone, cebula, przecier pomidorowy, śmietana kremówka, sól pieprz, tymianek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem? Ryż umieść w garnku, wlej wodę, wsyp łyżkę soli. Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Ryż wystudź i przełóż do miski. Do ryżu dodaj mięso. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj ryż do reszty składników. Dopraw farsz solą, pieprzem, tymiankiem. Dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i wymieszaj dokładnie. kapustę umieść w mikrofali i podgrzewaj przez około 10 minut. Odetnij liście od głąba. Faszeruj liście ryżem i zwijaj szczelnie w rulony. Umieść gołąbki w garnku. Wymieszaj śmietanę z wodą i przecierem pomidorowym, dopraw solą. Zalej gołąbki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut. Gołąbki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.
Podsumowując pyszne gołąbki z mięsem mielonym będą idealne na obiad dla Twojej rodziny. Gołąbki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Mięso i ryż w kapuście są bardzo soczyste i świetnie nadają się także do zapiekania w piekarniku.
Alergeny w gołąbkach z ryżem i mięsem
Lista alergenów dla gołąbków z ryżem i mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze gołąbków z ryżem i mięsem
Gołąbki z ryżem i mięsem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Gołąbki są niskokaloryczne i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Gołąbki są dobrym daniem dla chorych na celiakię.
Energia i białka
(360g)
Węglowodany
(360g)
Tłuszcze
(360g)
Witaminy
(360g)
Składniki mineralne
(360g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.