Gołąbki z ryżem i mięsem

Opublikowano: 25.08.2022 r., 9:00 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z ryżem i mięsem
Gołąbki z ryżem i mięsem
Gołąbki z ryżem i mięsem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest idealnym daniem podczas spotkania ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 100 min
685 kcal
Kcal w porcji
360 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta biała - 1 mała główka (400 g)
  • Ryż biały (300 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (600 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Przecier pomidorowy z solą (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na gołąbki z ryżem i mięsem krok po kroku

Ryż umieść w garnku, wlej 1000 ml wody, wsyp łyżkę soli.

Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu.

Ryż wystudź i przełóż do miski.

Do ryżu dodaj mięso.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Dodaj ryż do reszty składników.

Dopraw farsz solą, pieprzem, tymiankiem oraz posiekaną natką pietruszki.

Dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i wymieszaj dokładnie.

Kapustę umieść w mikrofali i podgrzewaj przez około 10 minut.

Odetnij liście od głąba.

Faszeruj liście ryżem i zwijaj szczelnie w rulony.

Umieść gołąbki w garnku.

Wymieszaj śmietanę z 500 ml wody i przecierem pomidorowym, dopraw solą.

Zalej gołąbki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut.

Gołąbki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z ryżem i mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z ryżem i mięsem

Gołąbki z ryżem i mięsem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Klasyczne gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej. W zależności od regionu podaje się z innymi dodatkami. Gołąbki przygotowuje się, zawijając farsz mięsny lub warzywny w liście kapusty. Przepis na gołąbki z ryżem i mięsem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, ryż biały, mięso mielone, cebula, przecier pomidorowy, śmietana kremówka, sól pieprz, tymianek, natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić gołąbki z ryżem i mięsem? Ryż umieść w garnku, wlej wodę, wsyp łyżkę soli. Gotuj przez 20 minut na średnim ogniu. Ryż wystudź i przełóż do miski. Do ryżu dodaj mięso. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Dodaj ryż do reszty składników. Dopraw farsz solą, pieprzem, tymiankiem. Dodaj łyżkę przecieru pomidorowego i wymieszaj dokładnie. kapustę umieść w mikrofali i podgrzewaj przez około 10 minut. Odetnij liście od głąba. Faszeruj liście ryżem i zwijaj szczelnie w rulony. Umieść gołąbki w garnku. Wymieszaj śmietanę z wodą i przecierem pomidorowym, dopraw solą. Zalej gołąbki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 90 minut. Gołąbki podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą.

Podsumowując pyszne gołąbki z mięsem mielonym będą idealne na obiad dla Twojej rodziny. Gołąbki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Mięso i ryż w kapuście są bardzo soczyste i świetnie nadają się także do zapiekania w piekarniku.

Alergeny w gołąbkach z ryżem i mięsem

Lista alergenów dla gołąbków z ryżem i mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze gołąbków z ryżem i mięsem

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki z ryżem i mięsem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Gołąbki są niskokaloryczne i świetnie sprawdzą się w diecie redukcyjnej. Gołąbki są dobrym daniem dla chorych na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kcal)
190.34
685.23
Białko (g)
7.48
26.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany (g)
16.38
58.97
Węglowodany przyswajalne (g)
15.42
55.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
3.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz (g)
10.55
37.99
Tłuszcze nasycone (g)
6.79
24.44
Tłuszcze nienasycone (g)
3.77
13.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.12
11.24
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
2.31
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.74
85.45
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(360g)
Witamina A (µg (mcg))
7.81
28.13
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.83
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.13
40.07
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.66
2.37
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.28
1.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.80
6.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.10
65.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
83.96
302.24
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód (mg)
35.40
127.44
Potas (mg)
190.59
686.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.43
69.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
84.92
305.72
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.59
56.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.62
2.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.01
3.64
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z ryżem i mięsem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z ryżem i mięsem

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
400 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Mięso mielone wieprzowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Przecier pomidorowy z solą
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Natka pietruszki
20 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
37.00