Gołąbki z ryżem
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Ryż biały (50 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Kapusta włoska (700 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli (600 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
Przepis na gołąbki z ryżem krok po kroku
Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie, a cebulę kroimy w drobną kostkę.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Następnie łączymy je z ugotowanym ryżem oraz cebulą. Całość dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy podłużne kotlety.
Z kapusty wycinamy głąb. Parzymy ją we wrzątku. Odrywamy liście od kapusty i wycinamy z nich twarde części.
Liście nadziewamy farszem mięsnym i dokładnie je zwijamy. W naczyniu żaroodpornym gołąbki układamy łączeniem do dołu.
W garnku gotujemy bulion warzywny, z przecieram pomidorowym. Doprawiamy przyprawami. Sos doprowadzamy do wrzenia.
Zalewamy nim gołąbki. Zapiekamy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki pieczone
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z ryżem
Pyszne gołąbki z ryżem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem w sosie pomidorowym są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić gołąbki z ryżem? Przygotowanie ich jest proste. Na początku ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie, a cebulę kroimy w drobną kostkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Następnie łączymy je z ugotowanym ryżem oraz cebulą. Całość dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy podłużne kotlety. Następnie z kapusty wycinamy głąb. Parzymy ją we wrzątku. Odrywamy od niej liście i wycinamy z nich twarde części. Nadziewamy je farszem mięsnym i dokładnie zwijamy. W naczyniu żaroodpornym gołąbki układamy łączeniem do dołu. W garnku gotujemy bulion warzywny z przecieram pomidorowym. Doprawiamy przyprawami. Sos doprowadzamy do wrzenia. Zalewamy nim gołąbki. Zapiekamy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na gołąbki z ryżem nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z sosu, który jest przygotowany na bazie pomidorów, a posiadają one wiele wartości odżywczych. Maja między innymi działanie antynowotworowe, przeciw miażdżycowe, moczopędne, a także wpływają na odporność, układ trawienny i nerwowy. Dzieje się to wszystko dzięki witaminom i składnikom odżywczym występującym w ich składzie. Czyli możemy tu zaliczyć witaminy z grupy B, PP oraz K. Ponadto obfitują w potas, oraz wapń, który wpływa na układ kostny, magnez, odpowiadający za prawidłową pracę mięśni i żelazo.
Domowe gołąbki w sosie pomidorowym odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Dodatkowo farsz na gołąbki z ryżem rozpływa się w ustach. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w gołąbkach z ryżem
Lista alergenów dla gołąbków z ryżem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze gołąbków z ryżem
Danie posiada niski IG, dzięki czemu możemy na stałe włączyć je do naszej diety.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.