Gołąbki z pieczarkami
- Ryż biały (200 g)
- Pieczarki (500 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Bulion warzywny (250 ml)
- Kapusta biała - Około 10 większych liści, jednak użyj jednej większej główki (700 g)
Przepis na gołąbki z pieczarkami krok po kroku
Z kapusty wytnij głąb i włóż kapustę do gotującej się wody, przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aby liście zmiękły i z łatwością oddzielały się od główki kapusty.
Z ugotowanej kapusty zdejmij około 10 większych, miękkich liści.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, jednak nie przegotuj go (ugotuj al dente).
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, pieczarki wyczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, następnie dodaj pieczarki i od czasu do czasu mieszając smaż je przez 5 minut.
Ryż wymieszaj z pieczarkami i cebulą, dopraw ziołami.
Z wystudzonych liści kapusty wytnij twardą łodygę, włóż do niego porcję farszu (1/10 cześć przygotowanego farszu do jednego liścia) i ciasno zwiń gołąbki.
Na spód naczynia żaroodpornego wyłóż kilka liści kapusty (z niewykorzystanej części główki) i ułóż na nich gołąbki, jeden obok drugiego.
Następnie gołąbki zalej bulionem warzywnym i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 150-160 stopni C przez około 40 minut.
Upieczone gołąbki możesz podać z sosem pieczarkowym lub pomidorowym oraz z dodatkiem ziemniaków.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z pieczarkami
Jarskie gołąbki z pieczarkami to doskonały pomysł na pyszny wegetariański obiad bez mięsa. Pieczarki są łatwo dostępne w sklepach. Przepis na gołąbki z pieczarkami możemy przygotowywać przez cały rok. Przygotowanie gołąbków nie jest skomplikowane i poradzi sobie z nimi każdy. W dalszej części dowiesz się jak przygotować gołąbki z ryżem i pieczarkami w sosie śmietanowym. Do gołąbków potrzebować będziesz składników takich jak ryż, pieczarki, cebula, olej, bulion warzywny, kapusta biała, pieprz, majeranek oraz oregano.
Jak przygotować gołąbki? A więc najpierw z kapusty wycinamy głąb i wkładamy kapustę do gotującej się wody. Gotujemy pod przykryciem do momentu, aż liście zmiękną i z łatwością będą się oddzielać od główki kapusty. Przygotowujemy sobie ok 10 listków kapusty. Jak zrobić farsz do gołąbków z pieczarkami? Ugotuj ryż. Pokrój cebulę w drobną kostkę i oczyszczone pieczarki w drobne kawałki. Na rozgrzanej patelni cebule smażymy na złocisty kolor, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i mieszamy od czasu do czasu. Ugotowany ryż dodajemy na patelnię do cebuli i pieczarek. Doprawiamy przyprawami. Z listków kapusty wycinamy twardą łodygę. Do listków kapusty wkładamy 1/10 farszu po czym zwijamy ciasno w gołąbka. Gołąbki układaj w naczyniu żaroodpornym jeden przy drugim. Zalej gołąbki bulionem i piecz w rozgrzanym piekarniku.
Pieczarki użyte do przygotowania potrawy są niskokaloryczne i zawierają dużo wody. Dodatkowo pieczarki zawierają błonnik pokarmowy, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi. Pieczarki są również źródłem lektyn, które wykazują działanie przeciwnowotworowe. W pieczarkach występuje również tyrozynaza (białko, które chroni DNA przed uszkodzeniem).
Podsumowując wegetariańskie i upieczone gołąbki możesz podać na różne sposoby: z sosem pomidorowym dodając koncentratu pomidorowego lub dodać śmietanki i uzyskać w łatwy sposób sos śmietankowy. Pomysł na to danie idealnie komponować będzie się z opiekanymi lub gotowanymi ziemniaczkami. Przepis idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad.
Alergeny w gołąbkach z pieczarkami
Lista alergenów dla gołąbków z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gołąbków z pieczarkami
Gołąbki z pieczarkami to świetna alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Jest to doskonały pomysł na danie w diecie wegetariańskiej.
Energia i białka
(375g)
Węglowodany
(375g)
Tłuszcze
(375g)
Witaminy
(375g)
Składniki mineralne
(375g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.