Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika
- Młoda kapusta - 1 mała glówka (1000 g)
- Ryż biały (300 g)
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Przecier pomidorowy z solą (100 g)
- Mąka pszenna typ 500 (40 g)
- Śmietana 18% (140 g)
Przepis na gołąbki z młodej kapusty z piekarnika krok po kroku
Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
Kapustę umieść w mikrofali i podgrzewaj przez około 8 minut. Liście powinny od niej swobodnie odchodzić.
Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce.
W misce umieść mięso, wystudzony ryż, cebulę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką, połącz składniki razem.
Liście kapusty napełnij farszem mięsnym.
Zwiń w rulon, brzegi kapusty zawijając do środka.
Umieść gołąbki w brytfannie.
Wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, mąką pszenną i śmietaną, dopraw solą.
Zalej gołąbki, pomiędzy nie wetknij liście laurowe i ziele angielskie.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 90 minut.
Gołąbki podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z młodej kapusty z piekarnika
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki w miękkiej młodej kapuście nie wymagają długiego czasu gotowania. Przepis na gołąbki z młodej kapusty z piekarnika jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta młoda, ryż biały, mięso mielone wieprzowe, cebula, śmietana kwaśna 30%, mąka pszenna, przecier pomidorowy, papryka słodka, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz.
Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty z piekarnika? Ugotuj ryż w osolonej wodzie. Kapustę umieść w mikrofali i podgrzewaj przez około 8 minut. Liście powinny od niej swobodnie odchodzić. Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce. W misce umieść mięso, wystudzony ryż, cebulę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką, połącz składniki razem. Liście kapusty napełniaj farszem mięsnym. Zwijaj w rulon, brzegi kapusty zawijając do środka. Umieść gołąbki w brytfannie. Wymieszaj przecier pomidorowy z wodą, mąką pszenną i śmietaną, dopraw solą. Zalej gołąbki, pomiędzy nie wetknij liście laurowe i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 90 minut. Gołąbki podawaj z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta kiszona jest dodatkowo cennym źródłem naturalnych probiotyków. Wpływają one korzystnie na nasz układ odpornościowy. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób z cukrzycą. Mięso wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Wybieraj do gołąbków mięso o większej zawartości tłuszczu. Będą miały bardziej zwartą konsystencję i lepszy smak.
Podsumowując pyszne gołąbki pieczone doskonale sprawdzą się na obiad. Użycie młodej kapusty pozwala na dużo szybsze przygotowanie potrawy. Gołąbki możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Gołąbki świetnie smakują odgrzane na drugi dzień.
Alergeny w gołąbkach z młodej kapusty z piekarnika
Lista alergenów dla gołąbków z młodej kapusty z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
W przepisie na gołąbki z młodej kapusty z piekarnika nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe
Wartości odżywcze gołąbków z młodej kapusty z piekarnika
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika to danie zawierające bardzo dużą ilość białka zwierzęcego. Gołąbki są daniem nisko kalorycznym i nie zawierają dużej ilości tłuszczu. Aby uzyskać więcej błonnika można zamienić połowę ryżu białego na brązowy.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.