Gołąbki z kiszonej kapusty
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
- Ryż biały - 1 woreczek / 0,5 szklanki (100 g)
- Kiszone liście kapusty - 20 liści (1000 g)
- Cebula - 1 średnia (50 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
- Przecier pomidorowy bez soli - 0,5 szklanki (120 g)
Przepis na gołąbki z kiszonej kapusty krok po kroku
Ugotuj ryż aby był pół twardy. Jeśli używasz ryżu w woreczku gotuj go połowę czasu z opakowania. Jeśli używasz ryżu sypanego ugotuj go w stosunku 1:1 z wodą.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekaną cebulę.
Cebulę delikatnie podsmaż aż będzie szklista i dodaj mięso mielone.
Smaż na dużym ogniu rozdrabniając mięso łopatką.
Mięso przełóż do miski, dodaj ryż, sporą szczyptę pieprzu, soli i papryki słodkiej.
Zwiń gołąbki i przełóż je do naczynia żaroodpornego.
Do przecieru pomidorowego dodaj pół szklanki wody, szczyptę soli i pieprzu a następnie zalej gołąbki.
Gołąbki piecz 60 minut w temperaturze 180 stopni.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z kiszonej kapusty
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy ze zwijanej kapusty z farszem pojawiały się w całej Europie Środkowej i Wschodniej. Gołąbki w Polsce, holubce w Czechach, gołubcy w Rosji, kåldolmar w Szwecji, kaalikääryleet w Finlandii, Krautwickel/Kohlrouladen w Niemczech jednak wszystkie je łączy farsz zawinięty w liście kapusty. Specyficzną odmianą gołąbków w krajach takich jak Turcja, Grecja czy Gruzja są kiszone liście winorośli, w które zawija się farsz z ryżu, jagnięciny czy baraniny. Potrawa ta prawdopodobnie wzięła się z tego, że w zamożnych domach przygotowywane były gołębie w liściach kapusty, chroniące przed wysuszeniem mięsa. Początkowo farsz stanowiły kasza i ziemniaki, w miarę z upływem czasu zaczęto dodawać mięso a kaszę zastąpił ryż. Aktualnie farsz można urozmaicić różnymi dodatkami, na przykład cebulą, grzybami czy ziołami ale nieodłączną ich częścią jest sos pomidorowy. Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się z podgotowanych liści kapusty w osolonej wodzie. Możesz je dusić, smażyć lub piec, w każdej formie będą wyśmienite.
Gołąbki z kiszonej kapusty są tradycyjną wersją gołąbków. Początkowo przygotowywano je w liściach świeżej kapusty, jednak w niektórych regionach zawijane były z liści kiszonej kapusty. Kiszone liście kapusty na gołąbki nie wymagają już obróbki termicznej, dzięki temu przygotowanie jest dużo szybsze niż ze świeżej kapusty. Przepis na zwijane gołąbki w kiszonych liściach kapusty z piekarnika jest naprawdę łatwy i szybki a gołąbki pyszne w smaku. Farsz z mięsem i ryżem możesz przyrządzić z ryżu białego lub brązowego, jeśli wolisz możesz dodać kaszę. Mięso najlepsze jest wieprzowo-wołowe. Do gołąbków możesz dodać kaszę gryczaną, owsianą lub jęczmienną. Tradycyjny sos wykonaj w sezonie ze świeżych pomidorów, będzie smakował niesamowicie. W zimie wykorzystaj dobrej jakości passatę pomidorową. Sos możesz przygotować z grzybami. Jak zrobić gołąbki z kiszonej kapusty i ile piec dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest opisany krok po kroku.
Gołąbki to wyśmienite danie kuchni polskiej, które możesz przygotować na codzienny obiad lub przygotować na świąteczny obiad. Wypróbuj każdą wersję gołąbków i wybierz swoją ulubioną.
Alergeny w gołąbkach z kiszonej kapusty
Lista alergenów dla gołąbków z kiszonej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gołąbki z kiszonej kapusty
Wartości odżywcze gołąbków z kiszonej kapusty
Pyszne danie w kiszonych liściach kapusty. Jest zdrowe i pyszne, może się regularnie pojawiać na naszych stołach.
Energia i białka
(184g)
Węglowodany
(184g)
Tłuszcze
(184g)
Witaminy
(184g)
Składniki mineralne
(184g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.