Przepis na gołąbki z kaszy gryczanej krok po kroku
- Kapusta biała 1000 g 1 mała główka
- Kasza gryczana 500 g
- Cebula 350 g 3 duże sztuki
- Mięso mielone wołowe 1000 g
- Ajwar 400 g
- Bulion drobiowy 1000 g 4 szklanki
- Olej rzepakowy 100 ml
Kapustę białą umieść w garnku z gorącą wodą i gotuj, aż liście zmiękną i będą łatwo odchodzić.
Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie.
Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.
Dodaj mięso wołowe, dopraw solą, pieprzem i usmaż.
Na koniec dodaj kaszę gryczaną, ajwar i wymieszaj, wystudź farsz.
Wystudzony farsz połącz z jajkami, które pomogą utrzymać mu zwartą konsystencję.
Każdy liść kapusty napełnij farszem, zwiń go w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Zalej całość bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 50 minut.
Często zadawane pytania
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Szarma
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Zapiekanka gołąbkowa
-
Dolma
-
Gołąbki

(liczba kalorii)
Gołąbki z kaszy gryczanej - cechy przepisu
Więcej o gołąbkach z kaszy gryczanej
Gołąbki z kaszy gryczanej to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pomysł na gołąbki możesz wykorzystać także jako kolacja podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na gołąbki z kaszy gryczanej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kasza gryczana, cebula, mięso mielone wołowe, ajwar, jajko, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić gołąbki z kaszy gryczanej? Kapustę białą umieść w garnku z gorącą wodą i gotuj, aż liście zmiękną i będą łatwo odchodzić. Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso wołowe, dopraw solą, pieprzem i usmaż. Na koniec dodaj kaszę gryczaną, ajwar i wymieszaj, wystudź farsz. Wystudzony farsz połącz z jajkami, które pomogą utrzymać mu zwartą konsystencję. Każdy liść kapusty napełniaj farszem, zwijaj go w rulon i układaj w naczyniu żaroodpornym. Zalej całość bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 50 minut.
Kasza gryczana produkowana jest z gryki. Gryka jest zbożem niezawierającym glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię. Wyróżniamy dwa rodzaje kaszy gryczanej paloną i niepaloną. Różnią się one znacznie intensywnością smaku. Kasz gryczana jest bardzo bogata w wiele składników mineralnych. Mięso mielone wołowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera sporą ilość żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Podsumowując pyszne gołąbki z kaszy gryczanej świetnie pasują na obiad. Gołąbki są dobre do przechowywania w lodówce przez 3-4 dni. Farsz z kaszy gryczanej do gołąbków możesz przygotować z kaszy palonej, będą bardziej wyraziste w smaku. A także z kaszy niepalonej, nie jest ona tak bardzo intensywna w smaku.
Wartości odżywcze gołąbków z kaszy gryczanej
Energia i białka
(430g)
Węglowodany w gołąbkach z kaszy gryczanej
(430g)
Tłuszcze
(430g)
Witaminy w przepisie na gołąbki z kaszy gryczanej
(430g)
Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z kaszy gryczanej
(430g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gołąbkach z kaszy gryczanej
Lista alergenów dla gołąbków z kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy