Przepis na gołąbki z kaszy gryczanej krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Kapustę białą umieść w garnku z gorącą wodą i gotuj, aż liście zmiękną i będą łatwo odchodzić.

Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie.

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.

Dodaj mięso wołowe, dopraw solą, pieprzem i usmaż.

Na koniec dodaj kaszę gryczaną, ajwar i wymieszaj, wystudź farsz.

Wystudzony farsz połącz z jajkami, które pomogą utrzymać mu zwartą konsystencję.

Każdy liść kapusty napełnij farszem, zwiń go w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Zalej całość bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 50 minut.

Gołąbki z kaszy gryczanej podane w żeliwnym naczyniu.
Gołąbki z kaszy gryczanej
Koszt przygotowania dania
66.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
575 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Gołąbki z kaszy gryczanej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gołąbkach z kaszy gryczanej

Gołąbki z kaszy gryczanej to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pomysł na gołąbki możesz wykorzystać także jako kolacja podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na gołąbki z kaszy gryczanej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kasza gryczana, cebula, mięso mielone wołowe, ajwar, jajko, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić gołąbki z kaszy gryczanej? Kapustę białą umieść w garnku z gorącą wodą i gotuj, aż liście zmiękną i będą łatwo odchodzić. Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso wołowe, dopraw solą, pieprzem i usmaż. Na koniec dodaj kaszę gryczaną, ajwar i wymieszaj, wystudź farsz. Wystudzony farsz połącz z jajkami, które pomogą utrzymać mu zwartą konsystencję. Każdy liść kapusty napełniaj farszem, zwijaj go w rulon i układaj w naczyniu żaroodpornym. Zalej całość bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 50 minut.

Kasza gryczana produkowana jest z gryki. Gryka jest zbożem niezawierającym glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię. Wyróżniamy dwa rodzaje kaszy gryczanej paloną i niepaloną. Różnią się one znacznie intensywnością smaku. Kasz gryczana jest bardzo bogata w wiele składników mineralnych. Mięso mielone wołowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera sporą ilość żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Podsumowując pyszne gołąbki z kaszy gryczanej świetnie pasują na obiad. Gołąbki są dobre do przechowywania w lodówce przez 3-4 dni. Farsz z kaszy gryczanej do gołąbków możesz przygotować z kaszy palonej, będą bardziej wyraziste w smaku. A także z kaszy niepalonej, nie jest ona tak bardzo intensywna w smaku.

Wartości odżywcze gołąbków z kaszy gryczanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kalorie)
133.75 kcal
575.11 kcal
Białko
5.88 g
25.30 g
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w gołąbkach z kaszy gryczanej

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany
12.03 g
51.74 g
Brak danych dla: mięso mielone wołowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
10.14 g
43.59 g
Brak danych dla: mięso mielone wołowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz
7.38 g
31.73 g
Tłuszcze nasycone
2.66 g
11.44 g
Brak danych dla: ajwar.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.72 g
20.28 g
Tłuszcze jednonasycone
3.57 g
15.36 g
Brak danych dla: ajwar.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.84 g
3.62 g
Brak danych dla: ajwar.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki z kaszy gryczanej

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tiamina
0.06 mg
0.24 mg
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.39 mg
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.69 mg
7.29 mg
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z kaszy gryczanej

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód
149.13 mg
641.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
154.74 mg
665.36 mg
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
17.83 mg
76.66 mg
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
82.68 mg
355.52 mg
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
33.10 mg
142.34 mg
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.88 mg
3.77 mg
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.32 mg
5.68 mg
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.41 mg
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kaszy gryczanej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach z kaszy gryczanej

Lista alergenów dla gołąbków z kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania gołąbków z kaszy gryczanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1000 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Kasza gryczana
500 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 500 g
Cebula
350 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Mięso mielone wołowe
1000 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
27.50
Za 1000 g
Ajwar
400 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
98.00
Jak oceniasz przepis na gołąbki z kaszy gryczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób