Gołąbki z kaszy gryczanej

Opublikowano: 28.12.2021 r., 19:04 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z kaszy gryczanej podane w żeliwnym naczyniu.
Gołąbki z kaszy gryczanej
Gołąbki z kaszy gryczanej to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Gołąbki są bardziej wyraziste w smaku. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na to danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 90 min
575 kcal
Kcal w porcji
430 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała 1 mała główka (1000 g)
  • Kasza gryczana (500 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (350 g)
  • Mięso mielone wołowe (1000 g)
  • Ajwar (400 g)
  • Bulion drobiowy 4 szklanki (1000 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na gołąbki z kaszy gryczanej krok po kroku

Kapustę białą umieść w garnku z gorącą wodą i gotuj, aż liście zmiękną i będą łatwo odchodzić.

Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie.

Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę.

Dodaj mięso wołowe, dopraw solą, pieprzem i usmaż.

Na koniec dodaj kaszę gryczaną, ajwar i wymieszaj, wystudź farsz.

Wystudzony farsz połącz z jajkami, które pomogą utrzymać mu zwartą konsystencję.

Każdy liść kapusty napełnij farszem, zwiń go w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Zalej całość bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z kaszy gryczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z kaszy gryczanej

Gołąbki z kaszy gryczanej to świetna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Pomysł na gołąbki możesz wykorzystać także jako kolacja podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na gołąbki z kaszy gryczanej jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia gołąbków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kasza gryczana, cebula, mięso mielone wołowe, ajwar, jajko, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić gołąbki z kaszy gryczanej? Kapustę białą umieść w garnku z gorącą wodą i gotuj, aż liście zmiękną i będą łatwo odchodzić. Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie. Obierz cebulę z łuski i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso wołowe, dopraw solą, pieprzem i usmaż. Na koniec dodaj kaszę gryczaną, ajwar i wymieszaj, wystudź farsz. Wystudzony farsz połącz z jajkami, które pomogą utrzymać mu zwartą konsystencję. Każdy liść kapusty napełniaj farszem, zwijaj go w rulon i układaj w naczyniu żaroodpornym. Zalej całość bulionem warzywnym, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 50 minut.

Kasza gryczana produkowana jest z gryki. Gryka jest zbożem niezawierającym glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię. Wyróżniamy dwa rodzaje kaszy gryczanej paloną i niepaloną. Różnią się one znacznie intensywnością smaku. Kasz gryczana jest bardzo bogata w wiele składników mineralnych. Mięso mielone wołowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera sporą ilość żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Podsumowując pyszne gołąbki z kaszy gryczanej świetnie pasują na obiad. Gołąbki są dobre do przechowywania w lodówce przez 3-4 dni. Farsz z kaszy gryczanej do gołąbków możesz przygotować z kaszy palonej, będą bardziej wyraziste w smaku. A także z kaszy niepalonej, nie jest ona tak bardzo intensywna w smaku.

Alergeny w gołąbkach z kaszy gryczanej

Lista alergenów dla gołąbków z kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Wartości odżywcze gołąbków z kaszy gryczanej

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki z kaszy gryczanej to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Kasz gryczana nie zawiera glutenu, dlatego danie mogą spożywać osoby chorujące na celiakię. Gołąbki z kaszy mają niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(430g)
Energia (kcal)
133.75
575.11
Białko (g)
5.88
25.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(430g)
Węglowodany (g)
12.03
51.74
Węglowodany przyswajalne (g)
10.14
43.59
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
8.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(430g)
Tłuszcz (g)
7.38
31.73
Tłuszcze nasycone (g)
2.66
11.45
Tłuszcze nienasycone (g)
4.72
20.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.57
15.36
Brak danych dla: ajwar.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
3.62
Brak danych dla: ajwar.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.78
72.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(430g)
Witamina A (µg (mcg))
2.07
8.90
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.66
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
2.15
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.69
54.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.10
Brak danych dla: ajwar.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.92
3.95
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.24
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.39
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.69
7.29
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.85
76.76
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.97
42.85
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(430g)
Sód (mg)
149.13
641.24
Potas (mg)
154.74
665.36
Brak danych dla: ajwar.
czytaj dalej
Wapń (mg)
17.83
76.66
Fosfor (mg)
82.68
355.52
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
33.10
142.34
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.88
3.77
Cynk (mg)
1.32
5.68
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.41
Brak danych dla: ajwar, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kaszy gryczanej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z kaszy gryczanej

Koszt składników
98.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1000 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Kasza gryczana
500 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.00
Za 500 g
Cebula
350 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Mięso mielone wołowe
1000 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
27.50
Za 1000 g
Ajwar
400 g
6.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
98.00