Gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
- Kapusta włoska (500 g)
- Mięso mielone wieprzowe (400 g)
- Kasza jaglana (100 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Koncentrat pomidorowy (100 g)
Przepis na gołąbki z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym krok po kroku
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zagotuj wodę do gotowania liści.
Z kapusty oddziel liście.
Nożem usuń grube części kapusty.
Liście włóż do garnka. Gotuj 2 minuty.
Wyłóż liście na sitko i zalej zimną wodą.
Na patelnię wlej olej, rozgrzej.
Cebulę pokrój w kostkę i zarumień na patelni.
Dodaj do podsmażonej cebuli posiekane 2 ząbki czosnku i smaż minutę.
Wymieszaj ugotowaną kaszę razem z mięsem oraz cebulą i czosnkiem. Dodaj przyprawy do smaku.
Liść kapusty połóż na dłoni. Wyłóż farsz (po równo na każdego liścia) od strony głąba. Zrób rulon. Na końcu palcem wepchaj wystającą część kapusty po obu, przeciwległych stronach.
Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Do naczynia żaroodpornego włóż na dno liście kapusty, jeśli jakieś zostały. Na dnie włóż gołąbki.
Koncentrat wymieszaj z bulionem, przypraw. Wlej na gołąbki.
Przykryj naczynie przykrywką i wstaw do piekarnika.
Piecz godzinę.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Pieczone w piekarniku gołąbki z kaszą jaglaną z mięsa mielonego są pyszne i zdrowe. To fantastyczny pomysł na coś dobrego na obiad z rodziną. Gołąbki kojarzą się z potrawą pracochłonną i wymagającą dużo czasu. Przepis na gołąbki z kaszą jaglaną wcale nie jest aż tak straszny, jak się każdemu wydaje. Farsz składa się z kaszy jaglanej, cebuli, czosnku. Jest także zrobiony z mięsem mielonym. Całość jest pieczona w piekarniku przez godzinę. Jak zrobisz gołąbki z kaszą jaglaną, podawaj je z ziemniakami puree.
Gołąbki z kaszą jaglaną mają swój charakterystyczny kształt. Jest to farsz zawinięty w liście kapusty. Mają kształt rulonów. Przygotowywane są najczęściej w towarzystwie sosu pomidorowego. Jak zrobić gołąbki z kaszą jaglaną z piekarnika? Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Z kapusty należy wybrać całe, ładne liście. Nożem wytnij najgrubszą część (tam, gdzie znajdował się głąb). Włóż liście do gotującej się wody na 2 minuty. Po tym czasie wyłóż je na sitku i zalej zimną wodą. Przygotuj farsz: cebulę i czosnek podsmaż na oleju. Gdy kasza się ugotuje, wymieszaj ją z mięsem mielonym, cebulą oraz przyprawami. Zawiń gołąbki. Do naczynia żaroodpornego na dno wyłóż dodatkowo liście kapusty (o ile takie zostały). Na nich ułóż gołąbki. Przygotuj sos: bulion wymieszaj z koncentratem pomidorowym i dopraw. Wylej sos na gołąbki i przykryj naczynie żaroodporne. Przepis na gołąbki z kaszy jaglanej piecz przez godzinę.
Gołąbki z kaszą jaglaną i z mięsem mielonym, wbrew powszechnej opinii, nie należą do najszybszych potraw. W końcu jak już rozpoczniesz przygotowywanie pysznego przepisu na gołąbki z kaszą jaglaną, sam przekonasz się, że nie jest to zbyt trudne. Jeżeli nie wiesz jak najprościej zawinąć gołąbk,i już spieszę z pomocą. Jak zrobić gołąbki z kaszą jaglaną, by nie rozpadły się podczas pieczenia? Kluczem do sukcesu jest dobre zawinięcie. Jaki jest więc ten prosty i szybki pomysł na zawinięcie? Na dłoni ułóż liść kapusty tak, by część, która znajdowała się przy głąbie, była od dołu. Wyłóż farsz (rozkładaj go po równo na każdym liściu) i następnie od dołu zawiń wszystko w rulon. Po bokach należy wcisnąć palcem do środka wystającą kapustę. W ten sposób powstaje ładny kształt gołąbka, który nie rozpadnie się podczas obróbki termicznej.
Pyszne gołąbki to idealne danie na obiad. Najbardziej znane są w zestawieniu z ziemniakami puree, obficie polane sosem pomidorowym. Same gołąbki w sosie będą dobre - nie tylko do obiadu – z pieczywem. Najlepiej jest zjeść na gorąco. Są świetnym pomysłem na coś pożywnego.
Alergeny w gołąbkach z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla gołąbków z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze gołąbków z kaszą jaglaną i mięsem mielonym w sosie pomidorowym
Przepis jest zbilansowany. Zawiera wszystkie składniki odżywcze. Nie jest wysokokaloryczny, a przy tym syci.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.