Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia

Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie.

Suszone grzyby płuczemy w wodzie, a cebule kroimy w drobną kostkę.

Grzyby gotujemy do miękkości w wodzie. Po ugotowaniu grzyby kroimy na drobne części.

Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz przyprawy i smażymy dalej.

Ugotowaną kaszę mieszamy z farszem grzybowym.

Kapustę parzymy we wrzątku. Odrywamy od niej liście oraz usuwamy z nich twarde części.

Liście nadziewamy farszem z kaszy. Zwijamy je dokładnie i układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.

Całość zalewamy bulionem. Zapiekamy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Gołąbki z kaszą i grzybami na patelni
Gołąbki z kaszą i grzybami
Koszt przygotowania dania
83.74 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
173 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
48

Gołąbki z kaszą i grzybami - cechy przepisu

Kuchnia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gołąbkach z kaszą i grzybami

Pyszne gołąbki z kaszą i grzybami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami? Przygotowanie ich jest proste. Na początku kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Suszone grzyby płuczemy w wodzie, a cebule kroimy w drobną kostkę. Grzyby gotujemy do miękkości w wodzie. Po ugotowaniu kroimy je na drobne części. Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz przyprawy i smażymy dalej. Ugotowaną kaszę mieszamy z farszem grzybowym. Kapustę parzymy we wrzątku. Odrywamy od niej liście oraz usuwamy z nich twarde części. Liście nadziewamy farszem z kaszy. Zwijamy je dokładnie i układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Całość zalewamy bulionem. Zapiekamy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Domowe gołąbki z wegetariańskim farszem odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Do ich przygotowania możemy wykorzystać świeże grzyby leśne lub suszone grzyby. Doskonale również komponują się w sosie grzybowym. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Wartości odżywcze gołąbków z kaszą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
96.26 kcal
173.27 kcal
Białko
4.08 g
7.34 g

Węglowodany w gołąbkach z kaszą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
16.87 g
30.36 g
Węglowodany przyswajalne
12.75 g
22.95 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
4.11 g
7.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
1.81 g
3.26 g
Tłuszcze nasycone
0.29 g
0.52 g
Tłuszcze nienasycone
1.52 g
2.74 g
Tłuszcze jednonasycone
1.03 g
1.86 g
Tłuszcze wielonasycone
0.49 g
0.89 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: kapusta włoska.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na gołąbki z kaszą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
6.65 µg (mcg)
11.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.26 mg
16.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
60.64 µg (mcg)
109.16 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z kaszą i grzybami

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
141.79 mg
255.22 mg
Potas
105.14 mg
189.25 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
15.00 mg
27.00 mg
Żelazo
1.20 mg
2.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kaszą i grzybami 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach z kaszą i grzybami

Lista alergenów dla gołąbków z kaszą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gołąbków z kaszą i grzybami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
500 g
12.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Kasza gryczana
300 g
4.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Suszone grzyby
150 g
7.00
Za 20.0 g
Liczba opakowań 8
52.50
Za 150 g
Cebula
200 g
2 cebule
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
112.00
Jak oceniasz przepis na gołąbki z kaszą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób