Gołąbki z kaszą i grzybami

Opublikowano: 23.02.2022 r., 11:38 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki na patelni
Gołąbki z kaszą i grzybami
Gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi to klasyka polskiej kuchni. Są aromatyczne i rozpływające się w ustach. Spróbuj ich koniecznie, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
173 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta włoska (500 g)
  • Kasza gryczana (300 g)
  • Suszone grzyby (150 g)
  • Cebula - 2 cebule (200 g)
  • Bulion warzywny (1000 ml)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia

Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami krok po kroku

Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie.

Suszone grzyby płuczemy w wodzie, a cebule kroimy w drobną kostkę.

Grzyby gotujemy do miękkości w wodzie. Po ugotowaniu grzyby kroimy na drobne części.

Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz przyprawy i smażymy dalej.

Ugotowaną kaszę mieszamy z farszem grzybowym.

Kapustę parzymy we wrzątku. Odrywamy od niej liście oraz usuwamy z nich twarde części.

Liście nadziewamy farszem z kaszy. Zwijamy je dokładnie i układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.

Całość zalewamy bulionem. Zapiekamy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z kaszą i grzybami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z kaszą i grzybami

Pyszne gołąbki z kaszą i grzybami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami? Przygotowanie ich jest proste. Na początku kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Suszone grzyby płuczemy w wodzie, a cebule kroimy w drobną kostkę. Grzyby gotujemy do miękkości w wodzie. Po ugotowaniu kroimy je na drobne części. Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz przyprawy i smażymy dalej. Ugotowaną kaszę mieszamy z farszem grzybowym. Kapustę parzymy we wrzątku. Odrywamy od niej liście oraz usuwamy z nich twarde części. Liście nadziewamy farszem z kaszy. Zwijamy je dokładnie i układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Całość zalewamy bulionem. Zapiekamy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.

Domowe gołąbki z wegetariańskim farszem odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Do ich przygotowania możemy wykorzystać świeże grzyby leśne lub suszone grzyby. Doskonale również komponują się w sosie grzybowym. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w gołąbkach z kaszą i grzybami

Lista alergenów dla gołąbków z kaszą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gołąbków z kaszą i grzybami

na 100g gotowej potrawy

Danie posiada niski IG, dzięki czemu na stałe możemy je wprowadzić do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
96.26
173.27
Białko (g)
4.08
7.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
16.87
30.36
Węglowodany przyswajalne (g)
12.75
22.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.11
7.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
1.81
3.26
Tłuszcze nasycone (g)
0.29
0.52
Tłuszcze nienasycone (g)
1.52
2.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.03
1.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
0.89
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: kapusta włoska.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
6.65
11.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.26
16.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
60.64
109.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
141.79
255.22
Potas (mg)
105.14
189.25
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
15.00
27.00
Żelazo (mg)
1.20
2.16
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kaszą i grzybami 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z kaszą i grzybami

Koszt składników
112.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta włoska
500 g
12.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 500 g
Kasza gryczana
300 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Suszone grzyby
150 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 8
52.50
Za 150 g
Cebula
200 g
2 cebule
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
112.00