Gołąbki z kaszą i grzybami
- Kapusta włoska (500 g)
- Kasza gryczana (300 g)
- Suszone grzyby (150 g)
- Cebula - 2 cebule (200 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami krok po kroku
Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie.
Suszone grzyby płuczemy w wodzie, a cebule kroimy w drobną kostkę.
Grzyby gotujemy do miękkości w wodzie. Po ugotowaniu grzyby kroimy na drobne części.
Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz przyprawy i smażymy dalej.
Ugotowaną kaszę mieszamy z farszem grzybowym.
Kapustę parzymy we wrzątku. Odrywamy od niej liście oraz usuwamy z nich twarde części.
Liście nadziewamy farszem z kaszy. Zwijamy je dokładnie i układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.
Całość zalewamy bulionem. Zapiekamy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z kaszą i grzybami
Pyszne gołąbki z kaszą i grzybami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Gołąbki z kaszą i grzybami leśnymi są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz go doprawić ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić gołąbki z kaszą i grzybami? Przygotowanie ich jest proste. Na początku kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu w osolonej wodzie. Suszone grzyby płuczemy w wodzie, a cebule kroimy w drobną kostkę. Grzyby gotujemy do miękkości w wodzie. Po ugotowaniu kroimy je na drobne części. Cebulę podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy grzyby oraz przyprawy i smażymy dalej. Ugotowaną kaszę mieszamy z farszem grzybowym. Kapustę parzymy we wrzątku. Odrywamy od niej liście oraz usuwamy z nich twarde części. Liście nadziewamy farszem z kaszy. Zwijamy je dokładnie i układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu. Całość zalewamy bulionem. Zapiekamy je w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis na gołąbki z kaszą i grzybami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Domowe gołąbki z wegetariańskim farszem odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Do ich przygotowania możemy wykorzystać świeże grzyby leśne lub suszone grzyby. Doskonale również komponują się w sosie grzybowym. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w gołąbkach z kaszą i grzybami
Lista alergenów dla gołąbków z kaszą i grzybami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gołąbków z kaszą i grzybami
Danie posiada niski IG, dzięki czemu na stałe możemy je wprowadzić do naszego menu.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.