Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami krok po kroku
- Kapusta biała 1000 g 1 mała główka
- Kasza gryczana 600 g
- Pieczarki 400 g 10 średnich sztuk
- Cebula 300 g 3 duże sztuki
- Olej rzepakowy 100 ml
- Bulion drobiowy 1000 g 4 szklanki
- Jajko 5 szt.
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
- Natka pietruszki 30 g 1 pęczek
Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie.
Kapustę umieść w garnku z wodą i gotuj, aż liście będą od niej łatwo odchodziły.
Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż razem z cebulą przez 5-7 minut.
Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i natkę pietruszki.
Pieczarki wymieszaj z kaszą i jajkami.
Faszeruj liście kapusty i zwiń w rulon brzegi liścia zawijając do środka.
Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem.
Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 60 minut.
Często zadawane pytania
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Szarma
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Zapiekanka gołąbkowa
-
Dolma
-
Gołąbki

(liczba kalorii)
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami - cechy przepisu
Więcej o gołąbkach z kaszą gryczaną i pieczarkami
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to pyszne danie doskonale sprawdzające się na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki są szybkie do przygotowania i można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kasza gryczana, pieczarki, olej rzepakowy, cebula, jajko, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami? Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Kapustę umieść w garnku z wodą i gotuj, aż liście będą od niej łatwo odchodziły. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż razem z cebulą przez 5-7 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i natkę pietruszki. Pieczarki wymieszaj z kaszą i jajkami. Faszeruj liście kapusty i zwiń w rulon brzegi liścia, zawijając do środka. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut.
Kasza gryczana produkowana jest z gryki. Gryka jest jednym ze zbóż, które nie zawierają glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię. Gryka jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich. Pieczarki są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.
Podsumowując dobre na obiad gołąbki bez mięsa są bardzo szybkie do przygotowania. Najlepiej komponują się podane z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Gołąbki możesz zamrozić i przechowywać przez 4-5 miesięcy w zamrażarce.
Wartości odżywcze gołąbków z kaszą gryczaną i pieczarkami
Energia i białka
(370g)
Węglowodany w gołąbkach z kaszą gryczaną i pieczarkami
(370g)
Tłuszcze
(370g)
Witaminy w przepisie na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
(370g)
Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
(370g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w gołąbkach z kaszą gryczaną i pieczarkami
Lista alergenów dla gołąbków z kaszą gryczaną i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko