Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Opublikowano: 28.12.2021 r., 19:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami podane na białym półmisku.
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Gołąbki mają dość intensywny smak. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
387 kcal
Kcal w porcji
370 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta biała 1 mała główka (1000 g)
  • Kasza gryczana (600 g)
  • Pieczarki 10 średnich sztuk (400 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Bulion drobiowy 4 szklanki (1000 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami krok po kroku

Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie.

Kapustę umieść w garnku z wodą i gotuj, aż liście będą od niej łatwo odchodziły.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż razem z cebulą przez 5-7 minut.

Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i natkę pietruszki.

Pieczarki wymieszaj z kaszą i jajkami.

Faszeruj liście kapusty i zwiń w rulon brzegi liścia zawijając do środka.

Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem.

Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,4% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z kaszą gryczaną i pieczarkami

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to pyszne danie doskonale sprawdzające się na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki są szybkie do przygotowania i można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kasza gryczana, pieczarki, olej rzepakowy, cebula, jajko, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami? Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Kapustę umieść w garnku z wodą i gotuj, aż liście będą od niej łatwo odchodziły. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż razem z cebulą przez 5-7 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i natkę pietruszki. Pieczarki wymieszaj z kaszą i jajkami. Faszeruj liście kapusty i zwiń w rulon brzegi liścia, zawijając do środka. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut.

Kasza gryczana produkowana jest z gryki. Gryka jest jednym ze zbóż, które nie zawierają glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię. Gryka jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich. Pieczarki są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując dobre na obiad gołąbki bez mięsa są bardzo szybkie do przygotowania. Najlepiej komponują się podane z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Gołąbki możesz zamrozić i przechowywać przez 4-5 miesięcy w zamrażarce.

Alergeny w gołąbkach z kaszą gryczaną i pieczarkami

Lista alergenów dla gołąbków z kaszą gryczaną i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze gołąbków z kaszą gryczaną i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to danie zawierające bardzo dużą ilość błonnika. Nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywane przez osoby chorujące na celiakię. Jarskie gołąbki są bardzo dobrym pomysłem dla wegetarian.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kcal)
104.71
387.43
Białko (g)
3.79
14.02

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany (g)
14.98
55.42
Węglowodany przyswajalne (g)
12.37
45.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.61
9.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz (g)
3.96
14.64
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
2.74
Tłuszcze nienasycone (g)
3.22
11.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.19
8.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
3.79
Cholesterol (mg)
27.93
103.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A (µg (mcg))
19.60
72.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.12
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.37
45.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.55
Retinol (µg (mcg))
11.78
43.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.37
5.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.49
101.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
52.16
192.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód (mg)
118.17
437.22
Potas (mg)
168.06
621.83
Wapń (mg)
23.47
86.85
Fosfor (mg)
86.39
319.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
42.48
157.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
3.12
Cynk (mg)
0.64
2.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.15
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kaszą gryczaną i pieczarkami 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną i pieczarkami

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1000 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Kasza gryczana
600 g
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Pieczarki
400 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
71.00