Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie.

Kapustę umieść w garnku z wodą i gotuj, aż liście będą od niej łatwo odchodziły.

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż razem z cebulą przez 5-7 minut.

Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i natkę pietruszki.

Pieczarki wymieszaj z kaszą i jajkami.

Faszeruj liście kapusty i zwiń w rulon brzegi liścia zawijając do środka.

Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem.

Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 60 minut.

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami podane na białym półmisku.
Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
45.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
387 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
41

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o gołąbkach z kaszą gryczaną i pieczarkami

Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami to pyszne danie doskonale sprawdzające się na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki są szybkie do przygotowania i można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia tego pysznego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta biała, kasza gryczana, pieczarki, olej rzepakowy, cebula, jajko, natka pietruszki, koper, sól, pieprz, bulion drobiowy, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami? Kaszę gryczaną ugotuj w osolonej wodzie. Kapustę umieść w garnku z wodą i gotuj, aż liście będą od niej łatwo odchodziły. Obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż razem z cebulą przez 5-7 minut. Dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekany koper i natkę pietruszki. Pieczarki wymieszaj z kaszą i jajkami. Faszeruj liście kapusty i zwiń w rulon brzegi liścia, zawijając do środka. Gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut.

Kasza gryczana produkowana jest z gryki. Gryka jest jednym ze zbóż, które nie zawierają glutenu, dlatego może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię. Gryka jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Gryka jest cennym źródłem aminokwasów egzogennych i witamin z grupy B dla osób na dietach wegetariańskich. Pieczarki są tanie i ogólnodostępne. Pieczarki zawierają duże ilości witamin z grupy B. Witaminy z grupy B są odpowiedzialne między innymi za prawidłowy metabolizm oraz liczne przemiany energetyczne. Maja niską zawartość tłuszczu i kalorii ogółem. Dlatego świetnie nadają się dla osób walczących z nadmierną wagą.

Podsumowując dobre na obiad gołąbki bez mięsa są bardzo szybkie do przygotowania. Najlepiej komponują się podane z gotowanymi ziemniakami lub świeżym pieczywem. Gołąbki możesz zamrozić i przechowywać przez 4-5 miesięcy w zamrażarce.

Wartości odżywcze gołąbków z kaszą gryczaną i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kalorie)
104.71 kcal
387.43 kcal
Białko
3.79 g
14.02 g

Węglowodany w gołąbkach z kaszą gryczaną i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany
14.98 g
55.42 g
Węglowodany przyswajalne
12.37 g
45.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.61 g
9.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz
3.96 g
14.64 g
Tłuszcze nasycone
0.74 g
2.74 g
Tłuszcze nienasycone
3.22 g
11.90 g
Tłuszcze jednonasycone
2.19 g
8.10 g
Tłuszcze wielonasycone
1.03 g
3.79 g
Cholesterol
27.93 mg
103.32 mg

Witaminy w przepisie na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A
19.60 µg (mcg)
72.52 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
12.37 mg
45.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Retinol
11.78 µg (mcg)
43.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.37 mg
5.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.49 µg (mcg)
101.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
52.16 µg (mcg)
192.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód
118.17 mg
437.22 mg
Potas
168.06 mg
621.83 mg
Wapń
23.47 mg
86.85 mg
Fosfor
86.39 mg
319.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
42.48 mg
157.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.84 mg
3.12 mg
Cynk
0.64 mg
2.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z kaszą gryczaną i pieczarkami 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach z kaszą gryczaną i pieczarkami

Lista alergenów dla gołąbków z kaszą gryczaną i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania gołąbków z kaszą gryczaną i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
1000 g
1 mała główka
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Kasza gryczana
600 g
4.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 600 g
Pieczarki
400 g
10 średnich sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Bulion drobiowy
1000 g
4 szklanki
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
71.00
Jak oceniasz przepis na gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.7% osób