Gołąbki z kapusty włoskiej
- Kapusta włoska - 1 sztuka (1500 g)
- Ryż biały - 2 woreczki (200 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Mięso mielone wieprzowe (600 g)
- Bulion drobiowy (1000 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (50 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1/2 szklanki (120 g)
- Śmietana 18% - 3 łyżki (75 g)
Przepis na gołąbki z kapusty włoskiej krok po kroku
Woreczki ryżu włóż do wrzącej, lekko osolonej wody. Ryż ugotuj al dente, a potem odcedź, wyłóż na talerz i zostaw do wystudzenia.
Kapustę opłucz. Następnie usuń z niej głąb. Włóż kapustę do dużego garnka, a potem zalej wrzątkiem i gotuj pod przykryciem (na małym ogniu) ok. 8-10 min. Obgotowaną kapustę wyjmij z wody i zostaw do wystudzenia.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie dodaj ją na rozgrzaną patelnie z tłuszczem. Podsmażaj do przyrumienienia.
W misce wymieszaj mielone mięso wieprzowe, ryż i cebulkę. Dodaj sól i pieprz do smaku.
Kapustę podziel na liście. Z każdego liścia wytnij gruby nerw. Wybierz duże oraz średnie liście i na nich układaj farsz. Potem dobrze zawijaj gołąbki.
Spód garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty, a następnie na nich umieść gołąbki. Całość zalej bulionem. Gotuj ok. 90 min (pod przykryciem, na małym ogniu).
Gołąbki przełóż do innego naczynia.
Odlej 2 szklanki wywaru do mniejszego garnka. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Po wymieszaniu dodaj 1 łyżkę oregano, 1 łyżkę majeranku, 1/2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, szczyptę mielonego pieprzu. Całość ponownie zamieszaj. Gotuj przez ok. 5-7 min (cały czas mieszaj).
Do miseczki przełóż śmietanę i zahartują ją kilkoma łyżkami gorącego wywaru.
W miseczce wymieszaj na gładką masę śmietanę z mąką i zahartuj je gorącym wywarem. Następnie, ciągle mieszając, dodaj do gotującego się sosu. Gotuj przez 1 min i zdejmij z ognia.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki pieczone
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z kapusty włoskiej
Gołąbki z kapusty włoskiej są bardzo popularne w naszym kraju. Można je przygotować z mięsem lub z warzywami. Bardzo często dodaje się do nich także pieczarki. Farsz zależy od indywidualnych preferencji smakowych.
Jak zrobić gołąbki z kapusty włoskiej? Przede wszystkim należy zacząć od odpowiedniego przygotowania kapusty. Nie wystarczy jej opłukać i porozrywać na pojedyncze liście. Z kapusty trzeba usunąć głąb, a potem ją ugotować. Kapusta włoska na gołąbki jest tak samo często wybierana, co kapusta biała. Warto jednak wiedzieć, że ta druga kapusta zazwyczaj gotuje się nieco krócej. Jeśli zmienisz kapustę, należy o tym pamiętać.
Gołąbki można zrobić z ryżem lub z kaszą jęczmienną. Mięso, które najlepiej pasuje do gołąbków, to łopatka lub karczek. Możesz sam zmielić mięso w maszynce, ale jeśli jej nie masz, możesz kupić gotowe mięso mielone. Lepiej jednak kupić je u rzeźnika lub w mięsnym, gdzie widzisz, co dokładnie jest mielone, niż zdecydować się na zakup paczkowanego mielonego mięsa.
Z kolei gołąbki jarskie mogą składać się z naprawdę dużej liczby składników. Można je zrobić m.in. z pieczarek, marchewki, cebuli, czosnku, papryki czerwonej, selera i ryżu. Jeżeli chcesz je przygotować dla dzieci, to warto zrezygnować z pieczarek.
Domowe gołąbki najlepiej smakują w sosie pomidorowym. Jest on wręcz nierozerwalnie związany z gołąbkami. Przygotowuje się go na bazie wywaru, w którym gotowane były gołąbki. Zazwyczaj wystarczą dwie szklanki wywaru, aby przygotować ten sos. Do garnka należy dodać koncentrat lub przecier pomidorowy (można też oba te składniki) oraz inne dodatki, a potem całość zagotować i po chwili zmniejszyć ogień. Na sam koniec należy dodać śmietanę.
W garnku, w którym gotowane będą gołąbki, należy umieścić pozostałe liście kapusty. W ten sposób uchronisz gołąbki przed przypalaniem. Ten przepis na gołąbki z kapusty włoskiej zakłada, że na porcje składają się dwa gołąbki po 190 g. Jest to jednak jedynie orientacyjna proporcja. Wszystko zależy od tego, jak duże gołąbki przygotujesz i ile umieścisz w nich farszu.
Alergeny w gołąbkach z kapusty włoskiej
Lista alergenów dla gołąbków z kapusty włoskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze gołąbków z kapusty włoskiej
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.