Gołąbki z kapusty pekińskiej
- Mięso mielone wieprzowe (450 g)
- Ryż biały - 1 torebka (100 g)
- Kapusta pekińska - 1 duża (700 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Bulion warzywny - 3 szklanki (720 ml)
Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej krok po kroku
W garnku ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Odstaw do ostudzenia.
Do miski wyrzuć mięso, dodaj ryż, startą na małych oczkach cebulę, przypraw solą, pieprzem i czosnkiem. Wymieszaj wszystko razem, najlepiej za pomocą ręki.
Oddziel liście kapusty i wrzuć na chwilę do wrzącej wody. Zostaw we wrzątku na 3-4 minuty. Wyciągnij i ostudź. Odetnij zgrubienia na liściach kapusty.
Farsz uformuj w rulony i umieść na środku liści. Krawędzie liści zawiń do środka, a resztę liścia zroluj.
Pierwsze liście ułóż na spodzie garnka, a na nie poukładaj ciasno zwinięte gołąbki. Całość zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez 60 minut, aż zmiękną.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki pieczone
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Kapusta pekińska sprawia, że danie smakuje podobnie, choć lepiej. To danie na pewno przypadnie do gustu miłośnikom klasycznej kuchni w odświeżonej wersji. Zmiana kapusty powoduje powiew świeżości w tym bardzo znanym daniu.
Kapusta pekińska na gołąbki musi być duża, inaczej gołąbki wyjdą bardzo małe, lub będą pękać. Najlepiej wybierać taką, o szerokich liściach i bardzo zieloną. Kapusta pekińska choć zwykle jedzona na surowo, świetnie nadaje się także do obróbki termicznej. Wspaniale komponuje się z mięsnym farszem i jest bardziej jędrna niż biała kapusta. Ma również ciekawą fakturę przez co cała potrawa wygląda dużo lepiej. Kapusta pekińska poza tym, że dobrze wygląda i smakuje, to jest naprawdę zdrowa. Ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny, a zawiera wiele prozdrowotnych składników odżywczych. Jest świetnym źródłem witaminy C, K i kwasu foliowego, dlatego powinna gościć w diecie osób z problemami z układem krwionośnym i nerwowym. Zawiera również sporo błonnika, przez co usprawnia działanie układu trawiennego.
Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej jest naprawdę łatwy, choć może się wydawać skomplikowany i pracochłonny. Gołąbki z tej receptury zawsze się udają dlatego będą świetne nawet dla początkujących kucharzy. Z przepisu dowiesz się również jak zawijać gołąbki, by się nie rozwijały w trakcie gotowania.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z kapusty pekińskiej, które będą pyszne i łatwe, a przy tym niezbyt twarde, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Gołąbki wykonane w ten sposób wychodzą pyszne i niezwykle miękkie w środku, choć kapusta pozostaje jędrna.
Farsz najlepiej wykonać z mięsem i ryżem, wtedy są najbardziej sycące i pyszne. Mięso świetnie łączy się gotowanym ryżem. Jeżeli chce się obniżyć indeks glikemiczny tej potrawy wystarczy dodać do potrawy brązowego ryżu, który zawiera więcej błonnika.
Gołąbki świetnie smakują same a także w sosie pomidorowym. Pięknie wyglądają i udekorują każdy stół. Robi się je dość łatwo, dzięki czemu to idealny pomysł na efektowny obiad, który nie jest zbyt skomplikowany.
Alergeny w gołąbkach z kapusty pekińskiej
Lista alergenów dla gołąbków z kapusty pekińskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gołąbków z kapusty pekińskiej
Energia i białka
(338g)
Węglowodany
(338g)
Tłuszcze
(338g)
Witaminy
(338g)
Składniki mineralne
(338g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.