Gołąbki z kapusty coolwrap
- Ryż basmati (190 g)
- Mięso mielone wieprzowe (700 g)
- Cebula (200 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Bulion drobiowy (500 g)
- Kapusta biała - coolwrap, 10 liści (500 g)
Przepis na gołąbki z kapusty coolwrap krok po kroku
Do garnka wlej wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Ryż dokładnie przepłucz i wsyp do wrzątku. Gotuj przez 7 minut, po czym odcedź.
Cebule obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni podgrzej olej. Usmaż na nim cebulę, aż się zeszkli.
W misce wymieszaj surowe mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulą razem z olejem.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą i kuminem.
Liście kapusty sparz wrzątkiem i odetnij z nich zgrubiałą część.
Na każdy liść nałóż porcję farszu. Zawiń boki liścia do środka i zwiń całość.
Ułóż gołąbki ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem.
Piecz pod przykryciem przez 75 minut w 170 st. C.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z kapusty coolwrap
Gołąbki z kapusty coolwrap to tradycyjne, pyszne gołąbki w smacznej odmianie standardowej kapusty. Gołąbki to danie, które idealnie łączy w sobie mięso, ryż i warzywa.
Przepis na gołąbki z kapusty coolwrap jest bardzo prosty w wykonaniu. Do garnka wlej wodę, posól i doprowadź do wrzenia. Ryż dokładnie przepłucz i wsyp do wrzątku. Gotuj przez 7 minut, po czym odcedź. Cebule obierz i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej olej. Usmaż na nim cebulę, aż się zeszkli. W misce wymieszaj surowe mięso, ugotowany ryż, podsmażoną cebulą razem z olejem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, kurkumą i kuminem. Liście kapusty sparz wrzątkiem i odetnij z nich zgrubiałą część. Na każdy liść nałóż porcję farszu z mięsem mielonym i ryżem. Zawiń boki liścia do środka i zwiń całość. Ułóż gołąbki ciasno w naczyniu żaroodpornym i zalej bulionem. Piecz pod przykryciem przez 75 minut w 170 st. C. Jeśli wiesz już jak zrobić gołąbki z kapusty coolwrap to nie czekaj i przygotuj to pyszne danie już dziś. Takie danie to super pomysł na obiad. Te gołąbki możesz podać również z sosem pomidorowym.
Wieprzowina uchodzi niestety za mięso tłuste i przez to niezdrowe. Kupowana jest ze względu na swoją cenę, ale mało kto wierzy, że nadaje ona diecie coś więcej poza tłuszczem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio wybrany fragment z wieprzowiny będzie smacznym i zdrowym źródłem białka. W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.
Kapusta coolwrap różni się jedynie kształtem główki. Jest bardziej spłaszczona niż okrągła, a jej duże liście świetnie pasują do przygotowania dań takich jak gołąbki. Jako warzywo jest dobrym źródłem witaminy C, a także witamin z grupy B.
Alergeny w gołąbkach z kapusty coolwrap
Lista alergenów dla gołąbków z kapusty coolwrap przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze gołąbków z kapusty coolwrap
Odpowiednio zbilansowane danie powinno dostarczyć składniki takie jak białko, tłuszcze i węglowodany.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.