Gołąbki z cukinią

Opublikowano: 24.11.2021 r., 11:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki z cukinią podane w naczyniu żaroodpornym.
Gołąbki z cukinią
Gołąbki z cukinią to świetna opcja dla wszystkich miłośników zdrowych dań. Całość smakuje wybornie, a robi się je bardzo łatwo. To szybki pomysł na obiad.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 90 min
213 kcal
Kcal w porcji
350 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone z indyka (500 g)
  • Kapusta biała 1 szt (700 g)
  • Cukinia 1 szt (300 g)
  • Pieczarki (100 g)
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duży garnek, duża miska

Przepis na gołąbki z cukinią krok po kroku

Z kapusty wytnij zgrubiałą łodygę i podziel liście.

Każdy liść sparz wrzątkiem, następnie przełóż je do dużego garnka i zalej wodą.

Gotuj przez 4 minuty.

Z każdego liścia wytnij zgrubiałą część.

W dużej misce zmieszaj mielone mięso, startą cukinię i tarte pieczarki.

Dopraw farsz solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, papryką, czosnkiem i ziołami.

Dokładnie wymieszaj.

Na środek każdego liścia wyłóż farsz.

Zwiń boki kapusty do środka, a następnie zroluj całość aż do góry.

Na dno dużego garnka wyłóż małe lub porwane liście.

Poukładaj w nim gołąbki.

Całość zalej bulionem i gotuj przez 90 minut.

Jak oceniasz przepis na gołąbki z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat gołąbków z cukinią

Gołąbki z cukinią to świetna alternatywa dla klasycznej wersji. Będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którym znudziła się tradycyjna kuchnia i szukają ciekawych i inspirujących pomysłów na pyszne dania. To potrawa, która wspaniale sprawdzi się zwłaszcza na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z cukinią, które nie będą zbyt skomplikowane, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Choć prosty pozwala stworzyć naprawdę pyszne danie, które można przygotować w kilka chwil. Dużym ułatwieniem jest brak konieczności wcześniejszej obróbki termicznej farszu, co sprawia, że danie robi się jeszcze szybciej. Wystarczy tylko podgotować kapustę. Całe danie można też upiec w piekarniku, jeśli chce się osiągnąć efekt lekko podpieczonej i naprawdę smacznej kapusty.

Przepis na gołąbki z cukinią pozwala stworzyć danie naprawdę zdrowe. Jest pełne białka, ze względu na spory dodatek mięsa, a także błonnika z warzyw. Choć zwykle do gołąbków używa się mięsa wieprzowego lub wołowego, w tym przepisie zostało ono zastąpione drobiem. To wybór znacznie bezpieczniejszy dla zdrowia. Indyk ma znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na zdrowie układu krwionośnego. Dodatkowo zawiera znacznie więcej białka, dzięki czemu jest przyjazny również dla osób na diecie. To wspaniałe źródło witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na zdrowie układu nerwowego. Gołąbki wzbogacone zostały o cukinię, która jest niezwykle zdrowym wyborem, a przy okazji dostarcza sporo witamin. To warzywo niskokaloryczne, dzięki czemu końcowa potrawa też się tym wyróżnia. Dostarcza sporo witaminy C, A i magnezu. Tworzy z indykiem wspaniałą kompozycję smakową. Całość wzbogaca dodatek pieczarek.

Ten prosty przepis wspaniale sprawdzi się na obiad. Danie to jest łatwe i szybkie, ale wciąż pozostaje naprawdę smaczne.

To dobre rozwiązanie dla osób, które szukają ciekawych i w pełni zbilansowanych potraw. Gołąbki w takiej wersji są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To pomysł na danie, które sprawdzi się dla osób obniżających ilość węglowodanów w diecie. Z tego przepisu powstaną również pyszne wegetariańskie gołąbki, wystarczy mięso zamienić na tarte tofu.

Alergeny w gołąbkach z cukinią

Lista alergenów dla gołąbków z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gołąbków z cukinią

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na obiad, pełna białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kcal)
60.86
213.00
Białko (g)
7.27
25.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany (g)
2.75
9.64
Węglowodany przyswajalne (g)
1.73
6.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
3.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz (g)
2.57
8.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.02
3.58
Tłuszcze nienasycone (g)
1.54
5.40
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.83
2.90
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
2.50
Cholesterol (mg)
21.90
76.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A (µg (mcg))
11.67
40.83
Witamina B6 (mg)
0.22
0.77
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.11
Witamina C (mg)
14.95
52.33
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.17
Witamina E (mg)
0.09
0.33
Retinol (µg (mcg))
5.71
20.00
Tiamina (mg)
0.05
0.19
Ryboflawina (mg)
0.10
0.35
Niacyna (mg)
2.40
8.39
Foliany (µg (mcg))
20.24
70.83
Beta karoten (µg (mcg))
57.57
201.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód (mg)
173.10
605.83
Potas (mg)
183.14
641.00
Wapń (mg)
23.09
80.83
Fosfor (mg)
78.90
276.17
Magnez (mg)
14.38
50.33
Żelazo (mg)
0.61
2.12
Cynk (mg)
0.87
3.05
Miedź (mg)
0.07
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków z cukinią 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków z cukinią

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Kapusta biała
700 g
1 szt
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 g
Cukinia
300 g
1 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Pieczarki
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
43.00