Gołąbki z cukinią
- Mięso mielone z indyka (500 g)
- Kapusta biała - 1 szt (700 g)
- Cukinia - 1 szt (300 g)
- Pieczarki (100 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na gołąbki z cukinią krok po kroku
Z kapusty wytnij zgrubiałą łodygę i podziel liście.
Każdy liść sparz wrzątkiem, następnie przełóż je do dużego garnka i zalej wodą.
Gotuj przez 4 minuty.
Z każdego liścia wytnij zgrubiałą część.
W dużej misce zmieszaj mielone mięso, startą cukinię i tarte pieczarki.
Dopraw farsz solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem, papryką, czosnkiem i ziołami.
Dokładnie wymieszaj.
Na środek każdego liścia wyłóż farsz.
Zwiń boki kapusty do środka, a następnie zroluj całość aż do góry.
Na dno dużego garnka wyłóż małe lub porwane liście.
Poukładaj w nim gołąbki.
Całość zalej bulionem i gotuj przez 90 minut.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków z cukinią
Gołąbki z cukinią to świetna alternatywa dla klasycznej wersji. Będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którym znudziła się tradycyjna kuchnia i szukają ciekawych i inspirujących pomysłów na pyszne dania. To potrawa, która wspaniale sprawdzi się zwłaszcza na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle aromatyczna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić gołąbki z cukinią, które nie będą zbyt skomplikowane, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Choć prosty pozwala stworzyć naprawdę pyszne danie, które można przygotować w kilka chwil. Dużym ułatwieniem jest brak konieczności wcześniejszej obróbki termicznej farszu, co sprawia, że danie robi się jeszcze szybciej. Wystarczy tylko podgotować kapustę. Całe danie można też upiec w piekarniku, jeśli chce się osiągnąć efekt lekko podpieczonej i naprawdę smacznej kapusty.
Przepis na gołąbki z cukinią pozwala stworzyć danie naprawdę zdrowe. Jest pełne białka, ze względu na spory dodatek mięsa, a także błonnika z warzyw. Choć zwykle do gołąbków używa się mięsa wieprzowego lub wołowego, w tym przepisie zostało ono zastąpione drobiem. To wybór znacznie bezpieczniejszy dla zdrowia. Indyk ma znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze negatywnie wpływają na zdrowie układu krwionośnego. Dodatkowo zawiera znacznie więcej białka, dzięki czemu jest przyjazny również dla osób na diecie. To wspaniałe źródło witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na zdrowie układu nerwowego. Gołąbki wzbogacone zostały o cukinię, która jest niezwykle zdrowym wyborem, a przy okazji dostarcza sporo witamin. To warzywo niskokaloryczne, dzięki czemu końcowa potrawa też się tym wyróżnia. Dostarcza sporo witaminy C, A i magnezu. Tworzy z indykiem wspaniałą kompozycję smakową. Całość wzbogaca dodatek pieczarek.
Ten prosty przepis wspaniale sprawdzi się na obiad. Danie to jest łatwe i szybkie, ale wciąż pozostaje naprawdę smaczne.
To dobre rozwiązanie dla osób, które szukają ciekawych i w pełni zbilansowanych potraw. Gołąbki w takiej wersji są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To pomysł na danie, które sprawdzi się dla osób obniżających ilość węglowodanów w diecie. Z tego przepisu powstaną również pyszne wegetariańskie gołąbki, wystarczy mięso zamienić na tarte tofu.
Alergeny w gołąbkach z cukinią
Lista alergenów dla gołąbków z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gołąbków z cukinią
To zdrowa opcja na obiad, pełna białka.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.