Gołąbki wigilijne

Opublikowano: 25.04.2021 r., 18:23 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki wigilijne na talerzyku
Gołąbki wigilijne
Gołąbki wigilijne to pyszny przepis na tradycyjne danie, które na pewno zaskoczy wszystkich wyrazistym smakiem i pięknym wyglądem. Są naprawdę łatwe w wykonaniu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
298 kcal
Kcal w porcji
432 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Kasza gryczana - 3 woreczki (300 g)
  • Suszone grzyby - 3 garści (60 g)
  • Pieczarki - 10 szt (200 g)
  • Kapusta biała - 1 średnia sztuka (1500 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (30 ml)
  • Bulion warzywny - 3 szklanki (720 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek

Przepis na gołąbki wigilijne krok po kroku

Kaszę gryczaną ugotuj w garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw ją do ostudzenia.

Grzyby zalej wodą i odstaw na 40 minut.

Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone drobno suszone grzyby.

Do dużej miski przełóż kaszę gryczaną, dodaj grzyby wraz z cebulą, pieprz, sól, natkę, paprykę, gałkę muszkatołową i kminek. Wszystko razem wymieszaj.

Do dużego garnka z wrzątkiem włóż kapustę. Zostaw ją we wrzątku na około 10 minut. Wyciągnij, ostudź i obierz liście. Zgrubiałe części liści wytnij. Pierwsze liście ułóż na dnie dużego garnka.

Na środku każdego liścia ułóż farsz. Brzegi liści zwiń do środka, a resztę kapusty zroluj. Gołąbki ciasno poukładaj obok siebie. Zalej wszystko bulionem i gotuj przez 50 minut.

Jak oceniasz przepis na gołąbki wigilijne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat gołąbków wigilijnych

Gołąbki wigilijne to tradycyjna potrawa, która gości na wielu stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Choć jest naprawdę prosta, zachwyca świetnym smakiem, za sprawą połączenia kaszy gryczanej i grzybów. Ma wielu zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie świętowania bez niej. Trudno im się dziwić, suszone grzyby, gotowana kasza gryczana i kapusta, to idealny sposób na przepyszne danie.

Przepis na wigilijne gołąbki jest naprawdę bardzo łatwy. Wykonuje się je tak jak tradycyjną wersję, tylko że z postnym farszem. To właśnie farsz, choć bardzo prosty i jarski, sprawia, że to danie smakuje tak wspaniale i naprawdę dobrze. W nim kryje się wyjątkowość tej świątecznej potrawy.

Gołąbki z tego przepisu są tak pyszne, że znikają z talerza w kilka chwil i ciężko przejść obok nich obojętnie. Niejednego amatora tradycyjnych dań przyprawiają o szybsze bicie serca. To dzięki temu, że są z suszonymi grzybami, które nadają całości charakterystycznego smaku i zapachu. Grzyby idealnie łączą się z kaszą gryczaną, jednak by nie zdominowały całkowicie smaku dania łączy się je z pieczarkami, które ze względu na delikatny smak łagodzą całą kompozycję.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić wigilijne gołąbki, które zaskakują bogatym wnętrzem i pysznym smakiem, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest niezwykle prosty, a całość prezentuje się naprawdę dekoracyjnie. Te gołąbki są tak dobre, że na pewno zagoszczą w twoim menu częściej.

Kasza gryczana, która jest podstawą tego dania idealnie łączy się z grzybami, a także z pieczarkami. Farsz do gołąbków wigilijnych najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce, tak by wszystkie smaki idealnie się ze sobą scali i stworzyły przepyszną całość, która zachwyci wszystkich domowników i gości. Gołąbki z kaszą będą idealną propozycją dla wegan i wegetarian, którzy choć kochają ten tradycyjny przepis, nie mogli z niego korzystać ze względu na dodatek mięsa do farszu. Ta wersja nie zawiera mięsa, a wciąż smakuje pysznie i sprawdzi się nie tylko podczas świąt. Choć to w pełni postne danie, to wciąż jest naprawdę sycące.

Alergeny w gołąbkach wigilijnych

Lista alergenów dla gołąbków wigilijnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gołąbków wigilijnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(432g)
Energia (kcal)
69.15
298.75
Białko (g)
2.76
11.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(432g)
Węglowodany (g)
12.67
54.76
Węglowodany przyswajalne (g)
9.61
41.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.07
13.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(432g)
Tłuszcz (g)
1.41
6.07
Tłuszcze nasycone (g)
0.34
1.46
Tłuszcze nienasycone (g)
1.07
4.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
3.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.22
0.93
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(432g)
Witamina A (µg (mcg))
5.55
23.96
Witamina B6 (mg)
0.11
0.48
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.36
83.65
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.06
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.23
1.01
Brak danych dla: kasza gryczana, suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.28
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.35
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.93
4.01
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.32
122.33
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
49.15
212.32

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(432g)
Sód (mg)
84.15
363.53
Potas (mg)
152.20
657.52
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.12
104.20
Fosfor (mg)
53.94
233.01
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
30.18
130.37
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.77
3.33
Cynk (mg)
0.39
1.69
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.42
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków wigilijnych 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków wigilijnych

Koszt składników
88.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
300 g
3 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Suszone grzyby
60 g
3 garści
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
21.00
Za 60 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kapusta biała
1500 g
1 średnia sztuka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
720 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
15.43
Za 720 ml
Koszt składników
88.00