Przepis na gołąbki wigilijne krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duży garnek

Kaszę gryczaną ugotuj w garnku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw ją do ostudzenia.

Grzyby zalej wodą i odstaw na 40 minut.

Pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone drobno suszone grzyby.

Do dużej miski przełóż kaszę gryczaną, dodaj grzyby wraz z cebulą, pieprz, sól, natkę, paprykę, gałkę muszkatołową i kminek. Wszystko razem wymieszaj.

Do dużego garnka z wrzątkiem włóż kapustę. Zostaw ją we wrzątku na około 10 minut. Wyciągnij, ostudź i obierz liście. Zgrubiałe części liści wytnij. Pierwsze liście ułóż na dnie dużego garnka.

Na środku każdego liścia ułóż farsz. Brzegi liści zwiń do środka, a resztę kapusty zroluj. Gołąbki ciasno poukładaj obok siebie. Zalej wszystko bulionem i gotuj przez 50 minut.

Gołąbki wigilijne podane na małym dekoracyjnym talerzyku, ozdobione natką pietruszki i świerkową gałązką.
gołąbki wigilijne
Koszt przygotowania dania
46.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
298 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
62

Gołąbki wigilijne - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gołąbkach wigilijnych

Gołąbki wigilijne to tradycyjna potrawa, która gości na wielu stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia. Choć jest naprawdę prosta, zachwyca świetnym smakiem, za sprawą połączenia kaszy gryczanej i grzybów. Ma wielu zwolenników, którzy nie wyobrażają sobie świętowania bez niej. Trudno im się dziwić, suszone grzyby, gotowana kasza gryczana i kapusta, to idealny sposób na przepyszne danie.

Przepis na wigilijne gołąbki jest naprawdę bardzo łatwy. Wykonuje się je tak jak tradycyjną wersję, tylko że z postnym farszem. To właśnie farsz, choć bardzo prosty i jarski, sprawia, że to danie smakuje tak wspaniale i naprawdę dobrze. W nim kryje się wyjątkowość tej świątecznej potrawy.

Gołąbki z tego przepisu są tak pyszne, że znikają z talerza w kilka chwil i ciężko przejść obok nich obojętnie. Niejednego amatora tradycyjnych dań przyprawiają o szybsze bicie serca. To dzięki temu, że są z suszonymi grzybami, które nadają całości charakterystycznego smaku i zapachu. Grzyby idealnie łączą się z kaszą gryczaną, jednak by nie zdominowały całkowicie smaku dania łączy się je z pieczarkami, które ze względu na delikatny smak łagodzą całą kompozycję.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić wigilijne gołąbki, które zaskakują bogatym wnętrzem i pysznym smakiem, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest niezwykle prosty, a całość prezentuje się naprawdę dekoracyjnie. Te gołąbki są tak dobre, że na pewno zagoszczą w twoim menu częściej.

Kasza gryczana, która jest podstawą tego dania idealnie łączy się z grzybami, a także z pieczarkami. Farsz do gołąbków wigilijnych najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać go w lodówce, tak by wszystkie smaki idealnie się ze sobą scali i stworzyły przepyszną całość, która zachwyci wszystkich domowników i gości. Gołąbki z kaszą będą idealną propozycją dla wegan i wegetarian, którzy choć kochają ten tradycyjny przepis, nie mogli z niego korzystać ze względu na dodatek mięsa do farszu. Ta wersja nie zawiera mięsa, a wciąż smakuje pysznie i sprawdzi się nie tylko podczas świąt. Choć to w pełni postne danie, to wciąż jest naprawdę sycące.

Wartości odżywcze gołąbków wigilijnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(432g)
Energia (kalorie)
69.15 kcal
298.75 kcal
Białko
2.76 g
11.94 g

Węglowodany w gołąbkach wigilijnych

Na 100g
Na porcję
(432g)
Węglowodany
12.67 g
54.76 g
Węglowodany przyswajalne
9.61 g
41.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.07 g
13.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(432g)
Tłuszcz
1.41 g
6.07 g
Tłuszcze nasycone
0.34 g
1.46 g
Tłuszcze nienasycone
1.07 g
4.61 g
Tłuszcze jednonasycone
0.85 g
3.68 g
Tłuszcze wielonasycone
0.22 g
0.93 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na gołąbki wigilijne

Na 100g
Na porcję
(432g)
Witamina A
5.55 µg (mcg)
23.96 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.48 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C
19.36 mg
83.65 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E
0.23 mg
1.01 mg
Brak danych dla: kasza gryczana, suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.28 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.35 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna
0.93 mg
4.01 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany
28.32 µg (mcg)
122.33 µg (mcg)
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten
49.15 µg (mcg)
212.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gołąbki wigilijne

Na 100g
Na porcję
(432g)
Sód
84.15 mg
363.53 mg
Potas
152.20 mg
657.52 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń
24.12 mg
104.20 mg
Fosfor
53.94 mg
233.01 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez
30.18 mg
130.37 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo
0.77 mg
3.33 mg
Cynk
0.39 mg
1.69 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.42 mg
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków wigilijnych 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gołąbkach wigilijnych

Lista alergenów dla gołąbków wigilijnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gołąbków wigilijnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza gryczana
300 g
3 woreczki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Suszone grzyby
60 g
3 garści
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
21.00
Za 60 g
Pieczarki
200 g
10 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kapusta biała
1500 g
1 średnia sztuka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 1500 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
720 ml
3 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
15.43
Za 720 ml
Koszt składników
88.00
Jak oceniasz przepis na gołąbki wigilijne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób