Gołąbki wegańskie

Opublikowano: 12.10.2021 r., 20:46 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki wegańskie w naczyniu
Gołąbki wegańskie
Gołąbki wegańskie to danie składające z farszu na bazie ryżu, pieczarek, tofu i soczewicy. Wszystko owinięte jest liśćmi kapusty i podawane z sosem pomidorowym.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
467 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Soczewica zielona - 2/5 szklanki (70 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Kapusta biała - 6 dużych liści (300 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (30 g)
  • Pieczarki - 8 sztuk (160 g)
  • Natka pietruszki - 1 łyżka (10 g)
  • Ryż brązowy - 1 szklanka (100 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
  • Tofu wzbogacane wapniem - 1 opakowanie (180 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, sos sojowy, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, duży garnek, tarka

Przepis na gołąbki wegańskie krok po kroku

Ryż i soczewicę ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.

Cebulę, marchew i pieczarki podsmaż na oleju.

Dodaj pokruszone tofu, połowę sosu sojowego i przyprawy.

Wszystko razem duś około 10 minut.

Wymieszaj ryż z soczewicą i farszem przygotowanym na patelni.

W międzyczasie zagotuj wodę w dużym garnku. Włóż do wrzątku liście kapusty i gotuj 10 minut.

Liście odcedź i obetnij twarde końcówki.

Wypełnij liście farszem i zawiń. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Pół litra wody wymieszaj z sosem sojowym, koncentratem pomidorowym, papryką słodką i natką pietruszki. Zalej gołąbki przygotowanym sos, tak by ten je przykrył.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.

Jak oceniasz przepis na gołąbki wegańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat gołąbków wegańskich

Gołąbki uznaje się za danie wywodzące się z rejonów Europy Środkowej i Wschodniej, ze względu na dużą uprawę kapusty w tych miejscach na świecie. Przypuszcza się, że pierwszy przepis na gołąbki oparty był właśnie na mięsie z gołębia zawiniętego w liście kapusty, stąd najprawdopodobniej wywodzi się właśnie nazwa tego dania.

Farsz do gołąbków uległ wielu modyfikacjom, ale dziś przedstawiamy Wam jak zrobić gołąbki wegańskie, bez mięsa. Wersja wege opiera się na pysznym farszu z ryżem i pieczarkami oraz z soczewicą i z tofu.

Gołąbki wegańskie to pyszne urozmaicenie diety dla osób niespożywających produktów odzwierzęcych. Także dla tych, którzy chcą wzbogacić swoją dietę o dobre źródła białka roślinnego. Są również dobrą alternatywą dla osób, które chcą zwiększyć udział warzyw w swojej diecie.

Przepis na gołąbki wegańskie różni się przede wszystkim farszem, ale do zawinięcia tak samo używa się liści z młodej kapusty lub kapusty włoskiej. Dzięki zawinięciu przygotowanego farszu w liście nie traci on swojej wilgotności.

Prezentowane gołąbki wegańskie przygotowywane są w wersji pieczonej co nadaje delikatnej chrupkości górnej warstwie kapusty uzupełniając danie o kolejny element przyjemności. Dzięki użytym składnikom można danie przygotować na kilka dni do przodu i po przestudzeniu przechowywać w lodówce, co zaoszczędzi czas spędzony w kuchni. Żeby dodatkowo uniknąć marnowania jedzenia można wykorzystać wcześniej ugotowany ryż lub soczewicę.

Zwiększenie ilości warzyw w diecie przyczynia się do większej ilości dostarczonego błonnika, który jest dobrym sprzymierzeńcem osób chcących zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Według badań Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spożywając minimum 25g błonnika dziennie zapewniamy jego minimalną ilość, która już pozytywnie oddziałuje na zdrowie naszego układu pokarmowego. Głównie przez przyczynianie się do zmniejszenia ryzyka rozwoju zaparć, otyłości, cukrzycy i nowotworów jelita grubego, który bardzo często zostaje wykryty za późno. Jedzenie zbyt dużej ilości błonnika nie jest niebezpieczne, ale czasami może powodować dolegliwości takie jak wzdęcia lub gazy.

Alergeny w gołąbkach wegańskich

Lista alergenów dla gołąbków wegańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze gołąbków wegańskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
103.91
467.57
Białko (g)
5.05
22.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
16.80
75.58
Węglowodany przyswajalne (g)
14.29
64.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.51
11.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.40
10.81
Tłuszcze nasycone (g)
0.45
2.02
Tłuszcze nienasycone (g)
1.95
8.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.00
4.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
4.32
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
45.55
204.96
Brak danych dla: olej rzepakowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.37
64.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina E (mg)
0.09
0.39
Brak danych dla: soczewica zielona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.44
6.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.44
172.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
463.19
2084.35
Brak danych dla: olej rzepakowy, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
14.31
64.41
Potas (mg)
255.88
1151.46
Wapń (mg)
85.30
383.83
Fosfor (mg)
94.17
423.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.53
123.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.00
8.98
Cynk (mg)
0.78
3.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.23
1.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków wegańskich 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków wegańskich

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Soczewica zielona
70 g
2/5 szklanki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.61
Za 70 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kapusta biała
300 g
6 dużych liści
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Pieczarki
160 g
8 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 160 g
Natka pietruszki
10 g
1 łyżka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Ryż brązowy
100 g
1 szklanka
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 opakowanie
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Koszt składników
39.00