Gołąbki w sosie pomidorowym
- Mięso mielone wieprzowe (400 g)
- Ryż biały gotowany (100 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Kapusta biała - 1/2 dużej główki (1000 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (350 g)
Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym krok po kroku
Mięso przełóż do dużej miski i wymieszaj z ugotowanym ryżem. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do mięsa z ryżem. Dopraw i dokładnie wymieszaj.
Z kapusty usuń głąb ze środka i włóż ją do dużego garnka z gotującą się wodą. Gotuj ok. 10-15 minut na małym ogniu.
Ugotowaną kapustę odstaw do ostudzenia. Podziel na pojedyncze liście i na każdy nakładaj porcje farszu. Zawiń gołąbki.
Na dnie jednego garnka ułóż kilka liści kapusty i na nich ułóż zawinięte gołąbki. Zalej gorącym bulionem i gotuj na średnim ogniu ok. 40 minut.
Odlej wywar z gołąbków, dodaj do nich przecier pomidorowy i szklankę zimnej wody wymieszanej z mąką. Ponownie zagotuj i dopraw.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki pieczone
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków w sosie pomidorowym
Gołąbki w sosie pomidorowym to pomysł na pyszne, domowe, tradycyjne polskie danie, idealne na obiad dla całej rodziny. Farsz z ryżem z mięsem mielonym i przyprawami, zawinięty w liście ugotowanej białej kapusty to coś, co chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym to przepis, który po prostu trzeba znać i wypróbować samodzielnie choć raz. Wbrew pozorom nie jest bardzo skomplikowany, wymaga jednak trochę czasu, dlatego koniecznie wypróbuj nasz przepis i dowiedz się jak zrobić gołąbki w sosie pomidorowym w prosty sposób. Poradzi sobie z tym, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się z farszem białym ryżem i mielonym mięsem wieprzowym, jednak jeśli zależy Ci na mniej tłustej i kalorycznej wersji, możesz śmiało wykorzystać mięso drobiowe, na przykład z kurczaka lub indyka. Niektórzy lubią też dodać do farszu świeże lub suszone grzyby, więc śmiało możesz eksperymentować z dodatkami. Najlepiej wybrać świeżą, sezonową kapustę, ponieważ wtedy najlepiej smakuje i ma najwięcej wartości odżywczych. Same gołąbki są pełnowartościowym posiłkiem, zawierają sporo białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Są jednak dość ciężkostrawne, dlatego u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym mogą powodować niewielki dyskomfort, zwłaszcza w dużych ilościach. Gołąbki w sosie pomidorowym to danie, które posmakuje w szczególności osobom lubiącym tradycyjną, domową, polską kuchnię. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić gołąbki w sosie pomidorowym koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Wystarczy choć raz ich spróbować, aby zagościły w Twojej kuchni na długo. To świetny pomysł na rodzinny obiad, który posmakuje również najmłodszym.
Alergeny w gołąbkach w sosie pomidorowym
Lista alergenów dla gołąbków w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gołąbki w sosie pomidorowym
Wartości odżywcze gołąbków w sosie pomidorowym
Aby obniżyć kaloryczność posiłku zamiast mięsa wieprzowego można wykorzystać mięso drobiowe.
Energia i białka
(640g)
Węglowodany
(640g)
Tłuszcze
(640g)
Witaminy
(640g)
Składniki mineralne
(640g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.