Gołąbki w sosie pomidorowym

Opublikowano: 05.07.2022 r., 15:54 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gołąbki podane z sosem pomidorowym
Gołąbki w sosie pomidorowym
Poznaj przepis na pyszne, domowe gołąbki w sosie pomidorowym.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
515 kcal
Kcal w porcji
640 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (400 g)
  • Ryż biały gotowany (100 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Kapusta biała - 1/2 dużej główki (1000 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (350 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym krok po kroku

Mięso przełóż do dużej miski i wymieszaj z ugotowanym ryżem. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do mięsa z ryżem. Dopraw i dokładnie wymieszaj.

Z kapusty usuń głąb ze środka i włóż ją do dużego garnka z gotującą się wodą. Gotuj ok. 10-15 minut na małym ogniu.

Ugotowaną kapustę odstaw do ostudzenia. Podziel na pojedyncze liście i na każdy nakładaj porcje farszu. Zawiń gołąbki.

Na dnie jednego garnka ułóż kilka liści kapusty i na nich ułóż zawinięte gołąbki. Zalej gorącym bulionem i gotuj na średnim ogniu ok. 40 minut.

Odlej wywar z gołąbków, dodaj do nich przecier pomidorowy i szklankę zimnej wody wymieszanej z mąką. Ponownie zagotuj i dopraw.

Jak oceniasz przepis na gołąbki w sosie pomidorowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat gołąbków w sosie pomidorowym

Gołąbki w sosie pomidorowym to pomysł na pyszne, domowe, tradycyjne polskie danie, idealne na obiad dla całej rodziny. Farsz z ryżem z mięsem mielonym i przyprawami, zawinięty w liście ugotowanej białej kapusty to coś, co chyba każdy z nas pamięta z dzieciństwa. Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym to przepis, który po prostu trzeba znać i wypróbować samodzielnie choć raz. Wbrew pozorom nie jest bardzo skomplikowany, wymaga jednak trochę czasu, dlatego koniecznie wypróbuj nasz przepis i dowiedz się jak zrobić gołąbki w sosie pomidorowym w prosty sposób. Poradzi sobie z tym, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się z farszem białym ryżem i mielonym mięsem wieprzowym, jednak jeśli zależy Ci na mniej tłustej i kalorycznej wersji, możesz śmiało wykorzystać mięso drobiowe, na przykład z kurczaka lub indyka. Niektórzy lubią też dodać do farszu świeże lub suszone grzyby, więc śmiało możesz eksperymentować z dodatkami. Najlepiej wybrać świeżą, sezonową kapustę, ponieważ wtedy najlepiej smakuje i ma najwięcej wartości odżywczych. Same gołąbki są pełnowartościowym posiłkiem, zawierają sporo białka, błonnika, witamin i składników mineralnych. Są jednak dość ciężkostrawne, dlatego u osób z wrażliwym przewodem pokarmowym mogą powodować niewielki dyskomfort, zwłaszcza w dużych ilościach. Gołąbki w sosie pomidorowym to danie, które posmakuje w szczególności osobom lubiącym tradycyjną, domową, polską kuchnię. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić gołąbki w sosie pomidorowym koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Wystarczy choć raz ich spróbować, aby zagościły w Twojej kuchni na długo. To świetny pomysł na rodzinny obiad, który posmakuje również najmłodszym.

Alergeny w gołąbkach w sosie pomidorowym

Lista alergenów dla gołąbków w sosie pomidorowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na gołąbki w sosie pomidorowym

Wartości odżywcze gołąbków w sosie pomidorowym

na 100g gotowej potrawy

Aby obniżyć kaloryczność posiłku zamiast mięsa wieprzowego można wykorzystać mięso drobiowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(640g)
Energia (kcal)
80.62
515.94
Białko (g)
4.58
29.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(640g)
Węglowodany (g)
6.15
39.36
Węglowodany przyswajalne (g)
4.39
28.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.76
11.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(640g)
Tłuszcz (g)
4.45
28.50
Tłuszcze nasycone (g)
2.07
13.27
Tłuszcze nienasycone (g)
2.38
15.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.96
12.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
2.71
Cholesterol (mg)
14.77
94.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(640g)
Witamina A (µg (mcg))
7.64
48.90
Brak danych dla: ryż biały gotowany.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
1.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.92
Witamina C (mg)
21.19
135.65
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.43
2.77
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.41
2.63
Brak danych dla: ryż biały gotowany.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
1.21
Ryboflawina (mg)
0.09
0.55
Niacyna (mg)
1.29
8.28
Foliany (µg (mcg))
26.08
166.89
Beta karoten (µg (mcg))
77.95
498.87
Brak danych dla: ryż biały gotowany.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(640g)
Sód (mg)
26.21
167.71
Potas (mg)
232.85
1490.22
Wapń (mg)
27.90
178.54
Fosfor (mg)
58.31
373.17
Magnez (mg)
10.82
69.25
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
4.86
Cynk (mg)
0.64
4.08
Miedź (mg)
0.08
0.49
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków w sosie pomidorowym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków w sosie pomidorowym

Koszt składników
24.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Ryż biały gotowany
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kapusta biała
1000 g
1/2 dużej główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Przecier pomidorowy bez soli
350 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 350 g
Koszt składników
24.00