Gołąbki w papryce

Opublikowano: 11.05.2021 r.
Mięso mielone wieprzowe, ryż biały, kapusta biała i przecier pomidorowy to główne składniki tego przepisu. Do tego dorzucamy aromatyczny czosnek, cebulę oraz świeżą natkę pietruszki. Wszystko to ląduje we wnętrzu soczystej żółtej papryki, tworząc zaskakująco smaczne i pełne aromatu gołąbki.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wieprzowe - 500 g
 - Ryż biały - 100 g (1 woreczek / 0,5 szklanki)
 - Kapusta biała - 500 g (0,25 główki)
 - Papryka żółta - 1000 g (4 sztuki)
 - Cebula - 50 g (1 średnia)
 - Czosnek - 12 g (2 ząbki)
 - Przecier pomidorowy bez soli - 120 g (0,5 szklanki)
 - Jajko - 1 szt.
 - Olej rzepakowy - 12 ml (1 łyżka)
 - Natka pietruszki - 10 g (1 łyżka posiekanej)
 - Przyprawy - sól, pieprz, cząber, papryka słodka, kurkuma
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, patelnia mała, naczynie żaroodporne, praska do czosnku, miska
 
Przepis krok po kroku
- Ugotuj ryż aby był pół twardy. Jeśli używasz ryżu w woreczku gotuj go połowę czasu z opakowania. Jeśli używasz ryżu sypanego ugotuj go w stosunku 1:1 z wodą.
 - Mięso oraz ostudzony ryż przełóż do miski.
 - Drobno poszatkuj kapustę białą i dodaj do mięsa z ryżem.
 - Mięso z ryżem i kapustą przypraw łyżeczką soli, dodaj 1/4 łyżeczki pieprzu, cząbru i papryki słodkiej oraz szczyptę kurkumy i jajko.
 - Masę dokładnie wymieszaj.
 - Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż delikatnie. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
 - Odetnij górną część papryki, usuń gniazda nasienne i nasiona.
 - Nałóż farsz do papryk i przykryj odciętą górną częścią.
 - Na dno naczynia żaroodpornego wylej przecier pomidorowy, dodaj pół szklanki wody, sporą szczyptę soli i pieprzu.
 - Do naczynia włóż papryki i przykryj pokrywką.
 - Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
 - Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.
 
Komentarz dietetyka
Zdrowy, pyszny i sycący pomysł na obiad lub kolację.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki