Gołąbki w papryce
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Ryż biały - 1 woreczek / 0,5 szklanki (100 g)
- Kapusta biała - 0,25 główki (500 g)
- Papryka żółta - 4 sztuki (1000 g)
- Cebula - 1 średnia (50 g)
- Czosnek - 2 ząbki (12 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 0,5 szklanki (120 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (12 ml)
- Natka pietruszki - 1 łyżka posiekanej (10 g)
Przepis na gołąbki w papryce krok po kroku
Ugotuj ryż aby był pół twardy. Jeśli używasz ryżu w woreczku gotuj go połowę czasu z opakowania. Jeśli używasz ryżu sypanego ugotuj go w stosunku 1:1 z wodą.
Mięso oraz ostudzony ryż przełóż do miski.
Drobno poszatkuj kapustę białą i dodaj do mięsa z ryżem.
Mięso z ryżem i kapustą przypraw łyżeczką soli, dodaj 1/4 łyżeczki pieprzu, cząbru i papryki słodkiej oraz szczyptę kurkumy i jajko.
Masę dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż delikatnie. Dodaj do mięsa, wymieszaj.
Odetnij górną część papryki, usuń gniazda nasienne i nasiona.
Nałóż farsz do papryk i przykryj odciętą górną częścią.
Na dno naczynia żaroodpornego wylej przecier pomidorowy, dodaj pół szklanki wody, sporą szczyptę soli i pieprzu.
Do naczynia włóż papryki i przykryj pokrywką.
Piecz około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawaj posypane świeżą natką pietruszki.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków w papryce
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy ze zwijanej kapusty z farszem pojawiały się w całej Europie Środkowej i Wschodniej. Gołąbki w Polsce, holubce w Czechach, gołubcy w Rosji, kåldolmar w Szwecji, kaalikääryleet w Finlandii, Krautwickel/Kohlrouladen w Niemczech jednak wszystkie je łączy farsz zawinięty w liście kapusty. Specyficzną odmianą gołąbków w krajach takich jak Turcja, Grecja czy Gruzja są kiszone liście winorośli, w które zawija się farsz z ryżu, jagnięciny czy baraniny. Potrawa ta prawdopodobnie wzięła się z tego, że w zamożnych domach przygotowywane były gołębie w liściach kapusty, chroniące przed wysuszeniem mięsa. Początkowo farsz stanowiły kasza i ziemniaki, w miarę z upływem czasu zaczęto dodawać mięso a kaszę zastąpił ryż. Aktualnie farsz można urozmaicić różnymi dodatkami, na przykład cebulą, grzybami czy ziołami ale nieodłączną ich częścią jest sos pomidorowy. Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się z podgotowanych liści kapusty w osolonej wodzie. Możesz je dusić, smażyć lub piec, w każdej formie będą wyśmienite.
Gołąbki w papryce są nowoczesną wariacją na temat gołąbków. Początkowo przygotowywano klops z mięsa i ryżu, który otaczały liście kapusty. Z biegiem czasu na popularności zyskały pomysł na klopsiki gotowane w sosie pomidorowym, które są oprócz z mięsem przygotowuje się z ryżem i kapustą. Tym samym czasie, farszem do gołąbków zaczęto faszerować inne warzywa. Papryka nadziewana farszem do gołąbków jest dużo szybsza i wymaga mniej pracy niż przygotowanie tradycyjnej formy gołąbków. Przepis na gołąbki w papryce z piekarnika jest naprawdę łatwy i szybki a gołąbki pyszne i w smaku bardzo przypominające tradycyjne gołąbki. W taki sposób możesz przygotować siekane lub mielone mięso. Farsz możesz przyrządzić z ryżu białego lub brązowego, jeśli wolisz możesz dodać kaszę. Do gołąbków możesz dodać kaszę gryczaną, owsianą lub jęczmienną. Tradycyjny sos wykonaj w sezonie ze świeżych pomidorów, będzie smakował niesamowicie. W zimie wykorzystaj dobrej jakości passatę pomidorową. Gołąbki możesz przygotować w papryce czerwonej lub w papryce żółtej. Jak zrobić gołąbki w papryce i ile piec dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap jest opisany krok po kroku.
Gołąbki to wyśmienite danie kuchni polskiej, które możesz przygotować na codzienny obiad lub przygotować na świąteczny obiad. Wypróbuj każdą wersję gołąbków i wybierz swoją ulubioną.
Alergeny w gołąbkach w papryce
Lista alergenów dla gołąbków w papryce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze gołąbków w papryce
Zdrowy, pyszny i sycący pomysł na obiad lub kolację.
Energia i białka
(570g)
Węglowodany
(570g)
Tłuszcze
(570g)
Witaminy
(570g)
Składniki mineralne
(570g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.