Gołąbki tradycyjne

Opublikowano: 02.04.2023 r., 13:57 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polskie gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki tradycyjne
Polska tradycyjna kuchnia to nie tylko pierogi i schabowy, ale tez gołąbki tradycyjne. Dlatego koniecznie poznaj mój sprawdzony przepis i przekonaj się, jakie są pyszne.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
73 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (500 g)
  • Kapusta biała - 1 główka (300 g)
  • Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
  • Przecier pomidorowy z solą - 2 szklanki (500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (15 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na gołąbki tradycyjne krok po kroku

Ugotuj ryż i odstaw do ostudzenia.

Mięso przełóż do miski i dopraw do smaku, postaw na świeże zioła i aromatyczne przyprawy.

Dodaj ostudzony ryż i wymieszaj. Uformuj niewielkie pulpety.

Z kapusty wytnij twardy głąb i oderwij liście.

Sparz liście w gorącej wodzie tak, aby zrobiły się miękkie.

Zawiń mięso w liście i ułóż gołąbki w brytfance.

W garnku przygotuj bulion warzywny, gdy się zgotuje dodaj koncentrat i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodawaj stopniowo mąkę, aby sos się zagęścił.

Przełóż gołąbki bo brytfanki i upiecz w piekarniku. Gołąbki możesz zapiec z sosem lub poleć nim danie dopiero na talerzu.

Upiecz danie w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na gołąbki tradycyjne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat gołąbków tradycyjnych

Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na gołąbki tradycyjne. Sprawdzą się one idealnie na obiad, ale nie tylko. Będą dobre dla każdego członka rodziny.

Jak zrobić gołąbki tradycyjne w liściach kapusty krok po kroku tłumaczę nieco niżej.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kapusty włoskiej, w zależności ile gołąbków chcesz przygotować. Ja zużyłam połowę średniej główki. Dodatkowo kaszę gryczaną, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy lub ryż basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym niż zwykły ryż biały.

Co ważne należy on do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie ryż nie zawiera glutenu, co jest istotne dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.

Warto także dodać, że użyta kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.

Gdy gołąbki tradycyjne będą już zawinięte w liście kapusty, koniecznie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku. Możesz dodatkowo przygotować sos, którym polejesz nasze danie. Gołąbki są pyszne z sosem pomidorowym. Moja wersja powstała z ryżem i mięsem mielonym, śmiało możesz zamienić mięso na soczewice, jeśli jesteś na diecie roślinnej. Gołąbki w każdej wersji są pyszne i smaczne.

Gotowe danie możesz podawać z ziemniaczanym, delikatnym puree.

Jeśli już znasz mój sprawdzony przepis, nie zastanawiaj się dłużej, przygotuj je na swój obiad i przekonaj się, że są najlepsze. Dania z piekarnika zawsze cechują się niższą wartością energetyczną i są zdecydowanie lżej strawne niż dania smażone na tłuszczu.

Alergeny w gołąbkach tradycyjnych

Lista alergenów dla gołąbków tradycyjnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze gołąbków tradycyjnych

na 100g gotowej potrawy

Gołąbki możesz przygotować też w wersji bez mięsnej, wystarczy, że zamiast farszu mięsnego użyjesz dowolnej kaszy lub ryżu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
105.40
73.78
Białko (g)
5.58
3.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
8.23
5.76
Węglowodany przyswajalne (g)
7.32
5.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
0.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
5.70
3.99
Tłuszcze nasycone (g)
2.70
1.89
Tłuszcze nienasycone (g)
3.00
2.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.16
0.11
Tiamina (mg)
0.23
0.16
Ryboflawina (mg)
0.10
0.07
Niacyna (mg)
1.70
1.19
Foliany (µg (mcg))
12.89
9.02

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
147.75
103.43
Potas (mg)
226.06
158.24
Wapń (mg)
15.87
11.11
Fosfor (mg)
66.87
46.81
Magnez (mg)
14.58
10.21
Żelazo (mg)
0.84
0.59
Cynk (mg)
0.77
0.54
Miedź (mg)
0.11
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny gołąbków tradycyjnych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania gołąbków tradycyjnych

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Kapusta biała
300 g
1 główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Przecier pomidorowy z solą
500 g
2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Mąka pszenna typ 500
15 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
47.00