Gołąbki tradycyjne
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Kapusta biała - 1 główka (300 g)
- Ryż biały - 1 woreczek (100 g)
- Przecier pomidorowy z solą - 2 szklanki (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (15 g)
- Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Przepis na gołąbki tradycyjne krok po kroku
Ugotuj ryż i odstaw do ostudzenia.
Mięso przełóż do miski i dopraw do smaku, postaw na świeże zioła i aromatyczne przyprawy.
Dodaj ostudzony ryż i wymieszaj. Uformuj niewielkie pulpety.
Z kapusty wytnij twardy głąb i oderwij liście.
Sparz liście w gorącej wodzie tak, aby zrobiły się miękkie.
Zawiń mięso w liście i ułóż gołąbki w brytfance.
W garnku przygotuj bulion warzywny, gdy się zgotuje dodaj koncentrat i zagotuj. Zmniejsz ogień i dodawaj stopniowo mąkę, aby sos się zagęścił.
Przełóż gołąbki bo brytfanki i upiecz w piekarniku. Gołąbki możesz zapiec z sosem lub poleć nim danie dopiero na talerzu.
Upiecz danie w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
-
Gołąbki
-
Gołąbki bez zawijania
-
Szarma
-
Sos pomidorowy do gołąbków
-
Gołąbki z młodej kapusty
-
Gołąbki z kapusty włoskiej
-
Gołąbki z piekarnika
-
Gołąbki wegetariańskie
-
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
-
Gołąbki w sosie pomidorowym
-
Gołąbki z ziemniakami
-
Oszukane gołąbki
-
Gołąbki z kaszą jęczmienną
-
Gołąbki z ryżem
-
Farsz do gołąbków
-
Dolma
-
Gołąbki z kaszą gryczaną
-
Gołąbki
Więcej informacji na temat gołąbków tradycyjnych
Nie masz pomysłu na niedzielny, rodzinny obiad? W takim razie poznaj mój przepis na gołąbki tradycyjne. Sprawdzą się one idealnie na obiad, ale nie tylko. Będą dobre dla każdego członka rodziny.
Jak zrobić gołąbki tradycyjne w liściach kapusty krok po kroku tłumaczę nieco niżej.
Do ich przygotowania będziesz potrzebować tylko kapusty włoskiej, w zależności ile gołąbków chcesz przygotować. Ja zużyłam połowę średniej główki. Dodatkowo kaszę gryczaną, która jest bogactwem witamin i składników mineralnych, o których często zapominamy lub ryż basmati, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym niż zwykły ryż biały.
Co ważne należy on do produktów o niskim indeksie glikemicznym, co jest szczególnie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Do takich zaburzeń należy między innymi insulinooporność czy choroba, jaką jest cukrzyca typu 2. Naturalnie ryż nie zawiera glutenu, co jest istotne dla wszystkich osób z chorobami glutenozależnymi np. celiakia lub dla osób, które z innych przyczyn wykluczają gluten ze swojej codziennej diety.
Warto także dodać, że użyta kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń.
Gdy gołąbki tradycyjne będą już zawinięte w liście kapusty, koniecznie ułóż je w naczyniu żaroodpornym i zapiecz w piekarniku. Możesz dodatkowo przygotować sos, którym polejesz nasze danie. Gołąbki są pyszne z sosem pomidorowym. Moja wersja powstała z ryżem i mięsem mielonym, śmiało możesz zamienić mięso na soczewice, jeśli jesteś na diecie roślinnej. Gołąbki w każdej wersji są pyszne i smaczne.
Gotowe danie możesz podawać z ziemniaczanym, delikatnym puree.
Jeśli już znasz mój sprawdzony przepis, nie zastanawiaj się dłużej, przygotuj je na swój obiad i przekonaj się, że są najlepsze. Dania z piekarnika zawsze cechują się niższą wartością energetyczną i są zdecydowanie lżej strawne niż dania smażone na tłuszczu.
Alergeny w gołąbkach tradycyjnych
Lista alergenów dla gołąbków tradycyjnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze gołąbków tradycyjnych
Gołąbki możesz przygotować też w wersji bez mięsnej, wystarczy, że zamiast farszu mięsnego użyjesz dowolnej kaszy lub ryżu.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.